Review: Machi Koro Haven | White Goblin Games

Afgelopen maandag plaatste ik een review over het basisspel Machi Koro. Echt een leuk spel, maar toch was ik er niet onverdeeld positief over als je het spel met 2 spelers speelt. Wij vonden het niet spannend genoeg en het spel werd ook erg voorspelbaar, omdat je toch elke keer voor dezelfde kaarten gaat. Het werd een kwestie van wie het meeste geluk zou hebben bij het gooien met de dobbelstenen. Slechts een enkele week later ontving ik een uitbreiding van dit spel; Machi Koro Haven. En het spel wat al bijna in de kast verdween, kwam ineens weer heel veel op tafel te liggen.

Machi Koro Haven

Op dit spel te kunnen spelen heb je het basisspel nodig. Met deze uitbreiding kun je het spel ook met 5 spelers spelen. Daarom zit er een extra setje startkaarten bij voor de 5e speler.

Daarnaast krijgt extra speler 2 extra bezienswaardigheden en een nieuw startgebouw. Het spel is afgelopen wanneer de eerste speler alle 6 de bezienswaardigheden heeft geactiveerd. Daarvoor moeten in het spel heel veel munten verdiend worden. Dit duurt met deze uitbreiding langer omdat je 6 bezienswaardigheden moet activeren in plaats van 4. En de 2 nieuwe bezienswaardigheden zijn ook nog eens heel duur.

Het basisspel bevat een stapel met voorraadkaarten die je moest sorteren en naast elkaar op tafel legt. De speler kan dan in zijn beurt en kaart kopen en heeft daarbij de keuze uit alle soorten voorraadkaarten die er zijn. Nu komt het grote verschil met het basisspel. De uitbreiding heeft een stapel nieuwe voorraadkaarten met als thema ‘haven’. Deze stapel wordt geschud met de voorraadkaarten uit het basisspel en vormt de trekstapel.

Van deze stapel worden er 10 kaarten getrokken en open op tafel gelegd. Wordt er een dubbele kaart getrokken dan wordt deze bovenop de al eerder getrokken kaart gelegd en ga je net zo lang door tot er 10 verschillende kaarten in voorraad liggen. Dit zijn de kaarten waaruit de spelers kunnen kiezen als ze een kaart willen kopen. Als er een kaart gekocht is door een speler, dan wordt de voorraad weer aangevuld met een nieuwe kaart van de trekstapel.

De spelregels zijn verder gelijk aan de spelregels van het basisspel.

Mijn mening

In het basisspel ligt er altijd dezelfde voorraad (15 verschillende kaarten, meerdere kaarten van één soort) waaruit een kaart gekocht kan worden. Je hebt dan leuke kaarten en minder leuke kaarten. Elke speler koopt ongeveer dezelfde kaarten (je moet ook wel een beetje geluk hebben met gooien), sommige kaarten worden zelfs nooit gekocht. Met deze uitbreiding is het heel anders.

Er zijn nu 25 verschillende voorraadkaarten (meerdere kaarten van één soort) die goed geschud worden en waarvan er 10 in voorraad komen te liggen. Je weet dus nooit welke kaarten er in voorraad liggen. Zo kan het gebeuren dat er bij de start van het spel alleen maar ‘dure’ kaarten liggen en je superlang moet sparen om een kaart te kunnen kopen. Maar zo kan het ook gebeuren dat er richtig het einde van het spel alleen nog maar ‘goedkope’ kaarten hebt liggen, waar je op dat moment niet zo veel meer aan hebt.

Bovendien kan het zo zijn dat er een kaart in voorraad ligt die jij heel graag wilt hebben, maar dat je medespeler eerder genoeg munten heeft om de kaart te kopen en die kaart dus voor je neus wegkaapt. Je hoopt dan dat die kaart nogmaals in voorraad komt, maar dat is echt niet zeker met zo’n dikke trekstapel.

Spannender en uitdagender

Met uitbreiding de Haven wordt Machi Koro een veel spannender en uitdagender spel. Waar met het basisspel elk potje hetzelfde was, is met deze uitbreiding niet één spel hetzelfde. Je weet immer nooit van tevoren welke kaarten er in voorraad komen te liggen. Bij het basisspel hebben de spelers ongeveer dezelfde kaarten voor zich op tafel, bij de uitbreiding hebben de spelers allemaal verschillende kaarten voor zich op tafel. Met de uitbreiding wordt de spelbeleving echt heel anders (met 2 spelers in ieder geval).

Speel jij vaak een spel met 2 personen en overweeg jij om het spel Machi Koro te kopen. Ik zeg: doen! Maar dan kan ik je adviseren om er direct een uitbreiding bij te kopen. Speel dan een paar keer het basisspel om de spelregels in de vingers te krijgen en de kaarten te leren kennen, en breidt het dan snel uit met de uitbreidingsset.

Uitbreiding Machi Koro Haven

Productinformatie

Titel: Machi Koro Haven
Uitgeverij: White Goblin Games
Aantal spelers: 2-5
Leeftijd: 7+
Speelduur: 40 minuten
Uitsluitend te spelen met het basisspel

Reactie (1)

  • Gerard| 28 juni 2019

    De uitbreiding heeft maar één dure bezienswaardigheid en één heel goedkope. 😬

  • Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *