Recensie: Het onwijs grote filosofie doeboek

Het onwijs grote filosofie doeboek

Laatst ontving ik een persbericht dat mij heel nieuwsgierig maakte. Het persbericht ging over Het onwijs grote filosofie doeboek voor kinderen. Nu stond er in het bericht wel dat het een geweldige uitdaging is voor elk nieuwsgierig kind vanaf 8 jaar, toch trok ik de stoute schoenen en aan en stuurde een mailtje om een recensie-exemplaar voor Elin van 6 jaar aan te vragen. Ik vertel je mijn bevindingen.

Persbericht

Waarom mag je als 12-jarig kind geen auto rijden? Mag je liegen? Kun je de geschiedenis veranderen en de toekomst voorspellen? Hoezo is fantasie niet waar? Geloof jij in nepnieuws? Is de mens een robot? En sinds wanneer is de aarde eigenlijk rond?

In Het Onwijs Grote Filosofie Doeboek worden kinderen op een speelse manier aan het denken gezet. De vele puzzels, rebussen, gedachte-experimenten, doolhoven, knutselopdrachten en hersenkrakers brengen de kinderen even prettig in de war. De kijk op de wereld en op zichzelf wordt op de proef gesteld.

Het Onwijs Grote Filosofie Doeboek is een geweldig leuke uitdaging voor elk nieuwsgierig kind vanaf 8 jaar, en ook voor vader en moeder, opa en oma. Ga samen op ontdekkingsreis door de wereld die je dacht dat je kende.

Het onwijs grote filosofie doeboek voor kinderen

Dit doeboek bevat 10 hoofdstukken over 10 verschillende thema’s rondom het hoofdthema ‘Echt waar? Of niet?’

  1. Eerlijk zijn
  2. Wat is waarheid?
  3. Leve de nuance
  4. Dat is toch logisch!
  5. De tijd zal het leren
  6. Ik weet het zeker, denk ik
  7. Fantaseer je gek
  8. Mysteries
  9. Wie je écht bent
  10. Ware regels

Dit boek staat dus vol met waarheid, onzin en alles wat er tussenin zit. De vragen in het boek prikkelen om na te denken. Natuurlijk komen ook de grote filosofen als Descartes, Socrates, Kant, Aristoteles en Nietzsche aan bod.

Prikkelt tot nadenken

Het doeboek staat vol met vragen die prikkelen tot nadenken. Een van de vragen is bijvoorbeeld: Als een vriendin vraagt ‘wat vind je van mijn jurk?’ en je vindt ‘m afschuwelijk. Wat zeg je dan? Zo staan er nog veel meer vragen in het boeken die aanzetten tot nadenken.

Daarnaast staan er allerlei puzzels in het boek; woordzoekers, rebussen, doolhoven, zoek de verschillen en nog veel meer. Ook staan er 2 dezelfde kleurplaten in, de een moet je positief inkleuren de ander negatief. Zo wordt duidelijk hoe de wereld eruitziet door de ogen van 2 verschillende personen.

Ook een leuke opdracht is de stellingen waarvan je moet bepalen of deze nu waar of niet waar zijn. Weet jij het? Zou het diamanten op Jupiter regenen, of is dat onzin?

Een greep uit de selectie! Er staan nog veel meer leuke weetjes, verhalen en opdrachten in het boek!

Lees ook: Review: puzzelboekjes voor kinderen – Denksport Junior

Mijn mening

Bij het doorbladeren van het boek werd mij al snel duidelijk dat Elin nog te jong is om zelfstandig in het boek te werken. De stukjes om te lezen zijn te moeilijk voor een kind uit groep 3 dat nog maar net kan lezen. De antwoorden die opgeschreven moeten worden zijn nog te lastig en te lang om zelf op te kunnen schrijven. Het adviesleeftijd is ook vanaf 8 jaar. Hoewel ik vaak merk dat een adviesleeftijd bij lange na niet klopt, in dit geval is 8 jaar toch echt wel een minimumleeftijd om ermee aan de slag te kunnen gaan. Alhoewel …

… Met een 6 jarige kun je al best wat leuke dingen uit het boek samendoen. Nee, niet alles, maar het boek is dik en het hoeft ook niet morgen uit te zijn. Ze wordt vanzelf ouder en er komt een dag dat ze er wel goed mee aan de slag kan. Elin en ik hebben samen al wat dingen gedaan. Zo heb ik haar geleerd hoe je een rebus moet oplossen. En ook heeft ze antwoord op een aantal filosofische vragen gegeven. Superleuk om haar antwoorden op vragen te horen. De antwoorden hoeft ze niet zelf op te schrijven, dat kan ik doen. En alleen antwoord geven is ook genoeg. Ook lezen hoeft ze niet zelf te doen, want ik kan voorlezen. En zo komen we samen toch nog een heel eind.

Aanrader

Het boek is leuk, echt heel leuk! Het doeboek is aan de ene kant serieus. Er worden serieuze onderwerpen behandeld en serieuze vragen gesteld. Het boek is leerzaam en het zet je echt aan tot nadenken. Toch ziet het doeboek er leuk, gezellig en speels uit. Daardoor is het boek heel toegankelijk voor kinderen en zullen veel kinderen er onwijs veel plezier aan beleven. Daarmee kan ik die doeboek een absoluut aanraden voor nieuwsgierige kinderen vanaf een jaar of 7/8.

Lees ook: Review: Super dino doeboek | Denksport Junior
Lees ook: Review: Unicorn puzzelblok en kleurblok van Denksport Junior

#spon

SpeelgoedSpeelgoed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *