De nationale voorleesdagen 2020

Nationale Voorleesdagen Prentenboeken TopTien

De Nationale Voorleesdagen worden gehouden van 22 januari tot en met 1 februari 2020. Op veel scholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven wordt er meer aandacht besteed aan (voor)lezen. Zo ook op de school van mijn kinderen. Vandaag mocht ik in de klas van mijn zoon Joas een prentenboek voorlezen. In de komende dagen zullen daar meer ouders en grootouders in die klas komen voorlezen. Ik mocht wat dat betreft het spits afbijten en ik koos voor ‘Nog 100 nachtjes slapen’ van Milja Praagman.

Prentenboeken TopTien

Voor de Nationale Voorleesdagen heeft een jury van jeugdbibliothecarissen uit het overstelpende aanbod aan prentenboeken een top 10 samengesteld. Daarnaast is er ook een Prentenboek van het Jaar gekozen. Dit boek staat tijdens de Nationale Voorleesdagen centraal. Dit prentenboek moet aan een aantal kenmerken voldoen. Het moet niet alleen een leuk en goed verhaal zijn, maar ook aantrekkelijke illustraties hebben en voldoende aanknopingspunten bieden om het gesprek met de allerkleinsten aan te gaan en uitnodigen tot verwerking in hun spel. Dit jaar is het Prentenboek van het Jaar ‘Moppereend’ geworden. Hieronder noem ik de 10 gekozen prentenboeken en geef ik daarbij een korte omschrijving van het boek.

1. Moppereend

Prentenboek van het Jaar tijdens de Nationale Voorleesdagen.

Uitgeverij Lemniscaat, Auteur Joyce Dunbar en Petr Horáček, vertaald door Jesse Goossens

Een mopperboek om vrolijk van te worden! Eend is mopperig. Haar vijver is opgedroogd en er is niemand die met haar wil spelen. Tenminste… dat vindt zij. Want ze wil niet gaten graven met hond. Niet met Varken in de modderpoel. Niet kraaien met Haan. En niet soezen met Schildpad. Niet een lekker hapje eten met Geit. Dus… NIEMAND wil met haar spelen. En dan wordt ze ook nog achtervolgd door een grijs wolkje dat boven haar hoofd steeds donkerder en groter wordt.
Wat voor een wolk was dit? Was het een SOMBERwolk? Was het een TREURwolk? Of zou het… was het…
een MOPPEREENDwolk? Zou hij altijd de zon verduisteren? Kon hij BARSTEN? En met het barsten van de wolk komt alles goed in dit verhaal, waarbij je ongetwijfeld in de lach schiet. (Of het wordt ook tijd voor een wolkbreuk boven je hoofd!)

2. De hapgrage krokodil

Uitgeverij Vries-Brouwers Auteur Jonnie Wild en Brita Granström en vertaald door Ineke Ris.

‘NEE! GA ER NIET IN!’ roepen de dieren die dorstig rond de drinkplaats staan. ‘Daar zit een hapgrage krokodil. Die verslindt dieren zoals wij! Hij wil de poel niet delen.’
Maar vijf flamingo’s laten zien hoe je die bullebak een lesje kunt leren dat hij niet gauw vergeet.
Een vrolijk verhaal over delen, dat zich afspeelt in Afrika.

3. Deze ridder zegt NEE

Uitgeverij Gottmer, Lucy Rowland en Kate Hindley, vertaald door Bette Westera

Ridder Finn is de liefste ridder uit het dorp, totdat hij ineens nee zegt op alles! Zelfs vluchten voor een draak wil hij niet… Een grappig boek met een bijzondere tekenstijl. NEE!
Ridder Finn doet altijd wat hem gezegd wordt, maar op een dag zegt hij ineens nee op alles! Hij weigert zelfs naar binnen te vluchten als er een grote rode draak aankomt. Gelukkig blijkt de draak helemaal zo gevaarlijk nog niet en is hij zelfs een beetje eenzaam…
Deze ridder zegt NEE is een grappig boek over een lief riddertje dat af en toe dwarsligt en een draak die gewoon eens een logeerpartijtje bij een vriendje wil. Een perfect prentenboek voor kinderen in de ik-zeg-nee-fase.

4. Otto groot, Otto klein

Uitgeverij Lannoo, Auteur Tom Schamp

Groot en klein, boven en onder, nat en droog, kort en lang, binnen en buiten en nog veel meer. Alle tegenstellingen worden uitgelegd met beelden.

Met leuke zoekopdrachten:
Vind je Hu en Go?
Volg je het gele eendje?
Waar zijn potlood en Bic?

5. Een schildpad was zijn schildje kwijt

Uitgeverij Gottmer, Auteur Marjet Huiberts en Carmen Saldaña

Schildpad kan zijn schildje nergens vinden. Wat moet hij nu? Een lief verhaal op rijm van Marjet Huiberts met een subtiele, mooie boodschap.

Schildpad zonder schildje
Schildpad heeft overal gezocht, maar hij kan zijn schildje nergens vinden. Hij wordt er heel verdrietig van, want wat moet een schildpad zonder schild? Op een dag wordt hij wakker van een vrolijk melodietje, afkomstig van een lief vogeltje dat hem wil helpen. Zijn oude schild vinden ze niet, maar samen komen ze tot een prachtige oplossing: een nieuw schild gevlochten van takjes!

Lees ook: Recensie: Vogelkip, dat mag toch niet! | Annemarie Oppedijk

6. Spelen tot het donker wordt

Uitgeverij Querido, Auteur Hans Hagen, Marit Törnqvist, Monique Hagen

In dit hartveroverende kartonboek spelen de liefste vriendjes met elkaar. Ze bouwen samen een zandkasteel op het strand, hebben een café met alle knuffels in de tuin en bouwen een reusachtige treinbaan op de woonkamervloer. En als ze jarig zijn, vieren ze dat met taart en vooral een heel groot cadeau!
Ook de jongste kinderen weet Marit Törnqvist te betoveren met haar oogstrelende en hartverwarmende illustraties. Samen met Hans en Monique Hagen brengt ze een ode aan de vriendschap.

7. De boer en de dierenarts

Uitgeverij De Eenhoorn, Auteur Pim Lammers en Milja Praagman

Alles gaat mis op de boerderij. De boer zoekt eieren bij de varkens, wil de koe scheren en probeert de kip te melken. De dieren maken zich zorgen. De boer is er niet met zijn hoofd bij. Hij is verliefd op de dierenarts! Maar dat durft hij niet goed te zeggen, hij is te verlegen. Gelukkig bedenken de dieren een plan.

8. Zó moe en toch klaarwakker

Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren, Auteur Susanne Strasser, vertaald door Berd Ruttenberg

Alle dieren zijn zo moe. Maar dan moet de zeeleeuw nog even naar de wc, de pelikaan wil nog een slokje water en de ezel heeft jeuk aan zijn oor.

9. De grote vijf

Uitgeverij Clavis, Auteur Bella Makatini en Judi Abbot

Een grappig én leerzaam verhaal over de olifant, de leeuw, de neushoorn, het luipaard en de buffel. Voor dierenvrienden vanaf 3 jaar.
Dani logeert bij opa. In zijn huis hangt een schilderij met vijf wilde dieren. “Dat zijn de grote vijf”,  legt opa uit. Vijf beroemde dieren uit mijn geboorteland. Ik zal je over elk dier vertellen.

10. Van 1 tot 10

Uitgeverij Gottmer, Auteur Mies van Hout

Dieren en tellen
In dit gloednieuwe kartonboekje van Mies van Hout leren de allerkleinsten van 1 tot 10 te tellen. Door de populaire combinatie van dieren en cijfers was leren tellen nog nooit zo leuk! Van een octopus met 8 armen tot de 10 snorharen van de kat: elke kleurrijke spread straalt de peuters tegemoet.

Wordt er op de school, peuterspeelzaal of kinderdagverblijf nog aandacht besteed aan de Nationale Voorleesdagen? Op de website vind je meer informatie.


Lees ook: Recensie: Rinkel de kinkel Pats boem | Remda Spoelstra

SpeelgoedSpeelgoed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *