Recensie: Zwart gaat op reis | Tunc Atalay

Zwart gaat op Reis Tunc Atalay

Zwart gaat op reis is een prentenboek dat uit ongeveer 100 woorden bestaat. Een prentenboek hoeft helemaal niet veel woorden te bevatten om toch fantastisch te zijn. Zwart gaat op reis is niet alleen een grappig verhaal, het leent zich er ook uitstekend voor om samen met je kind te filosoferen. Daarom is dit prentenboek ook superleuk om in een kleuterklas te gebruiken.

Zwart gaat op reis

Stel je eens voor; hoe zou de wereld er zonder zwart uitzien? In dit prentenboek piept Zwart er uit verveling eventjes tussenuit. Maar dan ziet de wereld er ineens heel anders uit. Zebra zet grote ogen op als hij in de spiegel kijkt. En is kraai nog wel zo mooi als dat hij er eerst uitzag? En Wit? Die voelt zich eenzaam en alleen. En als Zwart weg is, kun je dan nog wel slapen?

Maar gelukkig, Zwart besluit toch om weer naar huis terug te keren!

Tunc Atalay

Tunc Atalay is een bekende Turkse kinderboekenschrijver. Hij combineerde zijn werk lange tijd met het lesgeven aan kleuters. Nu werkt hij voltijds aan het schrijven en ontwerpen van boeken. Andere in Turkije bekende titels zijn ‘De gekietelde appel’, ‘Slak zoekt zijn spoor’, ‘De avonturen van Milo’, en ‘De nukkige cactus’. ‘Zwart gaat op reis’ is het eerste boek van Tunc Atalay dat in het Nederlands vertaald is door Martijn van der Kooij.

Mijn mening

Stel je eens voor; hoe zou de wereld eruitzien zonder zwart? Ik stelde deze vraag aan Elin en die vraag zou je ook aan de kinderen in je klas kunnen stellen. Kinderen leren op deze manier open, origineel en creatief denken. Als er geen zwart zou zijn, is er dan nog wel nacht? Zouden we nog wel kunnen slapen? Als er geen zwart zou zijn, zal de zebra geen zwart-witte strepen meer hebben. Wat zou er nog meer anders uitzien zonder zwart? Zwart en wit horen nu eenmaal bij elkaar. Wat hoort er nog meer onlosmakelijk bij elkaar waarvan de een echt niet zonder de ander kan? En het leuke is, er bestaat helemaal geen goed antwoord en je hebt er ook geen kennis voor nodig.

Door na te denken en te praten over deze vragen verbeteren kinderen ook nog eens hun taalvaardigheid. Ze leren verwoorden wat ze denken, ze vergroten hun woordenschat en ze leren argumenteren. Want als jij je mening geeft, kun je altijd rekenen op de vraag, ‘waarom denk je dat?’

Out-of-the-box

Elin vond het een fantastisch boek. Zij zag het al helemaal voor zich, een zebra zonder witte strepen. Bovendien zit Elin nu in groep 3 en leert ze lezen. Een boek van ongeveer 100 woorden is  prima om lekker zelf in één ruk uit te lezen en zo te oefenen met lezen. Al is dit boek niet helemaal geschikt voor een beginnende lezer om zelf te lezen, maar ach, het lukte haar aardig.

De illustraties in het boek zijn mooi en verbeelden goed de tekst in het boek. De bladzijdes zijn van een wat glanzend en zeer stevig papier waardoor de illustraties nog beter tot hun recht komen.

Het prentenboek Zwart gaat op reis is dus niet zomaar een leuk en grappig prentenboek, maar het leert kinderen om  out-of-the-box te denken en dat is natuurlijk nooit verkeerd! Eigenlijk ben ik heel benieuwd naar de andere boeken van deze auteur, hopelijk worden er nog meer vertaald in het Nederlands.

Lees ook: Recensie: Rumme Rups | Mirjam Hildebrand

Productinformatie

Titel: Zwart gaat op reis
Auteur: Tunc Atalay
Vertaald door: Martijn van der Kooij
Uitgeverij: Droomvallei Uitgeverij
ISBN: 978-94-92844-54-5
Aantal bladzijdes: 24

Lees ook: Recensie: Mijn moeder wil je graag ontmoeten | Martijn van der Kooij
Lees ook: Recensie: Eén cavia en twee moeders | Pieter Feller

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *