Tag: Het eerste jaar van de basisschool-tag

basisschool

Elin zit nu sinds augustus op school. Ze heeft het van begin af aan onwijs naar haar zin. Ik kwam ‘het eerste jaar van de basisschool-tag’ tegen en vond deze leuk om in te vullen. Deze tag is bedacht door Maddy van Meer met Mama. Hoewel natuurlijk het eerste jaar nog niet voorbij is, we zitten nog maar net op de helft, kan ik toch de vragen van de tag beantwoorden. Lees je mee??

Het eerste jaar van de basisschool-tag

Hoe heb jij de eerste offici?le schooldag van jouw kind ervaren?
Elin ging al 2 maanden voor ze 4 jaar werd naar de basisschool, gelijk na de zomervakantie. Eigenlijk heeft ze geen wen-periode gehad, of moet ik zeggen dat ze een wen-periode van 2 maanden heeft gehad ;-). Elin was er onwijs aan toe en zag er ook erg naar uit! Ik kom regelmatig opmerkingen van andere ouders op Facebook tegen dat ze zich afvragen wie er harder moet wennen, de mama of het kind zelf. Ik snap die opmerking helemaal niet eigenlijk. Als het goed met ze gaat en ze hebben er zin in dan is het toch prima. En eind de schooldag komen ze gewoon weer naar huis. En stiekem zag ik er zelf ook wel naar uit, want de verveling was bij Elin wel een beetje toegeslagen en zij en Joas zaten elkaar alleen maar op de nek. Nu Elin naar school is, is er lekker wat meer rust in huis, kan ik weer andere leuke dingen oppakken, en kan ik ook Joas wat meer ??n-op-??n aandacht geven.

Kwam je snel in het basisschoolritme?
Ja, dat gaat echt heel snel. Alleen de eerste twee weken keek ik wel veel op de klok of het al tijd was om Elin op te halen. Maar ook dat went omdat je dan toch een soort gevoel voor de tijd krijgt.

De eerste keer uit spelen bij een vriendje of vriendinnetje van de basisschool. Wat vond jij daarvan?
Het eerste half jaar heb ik bewust nog niet gestimuleerd om bij vriendjes of vriendinnetjes te spelen. Eerst maar eens even goed wennen aan het hele schoolritme. Nu pas begint Elin te vragen of ze mag afspreken. Ook daar heb ik geen moeite mee. Het zou wel handig zijn als ze van tevoren afspreekt met een vriendinnetje en niet op het moment dat ik haar kom ophalen en dus weer zonder Elin naar huis ga šŸ˜‰

Was je zenuwachtig voor het eerste tien-minuten-gesprek
Nee, helemaal niet. Ik ben zelf juf geweest en heb honderden tien-minuten-gesprekken meegemaakt, dus ik weet hoe het werkt. Wel apart om nu als ouder aan de andere kant te zitten. Ik vind het juist wel leuk om te horen hoe Elin het op school doet en even door te vragen over hoe het met bepaalde dingen gaat.

Nu je kind naar de basisschool gaat kun je jezelf voor allerlei activiteiten opgeven. Help jij op school of zit je in een ouderraad of oudercommissie? Waarom wel of niet?
Ik zou het zeker leuk vinden om meer te gaan helpen op de basisschool, maar voor nu zit het er nog niet in om mij voor veel dingen op te geven. Ik kon mij bijvoorbeeld opgeven om eens in de maand op dinsdagmiddag 13:30 uur mee te gaan naar de bibliotheek. Dat is precies de tijd dat Joas zijn middagdutje nog doet. Ook op de dagen dat Joas niet naar het KDV gaat is het niet handig om iets op school te doen, ik zou Joas dan moeten meenemen en ik denk niet dat dat helemaal gaat werken. Ik zou het wel leuk vinden om bijvoorbeeld in de MR te zitten. Wie weet …
Ik ben vorige week wel met Elin haar klas mee geweest als hulpouder naar het Kinderboekenmuseum in Den Haag en dat was hartstikke leuk!

De verzorging van het fruit en de broodjes, hoe regel jij dat?
‘s Morgens geef ik de kinderen eerst hun ontbijtje en daarna maak ik de tas voor Elin klaar. Op maandag en dinsdag blijft Elin over, dan maak ik ook een lunchpakketje en geef ik een pakje drinken mee. Voor tijdens de ochtendpauze krijgt ze een beker drinken mee en een trommeltje met fruit, komkommertje of boterhammetje. Nu krijgt ze op dinsdag, woensdag en donderdag fruit van school, dus dat is weer makkelijk.

De vriendenboekjes, hebben jullie ze al thuis gehad in het eerste schooljaar en ben/was jij er goed mee?
Ja hoor, Elin zat nog maar nauwelijks op school en het eerste vriendenboekje kwam al mee naar huis. Ik vind het superleuk om die samen met haar in te vullen en te lachen om de antwoorden die ik moet opschrijven bij vragen als ‘wat wil je later worden’ en ‘wat is je wens voor…’ šŸ˜‰
Ik heb voor Elin nu ook een vriendenboekje gekocht. Beetje nadeel is wel dat sommige kinderen het boekje 4 weken thuis hebben voordat deze terugkomt. En als ze nog zo klein zijn ligt de verantwoordelijk toch nog wel bij de ouders en die zie of spreek ik niet altijd. Of Elin weet helemaal niet meer aan wie ze het vriendenboekje heeft gegeven.

Wat voor een schoolplein moeder ben je?
Elin is de oudste en ik ben dus nog niet heel bekend bij de ouders op school. Ik heb momenteel niet eens tijd voor een praatje met andere ouders, want ik hobbel lekker achter Joas aan die van het klimrek naar de zandbak, van de duikstang naar de deur rent ,om vervolgens het rondje weer opnieuw te doen.

Het eerste schoolreisje is toch wel bijzonder. Hoe ging jij daar mee om?
Het ‘echte’ schoolreisje heeft Elin nog niet gehad, maar vorige week dus wel het uitje naar het Kinderboekenmuseum. En daar ging ik ook mee naartoe als hulpouder. Eigenlijk heb ik ook geen idee wat er bijzonder is aan het eerste schoolreisje. Gaat Elin alleen maar superleuk vinden, en vooral als het met de bus is. Dat is nog het meest bijzondere van alles voor Elin, haha šŸ˜‰

Kinderfeestjes in het eerste jaar van de basisschool, hoe denk jij daar over?
Ik heb zelf voor Elin haar vierde verjaardag geen kinderfeestje gegeven. Vond ik eigenlijk niet zo nodig. Elin is ook nog niet naar een kinderfeestje geweest, maar volgens mij zijn de meiden met wie ze het meest speelt ook nog niet jarig geweest. Dat gaat vast nog komen. En als ze word uitgenodigd dan mag ze er natuurlijk best heen.

Hoe ervaar jij het eerste jaar op de basisschool nu of hoe heb jij het ervaren?
Elin heeft het eerste half jaar goed opgepakt op de basisschool en ik hoor van de juffen dat ze goed meedoet, al van begin of aan vertelt in de kring en dat het goed gaat. En als het met je kind goed gaat, dan gaat het met deze mama ook goed.
Alleen kan Joas nu niet wachten om naar school te gaan. Die vindt het ook wel prima in de klas als ik Elin in de klas breng. Uhm schat, nog ruim anderhalf jaar wachten. Blijf jij nog maar gezellig bij mama šŸ™‚

Wat vonden jullie van het eerste jaar op de basisschool?

Vind jij het als blogger ook leuk om deze tag over te nemen? ‘Pik’ ‘m gerust en geef mij een linkje naar jouw antwoorden. Dan kom ik ook even een kijkje bij jou nemen.

Lees hier mijn andere tags.

Share this:

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: