Review: Droomhuis | White Goblin Games

Droomhuis

Als je een mailtje krijgt van White Goblin Games met de vraag of je een aantal spellen wilt testen en daar een review over wilt schrijven, dan zeg ik geen nee. Zoals ik in de review van Ubongo Solo al schreef, moesten de reviews wel online zijn voor een bepaalde datum. Bij de meeste spellen van de lijst was dat voor mij niet mogelijk, omdat ik de tijd niet zou hebben om het spel goed te testen en er een review over te schrijven. En dat vind ik wel heel belangrijk als ik een review over een product schrijf. Het spel Droomhuis zou mij wel lukken en dat spel mocht ik dan ook ontvangen. Wij hebben het getest. Hoe het gaat en wat wij ervan vinden kun je lezen in deze blog.

Droomhuis

Droomhuis

Iedere speler krijgt een huisbord met daarop een huis met 10 lege kamers; 2 kamers in de garage, 4 kamers op de eerste verdieping en 4 kamers op de tweede verdieping. Gedurende het spel worden deze lege kamers ingericht.

In het midden van de tafel wordt een speelbord gelegd. Deze bestaat uit 4 lege vakken in de bovenste rij en 5 lege vakken in de onderste rij. Naast de bovenste rij ligt een gedekte stapel met de dak-, gereedschaps-, klussers-, en inrichtingskaarten. Naast de onderste rij ligt de stapel met kamerkaarten. Elke ronde worden de lege vakken gevuld met de kaarten die van de gedekte stapel open gedraaid worden.

Het spel begint

De speler met het startspelershuis begint de ronde en kiest eerst een kolom van 2 kaarten van het speelbord die hij op de aflegstapel wil leggen (dit is alleen bij twee spelers). Vervolgens kiest hij een kolom waarvan hij de kaarten zelf wil houden. Een kamerkaart mag hij in een lege kamer op zijn huisbord leggen. De gekozen dak-, gereedschaps-, klussers- of inrichtingskaarten kan extra punten of een bepaalde privilege opleveren. Daarna mag de volgende speler een kolom kaarten kiezen en deze uitvoeren.

Vier kolommen van het speelbord bevatten dus twee kaarten, maar één kolom bevat één kaart. Als een speler die kiest, dan mag hij de startspelerhuis in bezit nemen, en mag hij de ronde beginnen zolang hij dit huisje in bezit heeft. Als alle spelers aan de beurt zijn geweest in een ronde, dan worden de overgebleven kaarten op het speelbord op de aflegstapel gelegd en de vakjes worden gevuld met nieuwe kaarten.

Speciale regels en extra punten

Het plaatsen van de kamerkaart op je huisbord is wel aan bepaalde regels gebonden. Zo mag je nooit een kamerkaart op de tweede verdieping leggen als de kamer daaronder op de eerste verdieping nog niet gevuld is. In de garage mogen alleen garagekaarten komen en je mag bijvoorbeeld ook niet meer dan drie keukenkaarten (staat precies op de kaart) naast elkaar leggen. Aan de andere kant kun je weer extra punten verdienen als je op elke verdieping een badkamer hebt, of in je huis zowel een keuken, een badkamer en een slaapkamer hebt gebouwd.

Ook voor het dak kun je extra punten krijgen. Heb je vier dakkaarten in bezit, dan krijg je extra punten. Maar zijn deze vier dakkaarten ook nog eens van dezelfde kleur dan krijg je nog meer punten.

Het spel is afgelopen als alle kaarten op het speelbord op zijn. Dan worden de punten geteld. En degene met de meeste punten wint het spel.

Droomhuis

Mijn mening

Speel je het spel voor het eerst dan is het echt even inkomen. De spelregels op zich zijn heel eenvoudig en al snel duidelijk. Maar zodra je het spel begint en overal op moet letten dan wordt er nog wel eens een regeltje vergeten. Een kamerkaart legde ik bijvoorbeeld op de bovenste verdieping terwijl de eerste verdieping nog niet gebouwd was. Maar na één of twee keer spelen en ondanks de foutjes toch het spel afmaken, weet je de spelregels perfect en kun je voor het echt de strijd aangaan met je medespeler(s).

Er is wel heel veel waar je op moet letten in het spel om het spel zo tactisch mogelijk te spelen. Je kunt op veel manieren extra punten verdienen, maar met welke kolom kaarten verdien je dan de meeste punten? Het is dan ook tijdens het spel heel moeilijk om te bepalen hoe het met je tegenstander gaat. Tot het eind van het spel is het spannend hoeveel punten er verdiend zijn en wie er gewonnen heeft.

Tijdens het spel moet je vaak je tactiek wijzigen. Je moet het in een ronde doen met de kaarten die op het spelbord leggen en soms heb je geluk, maar soms zit daar niet bij wat je eigenlijk zou willen hebben. Ook dat maakt het spel spannend en onvoorspelbaar.

Is het een blijvertje?

Qua ontwerp is het spel supermooi vormgegeven met prachtige plaatjes. Het materiaal is stevig en degelijk en  zal niet snel stuk gaan. Het spel is fantastisch om te spelen, een heerlijk tussendoortje met eenvoudige spelregels waarbij je soms toch voor moeilijke keuzes komt te staan. Wij spelen het spel graag en daarmee is dit spel echt een blijvertje in onze spellenkast en zal het zeker met enige regelmaat op tafel komen te liggen.

De kernwoorden zijn voor mij: toegankelijkheid, heldere regels, mooie vormgeving,  tactisch en spannend tot het eind. Een echt familiespel wat de titel Familiespel Nederlandse Spellenprijs 2017 zeker heeft verdiend.

Productinformatie

Titel: Droomhuis
Uitgeverij: White Goblin Games
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd: 7+
Prijs: voor € 29,95 o.a. te koop bij Bol.com

Droomhuis

Reactie (11)

 • Nicole Orriëns| 30 november 2018

  Ik vind de naam van het spel al erg leuk in ieder geval, en ook fijn dat de regels op zich simpel zijn. Vervolgens klinkt het toch ook nog wel weer ingewikkeld. Dus ik weet niet of ik het zou kopen.

  Fijne review! Ik ga hem delen op mijn review blog!

 • mario| 30 november 2018

  Wij houden wel van een bordspelletje, maar komen eigenlijk niet verder dan monopoly en risk. Misschien wel tijd voor wat nieuws. Ik ga het overleggen thuis of dit wat is. Bedankt voor de review

 • mirjam_hart| 30 november 2018

  Wat ziet dit spel er mooi uit! Wij zijn thuis ook dol op spelletjes!

 • gemmavandervegt1985| 30 november 2018

  Lijkt me leuke voor de feestdagen. Gezellig met zijn allen dit spel spelen.

 • ingrid| 1 december 2018

  het klinkt best ingewikkeld. maar misschien moet je het gewoon een paar keer spelen en dan wordt het makkelijker

 • Wanda| 1 december 2018

  Ik ben niet zo van de spelletjes maar ik geef het door aan mijn nichtje, want zij spelen regelmatig bordspellen dus misschien heeft ze hier wat aan!

 • luchino66| 2 december 2018

  leuke review, bedankt voor de tip!

 • Rory Blokzijl| 2 december 2018

  Ik moet zeggen dat als iets ingewikkeld lijkt, ik dan snel afhaak. Je bent in ieder geval enthousiast en ik vind het er ook erg leuk uitzien, dus het komt wel op mijn lijstje te staan. Ik vertelde het ergens anders ook al, maar mijn meisje kreeg de (junior versie) van Catan en na tig minuten was ik nog niet door de uitleg heen. Dan ben ik er al snel klaar mee. Jammer trouwens, vroeger deden we regelmatig spelletjes en borderellen en de laatste tijd helemaal niet meer. Dat is een van de nadelen van Netflix…

 • sixpacksbe| 8 december 2018

  Ziet er niet slecht uit! Ik onthou ook dat je op youtube de spelregels ook kan zien. Ik worstel mezelf ook altijd helemaal door die boekjes

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *