Recept: Appeltaart met Greensweet Stevia – vloeibare stevia caramel

Greensweet stevia

Bakken met Stevia in plaats van suiker. De laatste tijd hoorde ik daar wel meer van en ik was zeer benieuwd hoe een baksel zou smaken als ik stevia zou gebruiken in plaats van suiker. In allebei mijn zwangerschappen had ik een verhoogde bloedsuikerspiegel. Daarom heb ik nu een hogere risico op diabetes type 2. Een gezonde levensstijl en een goed eetpatroon is ?berhaupt al belangrijk, maar omdat ik weet dat ik een verhoogd risico heb, is het natuurlijk prettig om dat risico te verkleinen. Van Greensweet stevia ontving ik een aantal producten om mee te bakken.


Greensweet Stevia

Van Greensweet Stevia? ontving ik een pakket met allerlei steviaproducten; een aantal repen Greensweet chocolade, Greensweet Stevia poeder en kristal en een aantal flesjes met vloeibare stevia in verschillende smaken. Stevia zoetstof bevat geen calorie?n, geen suikers en heeft een glycemische index van nul en is daardoor erg geschikt als vervanger van suiker.
Ik kreeg 7 verschillende smaken vloeibare stevia. E?n van deze smaken is caramel. Dit leek mij de perfecte smaak voor een appeltaart.

Het recept
Ingredi?nten:
150 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram roomboter
8 druppels Greensweet vloeibare stevia caramel
1 kleine ei
2 Elstar appeltjes
Kaneel
1 eetlepel custardpoeder of paneermeel
Springvorm van 18cm

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Gebruik een mixer met deeghaken.
Meng de boter met 6 vloeibare steviadruppels door elkaar.
Zeef het zelfrijzend bakmeel en voeg deze toe.
Voeg de helft van een los geklopt ei toe.
Mix het geheel tot een samenhangend deeg en laat het een kwartier rusten in de koelkast.
Schil de appeltjes en snijd deze in kleine blokjes.
Meng de appelblokjes met kaneel en 2 vloeibare steviadruppels caramel.
Bekleed de bodem en de zijkant van de springvorm met het deeg. Bewaar nog een deel van het deeg voor de bovenkant.
Strooi de custardpoeder of paneermeel op de bodem.
Voeg de appelblokjes toe.
Maak van het resterende deel van het deeg reepjes en leg deze kruislings op de appelblokjes.
Bak de appeltaart in 45 minuten gaar.

Mijn mening

Je moet deze appeltaart met steviadruppels niet vergelijken met een appeltaart die gemaakt is met suiker. Stevia is ook iets heel anders dan suiker. Toch komt deze appeltaart aardig in de richting van een ?gewone? appeltaart. Het deeg is wat kruimeliger, maar de smaak is prima. De steviadruppels hebben een caramelsmaakje en dat proef je ook terug. Ik geef toe, een appeltaart gemaakt met suiker is lekkerder, maar als je geen suiker mag, wilt afvallen of als je gewoon minder suiker wilt eten, is deze appeltaart een heel goed en lekker alternatief en absoluut een aanrader.

Ook bakken met stevia?

Let op dat je 100% stevia koopt. De goedkope stevia uit de supermarkt bevat vaak maar 2% stevia en 98% maltodextrine. Maltodextrine heeft een zeer hoge Glycemische Index, die varieert tussen de 85 en 135. Ter vergelijk; levensmiddelen met een gemiddelde GI scoren tussen de 55 en 69.
De steviaproducten van Greensweet zijn puur natuur en verkrijgbaar in de webshop.
Een flesje Greensweet vloeibare stevia caramel 30ml kost ? 6,95

Bak jij ook wel eens met Stevia?

Bewaren

Bewaren

Share this:

Reactie (3)

  • MamaMinke| 30 september 2017

    Toevallig heb ik net een cake gemaakt met greensweet suiker om te testen. Binnenkort alles daarover op mijn blog. Deze appeltaart ziet er in ieder geval erg lekker uit.

  • Recept: Suikervrije chocolade-kokoscake - Greensweet Stevia - Puntsgewijs| 18 december 2017

    […] een aantal flesjes vloeibare stevia en wat repen suikervrije chocolade. Al eerder deelde ik een recept van appeltaart op deze blog. Stevia zoetstof bevat geen calorie?n, geen suikers en heeft een […]

  • Geef een reactie

    %d bloggers liken dit: