Tag: Favoriete kinderboeken

Merel van LotusWritings bedacht deze tag; de favoriete kinderboeken tag. Ik werd getagd door Stephanie van Thuisblijfmama. Stephanie is mama van 3 kinderen in de leeftijd 12, 10 en 3. Welke boeken bij haar favoriet zijn kun je hier lezen. Ik geef ook antwoord op de gestelde vragen. Lees je mee?!

Tag: Favoriete kinderboeken

Hebben jullie een voorleesritueel?
Als van jongs af aan lazen we aan Elin voor. Dat deden we vooral ‘s avonds vlak voordat ze naar bed moest. Gezellig op de bank bij papa en mama. Maar dame wilde nooit naar bed en wilde ‘nog een boekje’, ‘nog een boekje’, en ‘nog een boekje’. En dan stampij maken als nee toch echt nee was. Vanaf dat moment hebben we besloten dat we 3 boekjes zouden lezen. Na een weekje had ze door dat er 3 boekjes werden gelezen, niet meer en niet minder, en toen was het goed.
Een verhaal uit de kinderbijbel lezen deden we altijd na het eten aan tafel. Ook dit werkte niet. Aan tafel zitten eten duurde al veel te lang voor mijn wiebelkontje, laat staan dat ze dan nog wilde luisteren naar het verhaal uit de kinderbijbel. Het bijbellezen na het eten hebben we dus afgeschaft en is nu standaard één van de drie boeken geworden die worden voorgelezen.
Nu doen we het zo dat Joas één boek mag kiezen, Elin mag één boek kiezen en we lezen een verhaal uit de kinderbijbel.

Wat zijn de favoriete boeken van je kind(eren)?
Voor Elin hebben we heel veel de boeken van Bobbi voorgelezen. ‘We hebben er een geitje bij’ kan ze ook dromen. En de boeken van Kikker blijven ook altijd leuk.
Als ze boeken uit mag zoeken in de bibliotheek kiest ze heel vaak boeken van Uitgeverij Clavis; de serie van Anna, of de boeken van Fien en Milo.
Joas heeft niet een echte favoriet, die vindt alles leuk. De laatste tijd wil hij wel vaak één zelfde verhaaltje uit het dikke voorleesboek. En dat verhaaltje gaat zo;
“Toeta! Daar komt de politieauto. Vroem! Daar komt de taxi. Toeta! Daar komt de brandweerauto. Vroem! Daar komt de Jeep.” Ja, echt waar, dat is alles, maar hij vind ‘m leuk 🙂 Prima dan, zijn we lekker snel klaar 😉

Welk kinderboek vind jijzelf verschrikkelijk?
Zelf vind ik het niet zo leuk om elke avond hetzelfde verhaal voor te lezen of te horen voorlezen. Ik houd van afwisseling, maar ja, zo werkt het nu eenmaal niet bij kinderen. Ik moet zeggen dat ik eigenlijk alleen maar leuke boeken in de kast heb staan. Eén boek vond ik niet prettig voorlezen, Slijmpie de Slak. Je breekt echt je tong over deze naam en de namen van de andere slakken als je die achter elkaar moet voorlezen …

Welk boek lees jij het liefst voor?
Eigenlijk maakt het mij niet eens zoveel uit, maar zoals ik bij de vorige vraag al schreef, ik houd wel van afwisseling 😉

Welk boek las jij als kind het liefst?
Als klein kind weet ik eigenlijk niet meer zo goed wat ik het liefst las. Toen ik als ietsje ouder was las ik graag de boeken van Chris en Jorieke van Bert Wiersema en de boeken uit de serie De drie avonturiers van Jan-Willem Blijdorp.

Stimuleer jij het lezen van kinderboeken?
Nee, mijn kinderen zijn nog te jong om zelf te lezen, dus het hoeft eigenlijk nog niet zozeer gestimuleerd te worden. Er liggen hier wel altijd boeken voor het grijpen, dus ik die zin stimuleer ik het dan weer wel dat ze altijd een boekje kunnen pakken. Nu kunnen ze wel voorzichtig doen met boeken, maar toen ze nog klein waren lagen er altijd kartonnen boekjes onderin de boekenkast, die konden ze zelf pakken. De mooie prentenboeken stonden bovenin de kast. Nu klimmen ze gewoon op een krukje en pakken ze ook de andere boeken en gaan die lezen. En dat gaat nu (bijna) altijd goed zonder dat een boek aan flarden wordt gescheurd.

Hebben jullie een abonnement op de bieb?
Kinderen zijn gratis lid van de bibliotheek. We halen ongeveer eens in de maand een nieuw stapeltje boeken. Ikzelf heb wel een abonnement op de bieb.

Welk onbekender kinderboek zou je anderen aanraden?
Toen ik nog juf was heb ik zelf heel veel de prentenboeken van Max Lucado voorgelezen, o.a. Krummel en Niemand is zoals jij! Prachtige prentenboeken. En ook het prentenboek De bloem die de zon een kusje wilde geven vind ik een ontzettend mooi verhaal met een mooie achterliggende boodschap en mooi vormgegeven.

Wie is je favoriete kinderboekenschrijver of -schrijfster?
Max Velthuis (Kikker), Monica Maas (Bobbi), Max Lucado, Ron Schröder/Marianne Busser (Liselotje).
Je merkt wel dat ik nog helemaal in de prentenboeken zit. Nog wat minder kijk op de voorleesboeken. Nu merk ik dat Elin oud genoeg wordt om een voorleesboek aan haar voor te lezen. Van Esther van der Ham ontvang ik nu elke dag een mail met een stukje verhaal uit Het kasteel met de kamers deel 3 en die lees ik Elin voor. Je kunt je hier aanmelden als je ook elke dag een stukje van het vervolgverhaal wilt ontvangen.

Gebruik jij stemmetjes tijdens het lezen?
Jazeker! En ook met de juiste intonatie. Hard/zacht, langzamer/sneller, spannend, enz.

Wat is je beste voorleestip?
Lees voor je gevoel heel langzaam voor. Het voorlezen kan al snel veel te snel overkomen waardoor het niet prettig is om te luisteren. Proef op de som; neem het eens een keer op en luister het na. Dan merk je zelf hoe het bij anderen overkomt.

Dit waren mijn antwoorden op de vragen. Ik plaatste eerder ook al een voorleestag. Die kun je hier lezen. Wat zijn jullie favoriete kinderboeken?
En heb je een blog en wil je de tag overnemen! Dat mag gerust!

Share this:

Reactie (1)

  • Merel| 21 juni 2018

    Beetje late reactie 😉 Maar leuk dat je hem ook hebt ingevuld! Slijmpie de Slak klinkt inderdaad als een naam waarover je je tong breekt, zeker als die andere slakken ook zulk soort namen hebben 😀
    En Max Velthuis vind ik zelf ook leuk. Wij hebben Het Rode Kippetje (een bundel verhalen, niet over kikker maar andere dieren). Vinden ze tegenwoordig leuk en is fijn om voor te lezen: niet te lang. Soms wel lastigere woorden trouwens, maar ze zijn hier nu op een leeftijd dat ze zelf informeren wat het betekent.

  • Geef een reactie

    %d bloggers liken dit: