Review: Rovers van de Noordzee | White Goblin Games

Rovers van de Noordzee

O man, ik heb er zo’n hekel aan! Voor het eerst een spel spelen waarbij het begint te duizelen bij het zien van de vele inhoud. Spelregels waar je bijna niet door lijkt te komen. En je man vervolgens zegt: ‘begin maar.’ ‘Ja? Hoe dan?’ Gelukkig staat er op de website van White Goblin Games een filmpje waarin het spel uitgelegd wordt. Dan begint het een en ander al flink wat duidelijker te worden. En na één keer spelen heb je het spel helemaal door. Weet je wat alle kaarten, gebouwen en nederzettingen betekenen. En dan komt er zomaar een juweeltje van een spel tevoorschijn. Ik heb het over het spel Rovers van de Noordzee, uitgegeven door White Goblin Games.

Rovers van de Noordzee

Inhoud: 1 spelbord, 12 scorestenen in 4 kleuren, 18 walkuren, 18 goud, 18 ijzer, 26 vee, 48 munten, 48 proviand, 7 zwarte vikingen, 11 grijze vikingen, 12 witte vikingen, 1 zwarte zak, 2 dobbelstenen 76 dorpelingkaarten en 4 schipkaarten.

Als voorbereiding wordt het spel klaargelegd zoals staat beschreven in de spelregels. Dan kun je beginnen met het spel. Het spel wordt gespeeld met de wijzers van de klok mee en de spelers zijn na elkaar aan de beurt. In zijn beurt kan de speler kiezen of hij in het dorp wil werken, of dat hij een nederzetting wil overvallen.

Om een nederzetting te kunnen overvallen moet je voldoende proviand en een goede bemanning hebben. Om dat te krijgen moet je in het dorp werken. In het dorp staan 8 gebouwen en elk gebouw staat voor een actie. Zo ontvang je bij de Zilversmid munten en bij de Molen ontvang je proviand of goud. In de spelregels staat een duidelijk overzicht welke actie je bij welk gebouw kunt uitvoeren. In elke beurt mogen er 2 acties uitgevoerd worden.

Door te werken in het dorp verzamel je genoeg proviand, goud en bemanningsleden om een nederzetting te kunnen overvallen. Voldoe je aan de voorwaarden, dan doorloop je de stappen zoals beschreven in de spelregels. Kort gezegd ontvang je bij een overval de buit (ijzer, vee, goud), een nieuwe viking, en soms ook een Walkure. Daarnaast ontvang je bij een overval overwinningspunten en daar gaat het uiteindelijk om in dit spel.

Walkures

Een Walkure doodt een bemanningslid, maar tevens mag je je scoresteen een stapje vooruit zetten op het Walkurespoor. En hoe hoger je komt, hoe meer overwinningspunten je daarvoor krijgt.

Uiteindelijk gaat het om de overwinningspunten. Als het spel is afgelopen krijgen alle spelers nog extra overwinningspunten zoals aangegeven op het Walkurespoor en het Wapenrustingsspoor. Daarnaast worden de punten van de verzamelde offertegels (actie gebouw in het dorp) bij elkaar opgeteld en omgezet in overwinningspunten. Bij sommige inhuurde bemanningsleden krijg je ook nog eens extra overwinningspunten en als je zelf nog buit in je persoonlijke voorraad hebt liggen, dan krijg je daar ook nog wat overwinningspunten voor. Degenen die dan de meeste overwinningspunten heeft, wint het spel.

Mijn mening

Het is inderdaad even doorbijten, maar als je eenmaal aan de slag bent met Rovers van de Noordzee, dan ben je er ook heel snel in. Als je eenmaal weet wat een actie bij een gebouw betekent en wat de symbolen bij de nederzettingen betekenen, dan gaat het spel daarna als een trein. Het is één potje inkomen, maar daarna speelt het spel zeer vlot weg. De beurt van een speler is kort en de volgende speler is dan ook snel weer aan de beurt.

Als je eenmaal weet hoe het spel gaat, is het van belang om je tactiek te bepalen. Als eerste moet er gewerkt worden in het dorp. Per beurt mag je maar 2 acties uitvoeren, maar je hebt zoveel meer nodig om een nederzetting te kunnen overvallen. Er moet hard en lang worden gewerkt en daarbij is het zaak om je tegenstander(s) in de gaten te houden. Zijn zij al zover dat ze een nederzetting kunnen overvallen? Soms kun je je tegenstander te slim af zijn door ‘m net voor te zijn bij het uitvoeren van een bepaalde actie en soms is het zelfs mogelijk dat je bijvoorbeeld proviand van je medespeler kunt afpakken.

Heb je genoeg proviand, grondstoffen en mankrachten verzameld, dan kun je een nederzetting overvallen. Maar welke nederzetting ga je overvallen? Waar ligt er een buit waar je op dat moment het meest aan hebt? Of kies je juist voor de buit waar je tegenstander al zo lang op zit te azen? Allemaal lastige keuzes die je moet maken tijdens het spel.

Elk spel weer anders

Elk spel is weer anders. Voordat het spel begint leg je bij elke nederzetting een aangegeven hoeveelheid buit. Dit grabbel je uit het zwarte zakje en leg je bij de nederzetting neer. Bij elk spel dat je speelt is het dus anders. Als alle nederzettingen voorzien is van een buit, is er ook nog wat buit over die je naast het spelbord legt. Soms treft het dat er het ene spel weinig goud beschikbaar is, maar het andere spel juist weer veel goud, en weer weinig Walkures.

Die Walkures, dat is trouwens ook nog een dingetje. Aan de ene kant doodt het een bemanningslid. Om later weer te kunnen overvallen heb je een nieuw bemanningslid nodig. Daarvoor heb je eerst weer handkaarten nodig, en geld om een bemanningskaart in te kunnen huren. En vervolgens moet je dit bemanningslid ook daadwerkelijk weer inhuren. Dat zijn d3 acties (= 2 beurten) die je in het dorp moet uitvoeren. Aan de andere kant; als je een Walkure aantreft in je buit, levert het je ook weer overwinningspunten op. En hoe meer Walkures je hebt, hoe meer punten je krijgt.

Kortom; als je eenmaal weet hoe het werkt, verloopt het spel heel vlot en is het een uitermate spannend en tactisch spel! Omdat je op meerdere manieren overwinningspunten kunt verdienen en elke speler dat weer op een andere manier doet, is het ook tot het eind toe spannend en weet je nooit van tevoren wie er uiteindelijk het spel zal gaan winnen!

Rovers van de Noorzee spelbord

Productinformatie

Titel: Rovers van de Noordzee
Uitgeverij: White Goblin Games
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: 12+
Spelduur: ongeveer 60 minuten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *