Recensie: De zeven zussen deel 3 – schaduw | Lucinda Riley

De zeven zussen deel 3 schaduw Lucinda Riley

De zeven zussen deel 3 heb ik nu ook uit. Deel 1 en deel 2 heb ik in no-time uitgelezen en kon niet wachten om in deel 3 te beginnen. Ondertussen heb ik deel 5 van de bieb te leen en ben ik nu aan het lezen. Deel 4 kon ik gisteren ophalen. Gelukkig kun je deze boeken heel goed in andere volgorde lezen, al zou ik zeker in ieder geval wel bij deel 1 beginnen. Daarna maakt de volgorde niet zo heel veel uit. In deze blog kun je lezen wat ik van deel 3 vind. Is dit ook weer een boek wat ik in één ruk wil uitlezen?

De zeven zussen – schaduw

Deel 1 gaat over de oudste zus Maia, deel 2 gaat over de tweede zus Ally en deel 3 gaat over de derde zus Star. De zussen zijn allemaal geadopteerd door Pa Salt en ze worden door Marina opgevoed op Atlantis, bij het meer van Genève. Na loop van tijd vliegen alle zes de zussen uit en hebben elk zo hun eigen bezigheden.

Maar dan krijgen ze een telefoontje dat Pa Salt is overleden. Als de zussen op Atlantis aankomen blijkt dat hun vader al is begraven. Zijn advocaat komt op bezoek om de zussen op de hoogte te stellen van de nalatenschap. Elk krijgen ze een brief met daarin een aanwijzing over hun afkomst. Daarnaast is er een beeld in de tuin geplaatst met daarop de namen van de zussen, voor elk een spreuk in het Grieks en voor elke zus een coördinaat, wat ook een aanwijzing is naar hun afkomst.

Lees ook: Recensie: De zeven zussen deel 1 | Lucinda Riley
Lees ook: Recensie: De zeven zussen deel 2  – storm | Lucinda Riley

Star

Star woont samen met de vierde zus CeCe in Londen. Omdat CeCe maar 3 maanden jonger is, zijn ze samen opgegroeid en onafscheidelijk van elkaar. Daarbij leeft Star vooral in de schaduw van CeCe en heeft zij nooit het woord hoeven doen. In Londen doet CeCe een kunstopleiding en Star volgt een kookcursus – ze kan goed koken – maar verder weet ze niet wat ze met haar leven moet. Dan gaat Star op zoek naar haar wortels. Ze begint bij een aanwijzing uit haar brief, een boekwinkel in Londen. Orlando is de eigenaar van deze boekwinkel. Star krijgt daar een baan aangeboden, echt iets wat bij haar past, ondanks dat het onder haar niveau is.

Orlando neemt Star mee naar de verjaardag van zijn neefje Rory, die doof is. In dat huis voelt Star zich direct thuis en ze gaat daar gelijk in de keuken aan de slag. Daar ontmoet ze ook Marguarita, de moeder van Rory, en Mouse de broer van Orlando. Het is een bijzondere familie en Star vraagt zich af hoe zij in deze familie past. In de brief die haar vader aan Star achterliet stond ook een naam waar ze navraag naar moest doen; Flora. Mouse blijkt het verhaal van Flora te kennen en stukje bij beetje vertelt hij het verhaal aan Star.

Flora

Flora is één van de verre voorouders. Ze woont in een prachtig huis en ze wil er niet weg. Haar zus staat op het punt om te trouwen met Archie, maar eigenlijk is Archie verliefd op Flora en Flora ook op hem. Flora wil geen contact meer met Archie en ze eist van hem dat ze met haar zus trouwt, wat hij vervolgens ook doet. Maar dan verkoopt Flora’s ouders hun huis en mag Flora in Londen wonen en gaat aan de slag als lerares van twee zusjes. Daar ontmoet ze Freddie en ze besluiten met elkaar te trouwen.

Als dan de koning overlijdt wordt het huwelijk afgeblazen. Flora begrijpt niet waarom, maar gelukkig is er iemand die haar de waarheid vertelt. Flora moet Londen verlaten, maar ze weet niet meer waar ze terechtkan. Bij haar zus mag ze ook niet meer komen, die is achter de waarheid gekomen over haar en Archie en ze wil Flora niet meer zien. Flora bouwt haar eigen leven op in eenzaamheid met Beatrix Potter als een goede buurvrouw. Ze heeft een goed leven.

Op een dag komt Beatrix Potter bij haar met een baby, die wees is. Flora besluit deze baby, Teddy, te adopteren. Slechts enkele weken later staat Archie voor de deur met verdrietig nieuws. Dan krijgt het leven van Flora een heel andere wending.

Weer terug naar Star

Star komt graag in het huis van Marguarita. Omdat het zo goed klikt met Rory wordt ze zelfs gevraagd om zo af en toe eens op te passen, omdat Marguarita naar Frankrijk moet. Ze krijgt steeds meer een band met Mouse en met Orlando, maar omdat Mouse de boekwinkel van Orlando wil verkopen vanwege financiële problemen, krijgen die twee ruzie en zit Star tussen hen beide in. En dan ontdekt Star ook hoe het nu echt zit in haar familie en haar relatie tot Flora.

Daarnaast blijft ook CeCe aan haar trekken en weet Star niet zo goed waar ze nu thuishoort. Zullen Star en CeCe elkaar de ruimte geven om elk hun eigen weg te gaan? Of durft Star het aan om uit de schaduw van CeCe te stappen? Ik denk dat we dat in deel 4 gaan lezen.

Lees ook: Recensie: De zeven zussen deel 4 – parel  | Lucinda Riley
Lees ook: Recensie: De zeven zussen deel 5 – maan | Lucinda Riley

Mijn mening

Ik heb nu 3 van de 7 boeken gelezen en ik kan niet wachten tot deel 4 beschikbaar is in de bibliotheek. Ik wil heel graag verder lezen, dat staat vast. Eenmaal in deel 1 begonnen wil je gewoon tot en met deel 7 lezen. Helaas zullen we daar nog langer op moeten wachten, deel 6 komt pas 2020 uit en deel 7 zal waarschijnlijk een jaar later uitkomen. Na het lezen van elk deel blijven er genoeg vragen over waar je gewoon het antwoord op wilt weten. En dan met name over Pa Salt.

En hoewel ik ook dit deel een mooi boek vond en het zeker wilde uitlezen, vond ik het wel de minste van de 3. Ik denk dat het komt door de Engelse sfeer en cultuur die in het boek beschreven wordt. Op één of andere manier heb ik daar wat minder mee en heb ik er ook minder beeld bij.

In de recensie van deel 2 schreef ik dat de eerste 80 bladzijdes van deel 1 en 2 elkaar behoorlijk overlapten en dat ik hoopte dat de insteek van deel 3 anders is. En dat is ook zo. De zeven zussen deel 3 begint op een andere moment. En dat is wel prettig. Zo is het een heel nieuw verhaal, met maar enkele bladzijdes overlap met met name deel 2. Bijvoorbeeld; Ally geeft een concert in Noorwegen en Star is daar samen met Ma op bezoek. In deel 2 wordt dit concert en de ontmoeting tussen de zussen vanuit Ally verteld, en in deel 3 vanuit Star.

Lees ook: Recensie: De zeven zussen deel 6 – Zon | Lucinda Riley

Verrassend

Wat ik in De zeven zussen deel 3 wel verrassend vind is de afkomst van Star. Star wordt verwezen naar een boekwinkel om daar naar Flora te vragen. Als ze dan stukje bij beetje het verhaal van Flora te horen krijgt, blijft het onduidelijk hoe de familielijn nu precies in elkaar zit en welke relatie Star nu met wie heeft. En waar de afkomst bij Maia en bij Ally iets duidelijker ligt, is het bij Star volkomen verrassend. Ook voor Star zelf trouwens.

De titel is ook bij dit deel weer goed gekozen. Lukt het Star om uit de Schaduw van haar zus te stappen en een eigen leven te gaan leiden?

Lees ook: Recensie: De Olijfboom | Lucinda Riley
Lees ook: Recensie: Het meisje op de rots | Lucinda Riley

Productinformatie

Titel: De Zeven Zussen deel 3 – Schaduw
Auteur: Lucinda Riley
Uitgeverij: Xander Uitgevers
ISBN: 9789401608718

Lees ook: Recensie: Het Italiaanse meisje | Lucinda Riley

De zeven zussen deel 3

#nospon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *