Review: Ohanami | White Goblin Games

Ohanami

In het voorjaar staat in Japan de sierkers in bloei. Veel mensen trekken er dan op uit om deze prachtige kersenbloesems te bewonderen. In Japan noemen ze dat Ohanami. Het spel Ohanami is hierop gebaseerd. Je legt tuinen aan en creëert daarbij een prachtige omgeving voor deze mooie bloesems! Van White Goblin Games ontving ik dit spel en testte het uit samen met mijn man. In dit artikel vertel ik je hier meer over en geef ik mijn mening.

Ohanami

Het spel bestaat uit 120 kaarten met daarop de getallen 1 tot 120. De kaarten zijn onderverdeeld in 4 kleuren; blauw, groen, grijs en roze. De 120 kaarten worden goed geschud en elke speler krijgt 10 kaarten.

Elke speler kiest tegelijkertijd 2 kaarten uit zijn handstapel en legt deze voor zich op tafel. De overgebleven kaarten geef je door aan de speler naast je, met de klok mee. Dan legt elke speler de twee kaarten open voor zich neer, in een bestaande rij, of in een nieuwe rij. Er mogen maximaal 3 rijen aangelegd worden per speler. Het is ook mogelijk om één of beide kaarten af te leggen.

Het neerleggen van je kaarten gaat volgens bepaalde regels. Elke kaart die wordt neergelegd moet of hoger zijn dan de hoogste kaart in de rij, of lager zijn dan de laagste kaart in een rij. Je sluit een kaart dus altijd bovenaan of onderaan in de rij aan. Halverwege mag niet.

Dan kiest de speler 2 kaarten uit de stapel die hij van de speler naast zich heeft gekregen. De ronde gaat zo door totdat iedereen 10 kaarten op tafel heeft en de handkaarten op zijn.

Dan wordt ronde 2 gespeeld. Elke speler krijgt opnieuw 10 kaarten. In plaats van de kaarten met de klok mee door te geven worden ze nu tegen de klok in doorgegeven. Na ronde 2 wordt er nog een laatste ronde gespeeld waarbij de kaarten weer met de klok mee worden doorgegeven. Na de derde ronde kun je maximaal 30 kaarten, onderverdeeld in 3 rijen, voor je hebben liggen.

Puntentelling

Na ronde 1 worden er al punten geteld. Elke speler krijgt voor elke blauw kaart in de rijen 3 punten. Dat totaal wordt op het scoreformulier ingevuld. Na ronde 2 worden er opnieuw punten geteld. Elke speler krijgt voor elke blauw kaart voor zich 3 punten en voor elke groene kaart 4 punten. Na ronde 3 is de laatste puntentelling. Elke speler krijgt voor elke blauwe kaart 3 punten, voor elke groene kaart 4 punten en voor elke grijze kaart 7 punten. Dan zijn er ook nog de roze kaarten. Je telt het aantal roze kaarten in de rijen en kijkt in de tabel welk puntenaantal daarbij hoort. Hoe meer roze kaarten je hebt, hoe meer punten je krijgt. Daarna worden de scores van alle drie de ronden bij elkaar opgeteld en de speler met de meeste punten wint het spel.

Mijn mening

Het duurde even voordat ik de naam Ohanami kon onthouden, maar zo is dat niet met de spelregels. Deze spelregels lees je één keer door en je snapt precies hoe het spel werkt. Of je kijkt even bovenstaand filmpje van ruim 3 minuten waarin het spel wordt uitgelegd en je snapt het ook. Maar hoe eenvoudig de regels zijn, de keuzes die je moet maken zijn wel lastig.

Als eerste krijg je 10 kaarten in je hand waarvan je er 2 moet uitzoeken. Wat is handig? De rij beginnen met een hoog getal, een laag getal of ergens in het midden? Daarna geef jij jouw handkaarten door aan je buurman en jij krijgt weer nieuwe kaarten in je hand met andere getallen. Opnieuw zoek je twee kaarten uit. Vervolgens krijg je weer een nieuwe set handkaarten. Doordat de kaarten steeds worden doorgegeven weet je niet van tevoren welke kaarten je krijgt en moet je proberen zo tactisch mogelijk te spelen door niet al te grote sprongen in de rijen te maken. Maar soms ontkom je er ook niet aan. Of kun je dan toch het beste de kaart afleggen? Lastige keuzes.

Niet alleen getallen, ook nog kleuren

Vervolgens moet je ook nog kijken naar de kleuren. Voor blauwe kaarten krijg je het minst aantal punten, maar je krijgt daar dan wel weer in elke ronde punten voor. Voor de grijze kaarten krijg je 7 punten, maar die ontvang je pas in ronde 3. En hoe meer roze kaarten je hebt, hoe meer punten je verdient. Of is een goede mix van alle vier de kleuren het beste? En wat als je buurman alleen maar voor de roze kaarten kiest?

Tactiek, een beetje geluk. Hopen dat je nog net de goede kaarten van je medespeler krijgt en dat je niet genoodzaakt bent om ze af te leggen. Het totaal aantal punten kan ook best flink uit elkaar liggen, dus je moet tijdens het spelen ook goed je medespelers in de gaten houden wat zij doen.

Wij vinden dit een ontzettend leuk spel en zeer geschikt voor even tussendoor. Eenvoudig, maar je moet wel nadenken. Makkelijk klaar te leggen en zo weer op te ruimen. In een kwartiertje heb je het spel gespeeld. Ik hou ervan, van zulke spelletjes! Bovendien is het kaartspel ook klein genoeg om mee te nemen op vakantie.

Als laatste tip wil ik nog meegeven dat je de scoreblaadjes kunt plastificeren en met een whiteboardstift de punten kunt invullen. Aan het eind veeg je het makkelijk weer weg en zo raken je scoreblaadjes nooit op.

Ohanami

Productinformatie

Titel: Ohanami
Uitgeverij: White Goblin Games
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Leeftijd: 8+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *