Review: Escape Tales – Het ritueel | White Goblin Games

Escape Tales

Ben jij al eens in een Escape Room geweest? Met een groep word je opgesloten in een ruimte, waar van alles te ontdekken en te beleven valt. Met elkaar moet je door middel van opdrachten en puzzels binnen een uur uit de ruimte zien te komen. Gaat je dat lukken? Het spel ‘Escape Tales – Het Ritueel‘ biedt de ervaring van een Escape Room, maar dan in de vorm van een kaartspel. Het voordeel? Je wordt absoluut gehinderd door de tijdsdruk en je mag er net zo lang over doen als je wilt. En je kunt het nog een keer spelen, en nog en keer. Van White Goblin Games ontving ik het spel en samen met Arjan speelde ik het avond na avond totdat we bij de ontknoping kwamen.

Escape Tales | Het Ritueel

Inhoud: 122 speelkaarten, 9 noodlotkaarten, 18 locatiekaarten, 18 actiefiches, een speelbord en het verhaalboek. En wat je ook nog nodig hebt is je telefoon of tablet met een app (eigenlijk gewoon een website) waar je de oplossingen in kunt vullen van de puzzelopdrachten.

Het verhaal

Bij dit spel kruip je in de huid van Sam. Zijn dochter Lizzy is een paar maanden eerder in coma geraakt en de reden daarvan kunnen de artsen niet verklaren. Zijn vrouw Jennifer is eerder al overleden. Sam is wanhopig, hij wil na het overlijden van zijn vrouw ook niet nog eens zijn dochter kwijtraken. Hij gaat op zoek naar iets wat hem zou kunnen helpen.

Sam ontmoet Mark, die ook eens in een vergelijkbare situatie zat. Mark vertelt niet veel, maar hij geeft het boek ‘Ritueel van Ontwaking’. Dat boek zal Sam helpen om erachter te komen waarom zijn dochter zo ziek is en hoe ze wakker kan worden. Daar heeft hij wel een portie doorzettingsvermogen en geluk voor nodig.

Het Ritueel

Hoe het spel werkt

Je begint met het lezen van de eerste bladzijde van het verhaalboek. Nadat je het gelezen hebt, word je verwezen naar P159. In het verhaalboek zoek je P159 op en ga je daar verder met lezen van het verhaal. Dan volgt er een opdracht. De opdrachten kunnen variëren. Zo is het mogelijk dat je een locatiekaart moet pakken, of een speelkaart. Of je moet een aantal actiefiches pakken of je moet verder gaan met lezen bij paragraaf xx.

Op het speelbord ligt een locatiekaart die is onderverdeeld in 12 coördinaten. Op deze locatie valt veel te beleven en aan jullie te beslissen welk van je 12 stukjes je wilt onderzoeken. Daar leg je een actiefiche op en je zoekt in het verhaal de aangegeven paragraaf op die je gaat lezen. Na het lezen van deze paragraaf volgen er weer acties die je moet uitvoeren. Totdat er geen aanwijzing meer beschikbaar is, dan kun je opnieuw een stukje van de locatiekaart onderzoeken. Dit kun je net zolang doen, totdat je een kaart krijgt dat je uit deze locatie kunt stappen en je verder kunt gaan bij een nieuwe locatie. Als je actiefiches op zijn kun je de locatie niet verder onderzoeken en zul je een noodlotkaart moeten pakken. Dan krijg je een aantal nieuw fiches, maar let op, er zijn maar 9 noodlotkaarten in het spel.

Puzzelopdrachten

Een actie kan ook zijn dat je een of meerdere speelkaarten moet pakken. Deze speelkaarten bevatten opdrachten. Sommige opdrachten zijn puzzelopdrachten waar je de app voor nodig hebt. In de app lees je precies hoeveel kaarten je nodig hebt om de puzzel op te kunnen lossen. Is de puzzel te moeilijk en kom je er niet uit, dan kun je ook 3x een aanwijzing vragen via de app. Heb je de oplossing wel gevonden, dan voer je deze in in de app en als het antwoord goed is, word je doorverwezen naar een andere paragraaf waar je verder moet lezen.

Je wordt steeds van de ene opdracht, actie of paragraaf naar de volgende verwezen. Alles wijst voor zich.

In onderstaand filmpje worden de spelregels kort maar krachtig uitgelegd. Beelden zeggen soms meer dan 1000 woorden. Zelf ben ik altijd enorm fan van de speluitlegfilmpjes.

Het einde

Op een gegeven moment, als je uren spelen verder bent en ongeveer 6 locaties hebt onderzocht, dan nadert het einde. Het einde van het spel ben je genaderd als je na het lezen van een paragraaf ‘Einde van het spel’ als actie ziet staan. Het leuke van dit spel is dat je het een tijdje later nog eens kunt spelen, er zijn namelijk 8 eindes.

Nog even kort de voordelen op een rijtje:

Vrij ontdekken: Elke locatie is open en je bepaalt zelf waar je heen wilt en wat je wilt ontdekken. Er zijn verschillende manieren om de locatie te verlaten en je keuzes zijn direct van invloed op het verhaal.
Meeslepend verhaal: Het avontuur van Samuel om zijn dochter te redden grijpt je aan, stelt je voor lastige keuzes en is tot het einde toe spannend.
Meerdere eindes: Elke beslissing heet invloed op het verhaal; de puzzels die je oplost, de route die je kiest, de keuzes die je maakt. Al deze zaken zorgen voor een andere afloop van het verhaal.
Herspeelbaar: Na 1x spelen heb je nog niet alle puzzels gevonden en alle locaties bezocht. Alles heeft invloed op het einde, dus je kunt het meerdere keren spelen.

Mijn mening

Arjan en ik hebben Escape Tales – Het Ritueel een aantal avonden gespeeld. Telkens als we één locatie helemaal hadden onderzocht, dan stopten we, dat is namelijk het beste moment om het spel te onderbreken en de volgende dag verder te gaan. In de handleiding staat een schema die je kunt invullen zodat je de volgende dag alles precies kunt klaarleggen zoals je de vorige dag bent gestopt. Wij zorgden ervoor dat we de gespeelde kaarten in een apart zakje weglegden en we maakte met de telefoon een foto van het speelbord en van de paragraaf in het verhaalboek waar we waren gebleven.

Het spel is heel makkelijk te spelen, je legt alles klaar volgens handleiding en je begint gewoon. Telkens word je doorverwezen naar een andere actie of paragraaf en als je het goed doet, dan kom je zo steeds verder en verder in het verhaal. Het was ook echt leuk om steeds verder in het verhaal te komen, je wilt weten hoe het eindigt. Het spel kan op 8 manieren eindigen en er is niet altijd sprake van een happy end.

Superleuk, maar toch een klein nadeeltje

De puzzelopdrachten waren leuk en uitdagend om op te lossen. Als je er even niet uitkomt dan kun je ook aanwijzingen vragen en die heb je soms echt nodig. Vaak kom je er dan alsnog uit. Een enkele keer kwamen we er ook met de aanwijzingen niet uit. Dan klikten we op het antwoord, maar soms snapten we nog niet hoe je dan aan het antwoord moest komen. Dan staat er nergens een uitleg bij en dat is jammer. Dat de uitleg niet te vinden is, is natuurlijk ook wel logisch, omdat je het spel meerdere keren kunt spelen.

We vonden het echt een supertof spel om samen mee aan de slag te gaan. We hebben ervan genoten en we gaan het over een tijdje zeker nog eens spelen. Daarnaast hoop ik dat er nog meer spellen in de serie Escape Tales komen!

Productinformatie

Titel: Escape Tales | Het Ritueel
Uitgeverij: White Goblin Games
Aantal spelers: 1-4 (je speelt met elkaar en niet tegen elkaar)
Spelduur: 3 tot 6 uur
Leeftijd: 12+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *