Tag: de voorlees-tag

Voorlees

Door Malou van Made by Malou ben ik getagd voor de voorlees-tag. Deze tag is bedacht door Jeanet omdat het van 24 januari tot 3 februari de Nationale Voorleesdagen zijn. Elin is dol op voorlezen, en ook Joas loopt altijd wel met een boekje in zijn hand. Hij hoeft bij het slapengaan geen knuffel, maar hij neemt een boekje mee naar bed. Boekjes zijn favoriet en voorlezen is fijn. Daarom geef ik hierbij de antwoorden op de gestelde vragen.

De voorlees-tag

Wat is op dit moment het favoriete boek van je kind?
Van de bibliotheek heb ik nu het boek …. en …., en als er voorgelezen gaat worden pak Joas deze twee boekjes uit de kast. Ook Elin vindt ze leuk. De boeken van Kaatje, of Karel, of Anna van Uitgeverij Clavis doen het hier sowieso heel erg goed.

Heb je een vast voorleesmoment?
Voordat ze naar bed gaan lezen we drie boekjes (of een deel van een boekje als het een wat langer verhaal is). E?n van de drie is sowieso de kinderbijbel en daarvan is de Prentenbijbel van Marijke ten Cate de absolute nummer 1.
De drie boekjes hebben we ingesteld toen Elin nog heel klein was. Elke keer moesten we een nieuw boekje pakken om voor te lezen en het was krijsen als ze naar bed moest. ‘Nog ??n, nog ??n,’ was het steeds. Ook ‘dit is de allerlaatste’ hielp niet bij haar. Toen hebben we ingesteld dat er drie boekjes gelezen worden. Niet meer en niet minder. Na een paar dagen was dat haar duidelijk en ging ze niet meer al krijsend naar bed dat ze nog een boekje wilde.

Soms lees ik overdag ook wel eens een boekje voor.

Lees je precies wat er staat of maak je er wel eens je eigen verhaal van?
In principe lees ik precies het verhaal. Tenzij er een moeilijk woord staat, of een ouderwets woord bij een wat ouder boekje.

Mag je kind een boek uitkiezen of kies jij wat er voorgelezen wordt?
De kinderbijbel staat vast, de andere twee boekjes mogen de kinderen kiezen.

Mag je kind een boek uitkiezen of kies jij wat er voorgelezen wordt?
Drie boekjes is drie boekjes, dus als het uit is dan lezen we het niet nog een keer. De volgende dag mogen ze zeker het boekje nog een keer pakken.

Maak je gebruik van luisterboeken?
Nee, daar maak ik geen gebruik van. Ze mogen van mij wel op Youtube de filmpje van Kikker kijken/luisteren, of ik zoek een digitale prentenboek op, bijvoorbeeld op www.wepboek.nl

Maak je gebruik van digitale voorleesboeken?
Ja dus šŸ˜‰

Koop je vaak nieuwe voorleesboeken?
Zelden. De kast staat hier vol met boeken voor de kinderen, dus keuze genoeg.
Ik koop wel eens een prentenboek bij de kringloopwinkel als ik daar een leuke en nog best goed uitziende tegenkom.
Wel schrijf ik regelmatig recensies over prentenboeken en kinderboeken, hiervoor krijg ik recensie-exemplaren die ik dan mag houden. Op deze manier komen er bij ons nieuwe boeken in huis.

Leen je boeken bij de bibliotheek?
Ja, elke 4 weken halen we wel een stapel boeken voor de kinderen uit de bibliotheek.

Welke tip over voorlezen wil je andere ouders meegeven?
Kinderen zijn gratis lid van de bibliotheek, ik kan iedereen aanraden om daar regelmatig eens een stapel boeken te halen. Of ga naar de kringloopwinkel. Daar hebben ze vaak nog heel wat leuke boeken staan voor minderen dan een euro.

Ik geef deze tag door aan Linda van Lifestyle Mommy’s, zij is mama van een tweeling van 4 jaar en aan Helen van Helen Blogt, zij is mama van 3 kinderen en zal vast ook wel eens voorlezen šŸ˜‰

* Lees ook de antwoorden op de vragen in de thuiswerk-tag en de rotklusjes-van-het-ouderschap-tag.

Share this:

Reactie (1)

  • Helen| 30 januari 2018

    Hoi Marieke,

    Ik heb met plezier je blog Voorlees-Tag gelezen. En natuurlijk pak ik de handschoen op om ook deze Voorlees-tag te realiseren. Voorlezen is zo belangrijk! Vanavond komt hij al online.

    Groetjes Helen

  • Geef een reactie

    %d bloggers liken dit: