Review: Zooloretto | White Goblin Games

Zooloretto

De doos alleen is al een plaatje om te zien! De zijkanten van de doos zijn groen met bladeren en op de voorkant zie je een prachtige panda afgebeeld. Je waant je direct al in de dierentuin. De naam Zooloretto is in kleurrijke letters op de voorkant geschreven. Prachtig! Alleen al de vormgeving van de doos nodigt uit het spel direct te willen spelen. En als je de inhoud van de doos bekijkt zie je daar op de speelborden een prachtige dierentuin afgebeeld. En de dieren op de dierentegels zijn ook supermooi vormgegeven. Zo op het eerste oog lijkt het misschien zelfs wel een spel voor kinderen. Hoewel dit spel zeker geschikt is voor kinderen van 8 jaar, is het toch ook zeer geschikt voor volwassenen en daarmee een heus familiespel

Zooloretto

Voor elke speler is er een dierentuinspeelbord en een uitbreidingsbord. Daarnaast zijn er 5 vrachtwagens, 30 munten, 1 ronde houten schrijf, overzichtskaart, 16 ronde tegels met babydieren, 88 dierentegels, 12 verkoopkramen, 12 munttegels.

Elke speler is eigenaar van een dierentuin. De dierentuin moeten natuurlijk gevuld worden met prachtige dieren. Het spel wordt gespeeld over meerdere rondes. In een beurt mag de speler kiezen om een vrachtwagen te vullen met een tegel (dier, munt, verkoopkraam), of een vrachtwagen tot zich te nemen en de dieren, munten en kramen die in de vrachtwagen zijn in zijn dierentuin te plaatsen, of een geldactie uitvoeren.

Als er door een speler voor een vrachtwagen wordt gekozen, dan mogen de dieren in hun verblijf in de dierentuin worden geplaatst. De verkoopkramen mogen ook in de daarvoor bestemde vakjes gelegd worden. En met de munttegels kunnen er dingen gekocht worden zoals een extra dierenverblijf. Daarnaast is er in een dierentuin een schuur waar je de dieren en kramen kunt plaatsen die op dat moment niet meer in een verblijf geplaatst kunnen worden. Want natuurlijk mag er maar één dierensoort in één verblijf en vol = vol.

Einde van het spel

Als elke speler een vrachtwagen heeft gekozen in een ronde, dan is de ronde voorbij en begint er een nieuwe ronde. Zo wordt ronde na ronde gespeeld tot de stapeltjes met tegels op zijn. (Je moet een stapeltje reservetegels achter de hand houden om de laatste ronde uit te kunnen spelen).

Dan worden de punten geteld. Is een verblijf helemaal vol met één dierensoort dan ontvang je daar punten voor. Voor een verblijf met nog één leeg veld ontvang je ook punten, maar dan iets minder. Missen er twee of meer dieren in een verblijf dan krijg je daar geen punten voor. Voor elke soort verkoopkraam in je dierentuin ontvang je twee punten. Maar voor elke diersoort die nog in je schuur verblijft gaan er weer twee punten vanaf. De speler met de meeste punten wint het spel.

Mijn mening

Het klinkt best simpel en eigenlijk is Zooloretto ook simpel. Maar als je dan in de spelregels de ‘tactische tips’ leest, weet je al dat er meer tactiek bij komt kijken als dat je van tevoren zou denken. Elke keer kom je in het spel voor een laste keuze te staan. Kies je ervoor om de vrachtwagen te vullen met een tegel, of neem je toch liever een vrachtwagen met inhoud tot je? Want als jij ‘m nu niet neemt, zou het zomaar kunnen gebeuren dat je medespeler in de volgende beurt de vrachtwagen pakt. Maar om het spel te winnen moet er wel voor zorgen dat je dierentuin grotendeels vol met dieren zit.

Daarnaast beschik je ook over munten die je weer kunt inwisselen voor leuke dingen, maar dat ‘kost’ je dan wel weer een beurt waarin je geen vrachtwagen kunt pakken. Keuzes, keuzes, keuzes. En dat maakt het spel tot een leuk familiespel; mooi vormgegeven, redelijk eenvoudige regels, maar wel met lastige keuzes.

Wachten tot Elin 8 jaar is

Wat een nadeeltje aan het spel Zooloretto is, is dat als je het spel met twee spelers speelt je de spelregels wat moet aanpassen. Maar als spelregels aangepast moeten worden voor twee spelers, dan weet je ook meteen dat het spel toch net iets minder leuk is en je het beter met meerdere mensen kunt spelen. Nu zijn onze kinderen nog lang geen 8 jaar, dus wat het aantal spelers betreft zijn we toch voornamelijk op elkaar aangewezen. Met z’n tweeën is dit spel zeker te doen, maar wordt het net wat minder spannend en voorspelbaarder.

Dus voor nu pakken we het er zeker af en toe bij, maar als we met z’n tweeën een spel spelen hebben we zeker leukere spellen in de kast staan (Istanbul, Targi, Rovers van de Noordzee). Maar ik weet zeker dat we over een jaar of 2, dat als Elin zo tegen de 8 jaar is, we dit spel er zeker meer bij gaan pakken. Want voor kinderen is het aansprekend en ze hebben er ook een duidelijk beeld bij. In een dierentuin zijn ze immers allemaal wel eens geweest! En de regels zijn ook eenvoudig en snel uit te leggen.

In de doos zitten trouwens nog 3 mini-uitbreidingen voor als je net ff wat extra’s wilt in het spel.

Zooloretto dierentuin

Productinformatie

Titel: Zooloretto
Uitgeverij: White Goblin Games
Aantal spelers: 2-5
Leeftijd: 8+
Speelduur: 45 minuten

#spon
Dit artikel betreft een samenwerking met White Goblin Games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *