Boeken over hoogbegaafdheid – Dé aanraders voor ouders én leerkrachten

Boeken over hoogbegaafdheid

Momenteel ben ik bezig met de opleiding tot hoogbegaafdheidscoördinator. Dat komt niet uit de lucht vallen. Toen wij erachter kwamen dat onze zoon Joas hoogbegaafd is, ben ik mij er flink in gaan verdiepen. Daarop besloot ik ook weer terug het onderwijs in te gaan. Inmiddels zit in op de school waar ik werk in de werkgroep HB en ben ik leerkracht van de plusklas. Natuurlijk hoorde daar de opleiding tot hoogbegaafdheidscoördinator bij, een opleiding die ik heel graag wilde volgen om mij er nog meer in te verdiepen. Inmiddels heb ik ook een aantal boeken over hoogbegaafdheid gelezen. Een aantal van die boeken wil ik in dit artikel als aanrader delen. Boeken die zowel voor ouders als voor leerkrachten en andere professionals geschikt zijn.

Hoogbegaafd

Als je kind (g)een Einstein is

Hét basisboek over hoogbegaafdheid in een volledig geactualiseerde editie.

Vijf jaar na de publicatie van Hoogbegaafd brengt expert Tessa Kieboom een volledig geactualiseerde uitgave, aangepast aan de recentste wetenschappelijke stand van zaken, met nieuwe inzichten en achtergronden. Hoogbegaafdheid is géén luxeprobleem! Vaak zijn deze kinderen juist erg kwetsbaar en hebben ze een grote nood aan begrip en een aangepaste begeleiding, zowel op school als thuis. Dit basisboek geeft een antwoord op veelgestelde vragen als: wat is hoogbegaafdheid precies? Hoe wordt de diagnose gesteld? Wat zijn de gevolgen van hoogbegaafdheid? Hoe ga je het beste om met hoogbegaafde kinderen?

Auteur: Tessa Kieboom
Uitgeverij: Lannoo
ISBN: 9789401406901
Aantal pagina’s: 280

De 7 uitdagingen

De 7 uitdagingen in het onderwijs aan cognitief getalenteerde kinderen – Een praktisch handboek voor leerkrachten in het bo en vo

Tijl Koenderink (*1981) heeft als ‘ervaringsdeskundige’ 3 middelbare scholen versleten voordat hij na 8 jaar ploeteren zijn gymnasiumdiploma haalde met een 2,7 voor wiskunde. Een hoog IQ, maar toch constant vastlopend met de vraag ‘Hoe moet je nu leren?’ Na een reis door honderden boeken en na talloze gesprekken met leerkrachten, leerlingen, goeroes en coaches verspreid over drie continenten, kwam hij tot de conclusie: Er is een antwoord op die vraag! Wat dit antwoord is, kunt u nu lezen in dit vlot geschreven en overzichtelijke handboek. Een absolute aanrader voor iedereen die werkt met getalenteerde kinderen.

Auteur: Tijl Koenderink
Uitgeverij: Novilo
ISBN: 9789081916745
Aantal pagina’s: 182

Bijdehante baby’s en pittige peuters

Herkennen van een ontwikkelingsvoorsprong bij jonge kinderen

Drs. Lilian van der Poel-de Schipper introduceert in dit boek de XL-signaleringslijst voor het herkennen van een ontwikkelingsvoorsprong bij baby’s en peuters. Pedagogisch medewerkers en allen die zich vanuit professie of interesse bezighouden met jonge kinderen vinden in dit boek tientallen voorbeelden die zichtbaar maken hoe een ontwikkelingsvoorsprong eruit zou kunnen zien. Met behulp van de XL-signaleringslijst bekijken we het kind in zijn geheel, en kijken we dus niet alleen naar cognitieve aspecten, zoals veel andere instrumenten doen. We richten ons op het hele wezen van het kind, op zijn denken en op wie hij is, en besteden daardoor aandacht aan de complete ontwikkeling van het kind. Deel 1 van dit boek biedt een theoretisch kader. Deel 2 van dit boek gaat in op de praktijk van het signaleren en begeleiden van jonge kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong. Daarbij besteden we ook aandacht aan de rol van de ouders. In de bijlagen vind je naast de XL-signaleringslijst ook andere handige documenten voor bijvoorbeeld het doen van observaties en het maken van plannen.

Auteur: Drs. Lilian van der Poel-de Schiper
Uitgeverij: Maak je eigen onderwijsboek
ISBN: 9789462546615
Aantal pagina’s: 184

Lees ook: Recensie: Zie wat je kind beweegt | over sensorische informatieverwerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *