Recensie: Clara het krantenmeisje | Pieter Feller & Tiny Fisscher

Clara het krantenmeisje Pieter Feller en Tiny Fisscher

Weet je nog die recensie die ik schreef over het boek Clara – deel 1? Een prachtig boek dat ik in één dag heb uitgelezen. Een geschiedenisboek dat in z’n geheel niet saai is. Een boek waarvan ik vind dat deze in elke schoolbibliotheek vanaf groep 5 zou moeten staan. Een boek dat niet alleen leuk is voor kinderen, maar waar volwassenen minstens zo van kunnen genieten. Maar gelukkig is er dan deel 2 – Clara het krantenmeisje van Pieter Feller & Tiny Fisscher. Ik las het boek weer met groot plezier. Waar het boek over gaat en wat ik ervan vind lees je in deze blog.

Waar ging deel 1 ook alweer over?

Clara woont samen met haar vader, moeder, broertje en zusje in Amsterdam, boven de timmerwerkplaats van haar vader. Bij kruidenier Kouwenaar kun je dierenplaatjes sparen die getekend zijn door de broer van de kruidenier, die ontdekkingsreiziger is. Clara is een meisje van grote dromen en wil – net als de broer van Kouwenaar – ontdekkingsreiziger worden. Dat ze een meisje is, en dat het in die tijd (1911-1912) helemaal niet gewoon is voor een meisje om zulk soort beroepen uit te oefenen, geeft ze niet om. Wat maakt het uit dat ze een meisje is? Meisjes kunnen dat toch ook? Bovendien wordt zij ook nog eens het eerste ‘meisje van de bel’ op school.

Maar dan overlijdt plotseling haar vader. Haar moeder moet nu de kost verdienen, maar het is maar moeilijk rondkomen van het inkomen wat zij verdient. Clara neemt een dapper besluit, ze zet haar dromen aan de kant en stopt met school. Ze gaat werken om zo te helpen het gezin draaiende te houden. Ze krijgt een baantje als Krantenmeisje en wordt daarmee het allereerste krantenmeisje van de stad!

Clara het krantenmeisje

Clara is het allereerste krantenmeisje van de stad geworden. Dagelijks haalt zij twee keer – de ochtendkrant en de avondkrant – 100 kranten op bij Kraakijzer en loopt daarmee, in weer en wind, door de stad naar het Centraal Station. Daar verkoopt ze de kranten en dat doet ze bijzonder snel en goed. Al wordt het haar niet altijd in dank afgenomen dat een meisje de kranten verkoopt. Maar dan bijt ze altijd dapper van haar af. Al gauw krijgt Clara promotie. Een krantenjongen die kranten aan huis bezorgt heeft een ongeluk gehad en Clara mag zijn baantje overnemen. Bovendien verdient dat nog meer ook. Daarnaast kan ze nog extra geld verdienen door krantenstukjes te schrijven en deze bij de redactie in te leveren. Clara blijkt talent te hebben en verdient daarmee regelmatig een extra kwartje. Als ontdekkingsreiziger worden niet lukt, dan wordt ze maar journalist.

Clara heeft nog meer dromen. Ze zou ook zo graag eens willen leren fietsen. Ze ontmoet Sjaak, die bij zijn oma woont. Zijn oma heeft een fiets staan die ze niet meer gebruikt. Clara mag de fiets lenen en op een dag mag Clara de fiets zelfs bij haar thuis laten staan. Omdat hun huisje te klein is voor een fiets, mogen ze dezein het magazijn van de ijzerwinkel van Rinus Waterman neerzetten. Rinus Waterman komt veel bij hen thuis en heeft zelfs aan de moeder van Clara gevraagd om met hem te trouwen. Ze doen het rustig aan omdat het nog maar zo kort geleden is dat vader is overleden. En dan blijkt haar moeder ook nog eens een groot geheim te hebben wat niet uit Clara’s gedachten gaat.

Een nieuw baantje

Clara trekt veel op met Sjaak. Op een dag vraagt Sjaak aan Clara of zij  zijn meisje wil zijn. Dat wil ze wel. Maar dan gebeurt er iets vreselijks. Tante Boes, die een appartementje heeft in hetzelfde huis als Clara, valt vanwege de sneeuw en breekt haar been. Ze gaat naar het ziekenhuis, maar helaas kunnen ze haar been niet meer redden. Het wordt nu lastig voor Tante Boes om in haar appartementje op de eerste verdieping te komen. Gelukkig biedt Rinus Waterman de helpende hand en ook de familie van Clara helpt Tante Boes met de verzorging.

Dan vertelt Sjaak dat hij een ander baantje heeft gevonden en dat hij wel iemand weet die zijn baantje kan overnemen; Clara. Clara heeft veel zin in het baantje als koffie- en theebezorger en wil graag dat ze aangenomen wordt, maar het fietsen op een herenbezorgfiets lukt haar niet met een lange rok. Rinus Waterman maakt van haar damesfiets een heuse bezorgfiets en daarmee lukt het fietsen wel. Maar bij koffie- en theehandel Brandt zijn ze er nog niet zo zeker van of het baantje wel zo geschikt is voor een meisje. Gelukkig wordt ze wel aangenomen bij Brandt en lichtelijk nerveus begint ze enkele dagen later aan haar nieuwe baan.

Mijn mening

Deel 2 begint waar deel 1 eindigt, er valt geen gat tussen beide delen.  Ook dit boek wil je in één ruk wilt uitlezen. Het leest zeer prettig, het is vlot geschreven en de gebeurtenissen volgen elkaar snel op. Aan de ene kant gebeuren er leuke en grappige dingen. En de andere kant gebeuren er droevige dingen en is het leven lang niet altijd zo makkelijk. De blijde dingen en de droevige dingen zijn goed in balans en daardoor is het helemaal geen zwaar verhaal.

Dit boek is niet alleen een mooi boek voor kinderen, maar ook voor volwassenen is het een prettig boek om te lezen zonder dat je het idee hebt dat je een kinderboek in handen hebt. De vormgeving is werkelijk prachtig! Mooie, stevige kaft met een prachtige illustratie in mooie kleuren van Natascha Blum-Stenvert. Een exemplaar waar je hoe dan ook zuinig op wilt zijn en die prachtig in elke boekenkast staat.

Clara is een meisje dat weet wat ze wil, ze heeft een sterk karakter, soms wat té brutaal, maar je kruipt helemaal in haar huid tijdens het lezen en je leeft ook helemaal met haar mee. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar deel 3, hoe het Clara zal vergaan als koffie- en theebezorger en hoe het afloopt met het geheim van haar moeder…. Ik kan niet wachten!

Eén nadeel; woorden als pestmuntjes, tyfusweer en teringkind vind ik niet in een (kinder)boek thuishoren.

Productinformatie

Titel: Clara het krantenmeisje
Auteur: Pieter Feller & Tiny Fisscher
Illustraties: Natascha Blum-Stenvert
Uitgeverij: Droomvallei Uitgeverij
ISBN: 978-94-92844-44-6
Aantal bladzijdes: 249

Lees ook:
Lees ook: Recensie: Hello Ruby – Een sprookje over programmeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *