Tag: De voornamen van onze kinderen

Voornamen van onze kinderen tag

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een tag invulde. Maar afgelopen weekend kwam ik deze voornamen van onze kinderen tag tegen op Supermoms, die ik erg leuk vind en ‘m daarom ook wil overnemen. Een tag over de keuze voor de namen van onze kinderen.

1. Wat zijn de voornamen van jouw kinderen, inclusief eventuele doopnamen?

Onze oudste dochter heet Elin Jannie, roepnaam Elin. Onze jongste zoon heet Joas Peter, roepnaam Joas.

2. Wat is de betekenis van de naam van de kinderen?

Volgens Babybytes:
Elin is een Scandinavische naam voor meisjes. De betekenis is licht, fakkel, zonnestraal.

Joas is een Hebreeuwse naam voor jongens. De betekenis is Gods vuur

3. Zijn jouw kinderen vernoemd? Zo ja, naar wie?

Ja, onze kinderen zijn vernoemd. Elin vonden we gewoon een leuke naam en Jannie is de roepnaam van mijn moeder. Voor onze zoon geldt hetzelfde; Joas vonden we een mooie naam, en Peter is de roepnaam van mijn schoonvader.

4. Waarom heb je er wel of niet voor gekozen om jouw kinderen te vernoemen?

Eigenlijk weet ik het waarom hiervan niet eens. Wel hebben we er bewust voor gekozen om de roepnaam van kinderen als eerste naam te geven en daar zelf een leuke naam voor te kiezen, en de roepnaam van onze ouders als tweede naam.

5. Hoe zijn jullie uiteindelijk op de naam gekomen?

Ooit heb ik een keer een boek gelezen waarin de hoofdpersoon Elin heette. Dat vond ik een mooie naam en is blijven hangen. Gelukkig vond Arjan het ook een mooie naam. Daar waren we zo over uit. Joas is ook een naam die wij mooi vonden. Die hebben we niet specifiek ergens vandaan. Meerdere kinderen uit onze omgeving heten zo.

6. Duurde het lang voordat jullie de naam hadden?

De naam Elin hadden we dus direct. Daar hebben we niet zo heel lang over nagedacht. Wel enkele andere namen de revue laten passeren, maar steeds kwamen we toch weer uit bij Elin. Een week na de geboorte van Elin kregen we van iemand een felicitatiekaart. De namen van zijn kinderen stonden er ook als afzender bij. En daarmee hadden we direct de naam voor als we nog eens een meisje zouden krijgen.

Bij Joas ging het anders. We hadden een naam hoog op ons lijstje staan (al hadden we nog niet definitief gekozen, omdat het nog vroeg in de zwangerschap was) toen mijn zus op een ochtend belde dat ik tante was geworden van een neefje met de naam Aron. Weg naam. Omdat mijn schoonzus op dat moment ook zwanger was, durfden we het niet aan om een naam definitief te kiezen. Een meisjesnaam hadden wel al heel lang, maar ja, we wisten dat we een jongetje zouden krijgen. Uiteindelijk kwamen we toch steeds weer uit bij de naam die we ook hadden gekozen voor als Elin een jongetje zou zijn geweest.

7. Waren jullie het snel eens over de naam?

Ja, bij Elin in ieder geval heel snel. Bij Joas hebben we wel wat meer namen genoemd, maar uiteindelijk kwamen we toch steeds bij Joas uit als naam die wij beiden mooi vonden. Een jongensnaam kiezen vinden we op een of andere manier wel lastiger dan een meisjesnaam.

8. Hoe zouden jouw kinderen heten als ze van het andere geslacht waren?

Elin had dus Joas geheten als het een jongetje zou zijn geweest. Joas had Jonna geheten. Maar aangezien het bij 2 kinderen blijft (aan de ene kant helaas, aan de andere kant is het ook wel weer goed zo, maar dat is een ander verhaal) zullen we dus geen gebruik meer maken van die naam. Alhoewel we Nora ook een superleuke naam vinden voor een meisje. Een jongensnaam hebben we niet meer open staan.

9. Zou je nu weer voor de namen van jouw kinderen kiezen of zou je voor een andere naam kiezen?

Ja, zeker weten! Nooit geen spijt van gehad en ik vind het nog steeds mooie voornamen. En ik vind ze ook goed bij elkaar passen.

10. Hoor je de naam van jouw kinderen vaak?

De cijfers volgens Babybytes:
Elin werd in 2013, haar geboortejaar 358 x gekozen. In 2018 was dit 365 x. De laatste jaren liggen de cijfers ongeveer gelijk. Voor ons lijkt het wel of je het veel vaker gaat horen. Je ziet ook wel andere schrijfwijzes zoals Elynn.

Joas werd in 2015, zijn geboortejaar, 95 x gekozen. In 2018 is dat 104 x. De afgelopen jaren een stijgende lijn wat betreft deze naam.

11. Heb je van te voren iets met de naam van jouw kinderen gekocht?

Nee.

12. Kort je de naam van je kinderen wel eens af of heb je een koosnaampje voor ze?

Nee, we korten de voornamen van onze kinderen nooit af en we verkleinen ze ook niet als Elintje en Joasje. Natuurlijk noemen we onze kinderen wel eens schat, liefje of boeffie o.i.d. maar echt een koosnaampje hebben we niet.

13. Ben je nog wel eens een naam tegengekomen waarvan je dacht ‘dat is ook écht een leuke naam!’

Als we nog een meisje hadden mogen krijgen dan had ze waarschijnlijk Jonna of Nora geheten. Dat vind ik echt beide supermooie voornamen. Een jongensnaam hebben we niet echt meer open staan en als we nog een jongetje hadden mogen krijgen dan had een naam kiezen nog heel lastig geworden. Zelf vind ik bijvoorbeeld Nathan, Jefta of Levi heel mooi.

Wil jij ook deze tag overnemen voor op jouw blog? Dat mag! Het is leuk om te zien hoe iedereen aan de voornamen van hun kinderen zijn gekomen. Laat je even een reactie met een link naar jouw ingevulde tag achter? En vergeet vooral ook niet Supermoms te noemen, de bedenker van deze tag.

Share this:

Reactie (1)

  • Martine| 7 oktober 2019

    Wat leuk om te lezen! En bedankt voor de tag!

  • Geef een reactie

    %d bloggers liken dit: