Recensie: Jamil en Jamila 1 | Esther van der Ham & Elsbeth de Jager

Jamil en Jamila

In Syrië gaan naar schatting 2,8 miljoen kinderen niet meer naar school. Een groot deel van deze kinderen zijn getraumatiseerd door de oorlogservaringen die ze hebben meegemaakt. Dit boek over de twee kinderen Jamil en Jamila, is gebaseerd op situaties die echt gebeurd zijn. Deze boeken worden ook gebruikt op de scholen in de vluchtelingenkampen.

Jamil en Jamila

Hoe kinderen leven in een vluchtelingenkamp

De situaties die beschreven zijn in dit boek zijn herkenbare situaties. Hierdoor leren deze kinderen erover nadenken en ook om erover te praten wat ze hebben meegemaakt.
Maar het is niet alleen geschreven voor de Syrische kinderen in de vluchtelingenkampen. Kinderen in Europa kunnen door het lezen van dit boek veel leren over hoe het er daar aan toe gaat en meer begrip krijgen voor kinderen die in vluchtelingenkampen moeten leven. Want het is niet niks wat zij daar meemaken en wat zij gezien hebben in het land waar ze wonen en waar oorlog is.

Dit boek gaat over Jamil en Jamila. Beiden zijn acht jaar oud en ze wonen in een vluchtelingenkamp Bab As Salaam in Syrië. Jamila woont er al een poosje, samen met haar familie. Niet haar hele familie, want haar broer Farouk is er niet en ze weten ook niet waar hij dan wel is. Gelukkig is er wel een school op het vluchtelingenkamp waar Jamila naar toe gaat. Daar leert ze wat haar voornaam en haar achternaam is. Dat is heel belangrijk, want stel je voor dat ze tijdens een lange reis haar ouders kwijtraakt, dan is het toch handig als je je hele naam weet.

Vandaag komt er een nieuw klasgenootje, het is Jamil. Jamila wil graag vrienden worden met Jamil, maar telkens als Jamila iets aan hem vraagt geeft hij geen antwoord. Jamil wil niet nadenken over wat hij heeft meegemaakt en er al helemaal niet over praten. Op een dag krijgt iedereen in het kamp druppeltjes op hun tong, die ervoor zorgen dat je geen polio krijgt. Jamila wil deze druppeltjes niet, maar Jamil helpt haar er dan doorheen. Want Jamil weet heel goed wat de gevolgen van polio kunnen zijn…

Het Doe-deel

Achterin het boek is ook een ‘doe-deel’ opgenomen. Jamila eet in het verhaal Za’ater, maar wat is dat dan eigenlijk? Ze eten ook vijgenbrood en vijgenkoekjes, het recept staat beschreven zodat jij het ook zelf kunt bakken. Er staat een beschrijving van de verre reizen die Jamil en Jamila gemaakt hebben om in het vluchtelingenkamp te komen. En je leert hoe het Arabische alfabet eruit ziet.

Over de auteurs

Droomvallei Uitgeverij en auteurs Elsbeth de Jager en Esther van de Ham hebben belangeloos meegewerkt aan dit boek voor Syrische vluchtelingen. Ze hebben het geschreven op verzoek Oscar Assadullah Mukhtar Bergamin, directeur van Ash-sham CARE. Hij en zijn medewerkers zorgen voor hulpverlening en wederopbouw in Syrië, waaronder de start van de scholen in de vluchtelingenkampen. De sprekende illustraties in het boek zijn gemaakt door Esther van der Ham. Ze zijn in het zwartwit getekend, dus je kunt ze zelf nog inkleuren.
Voor elk verkocht exemplaar stelt Droomvallei Uitgeverij het volgende deel van deze serie gratis beschikbaar aan kinderen in een Syrisch vluchtelingenkamp of aan Syrische vluchtelingenkinderen in Nederland.

Lees ook: Recensie: Vlucht naar Libanon

Mijn mening

In dit boekje wordt op een eenvoudige en begrijpelijke manier de gevolgen van de oorlog beschreven, zonder dat het heel zwaar wordt gemaakt. Dit boekje is zeer geschikt om samen met je kind(eren) te lezen en daarbij ook het gesprek aan te gaan over de oorlog in Syrië en over de vluchtelingen die nu ook in Nederland zijn. Want misschien zitten er zelf wel vluchtelingenkinderen bij je kinderen in de klas of wonen ze bij je in de buurt. Het doe-deel is ook heel erg leuk aan dit boek, zo leer je nog meer over Syrië en de Syrische cultuur!

Productinformatie

Titel: Jamil & Jamila
Tekst: Elsbeth de Jager (verhaal) en Esther van de Ham (doe-deel)
Illustraties: Esther van de Ham
Uitgeverij: Droomvallei Uitgeverij
Aantal bladzijden: 47 pagina’s
ISBN: 9789491886171
Verschijningsdatum: oktober 2014
Leeftijd: het is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer groep 3

Lees ook: Recensie: Jamil en Jamila deel 3
Lees ook: Recensie: Mijn moeder wil je graag ontmoeten

#spon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *