Recensie: Ik was 10 in 2015 – Kinderen vandaag opvoeden voor de toekomst

Ik was 10 in 2015

Heeft mijn kind nog een toekomst? In welke wereld zal mijn kind leven? Waar zal mijn kind leven? Zal er nog werk zijn voor mijn kind? Wat moet mijn kind studeren? Zal mijn kind gezond zijn? Krijgt mijn kind ooit een partner? Zal mijn kind nog jong mogen zijn? Wat moet mijn kind leren? Hoe zal het met mijn kind gaan in de toekomst?
Allemaal vragen die je vast wel eens – of vaker – stelt als ouders, opvoeders of leerkrachten en waarover je soms ongerust kunnen maken als het gaat om de toekomst van kinderen. In het boek ‘Ik was 10 in 2015‘ van Pedro de Bruyckere en Bert Smits worden al deze vragen behandeld.

Ik was 10 in 2015

Kinderen vandaag opvoeden voor de toekomst

Het boek beschrijft tendensen die de komende 10 tot 15 jaar van invloed kunnen hebben op het leven van kinderen die 10 jaar waren in 2015. Maar die ook van invloed hebben op alle opvoeders van die tieners. Het beschrijft wat die tieners te wachten staat in de toekomst en hoe je als opvoeders hen zo goed mogelijk bij kunt staan op weg naar die toekomst. De schrijvers van dit boek doen niet aan glazenbol-voorspellingen, maar toont het aan waar we staan en waar het met de wereld naar toe gaat.

Enkele citaten uit ‘Ik was 10 in 2015’:

Stel jezelf de vraag even: was je liever vijftig jaar eerder geboren, of honderd, misschien tweehonderd?? Barack Obama stelde in 2014 dat het vandaag de beste tijd is om geboren te worden.

Het verruimt onze denkbeelden en helpt als opvoeder om vandaag keuzes te maken en stappen te zetten. Dat is nog altijd beter dan bang af te wachten wat komen gaat.

Eerst en vooral is het goed om je als ouders bewust te zijn van het feit dat je een echt rolmodel bent. De manier waarop je als ouder in het leven staat, jouw opvattingen, maar zeker ook jouw gedrag in verband met gezonde voeding, bewegen, visies op mens en samenleving, de plaats van ontspannen en werken, … hebben van grote invloed op kinderen en jongeren. Gedraag je zoals jij zou willen dat je kinderen zich zouden gedragen en je bent al halfweg.

Om tieners te helpen autonomie te ontwikkelen, moeten we ze als opvoeder durven vertrouwen, zaken loslaten zodat we ze voldoende autonomie geven.

Uit onderzoek blijkt dat Europese jongeren gelukkiger en gezonder zijn dan hun leeftijdsgenoten tien jaar geleden.

We leven nog steeds langer en gezonder … Kortom, we leven in een wereld die nog nooit zo veilig is geweest, een wereld die nog nooit zo kansrijk is geweest en toch voelen we ons met de dag angstiger en onzekerder worden. Het probleem is dat we niet meer kunnen omgaan met risico’s.

Een rode draad in dit boek was het pleidooi tegen helikopterouders en voor meer vrijheid van kinderen: meer vrije tijd, meer vrije ruimte.

De harde realiteit is dat het met de meeste jongeren door de band … wel goed komt.

Keep calm and carry on.

Mijn mening

Ik was 10 in 2015 is een goed leesbaar boek, waarin duidelijke antwoorden en tips staan voor ouders, leerkrachten en andere opvoeders. Het leert je om de zaken weer even realistisch te bekijken. We zijn allemaal wel eens ongerust over wat de toekomst zal brengen, maar hoe ga je met deze ongerustheid om en beïnvloed het je dagelijks leven en heeft jouw ongerustheid invloed op de opvoeding van kinderen? Dit boek geeft nuchtere antwoorden en conclusies. Het boek is goed onderbouwd met allerlei feiten, onderzoeken, cijfers en verwijzingen. Dus geen voorspellingen, maar een goed onderbouwd boek!

Productinformatie

Titel: Ik was 10 in 2015 – kinderen vandaag opvoeden voor de toekomst
Auteurs: Pedro de Bruyckere & Bert Smeets
Uitgeverij: Lannoo Campus | Anderz
ISBN: 9789082033786
Verschijningsdatum: oktober 2015
Aantal blz: 244

Lees ook: Recensie: jongens zijn slimmer dan meisjes
Lees ook: Recensie: Zie wat je kind beweegt | over sensorische informatieverwerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *