Review: The Genius Square | Happy Puzzle Company

The Genius Square

Het concept is zo simpel, maar het spel is zo ontzettend gaaf en leerzaam voor de kinderen. Al vanaf de eerste minuut dat we The Genius Square in huis hebben wordt dit spel gespeeld door de kinderen en nog steeds wordt het er bijna dagelijks wel bij gepakt.

The Genius Square

Inhoud

  • 2x een spelbord met 6×6 vakjes
  • 2×7 blokkers (ronde blokjes)
  • 2 setjes met 9 gekleurde vormen
  • 7 dobbelstenen met daarop coördinaten

Spelregels

Je gooit met alle 7 de dobbelstenen. Elke zijde van de dobbelsteen bevat een coördinaat. Elke speler plaatst 7 blokkers op het spelbord, overeenkomstig de coördinaten van de geworpen dobbelstenen. Als dat gedaan is, wordt het startsein gegeven en kunnen beide spelers de 9 vormen op het spelbord plaatsen. De speler die als eerste de puzzel heeft opgelost, heeft het spel gewonnen.

Al lijkt het soms onmogelijk om de puzzel op te lossen, altijd is er één manier – vaak ook meerdere manieren – om de puzzel op te lossen. Er zijn 62.208 mogelijke puzzels, dat maakt dat elk spel weer volledig anders is en je eindeloos plezier aan het spel kunt beleven.

Lees ook: Review: Kang-a-roo | Strategisch spel voor kinderen van Piatnik

Mijn mening

Joas is een soort van verslaafd aan mijn telefoon. Hij speelt daar graag het ‘vierkanten spel’ op. Het is een soort Tetris-achtig spel waarbij je rijen of kolommen compleet moet zien te maken. Echt een spel wat bij hem past en het is ook nog eens leerzaam als het gaat om het vergroten van inzicht. Dan is het natuurlijk geweldig om een fysiek ‘vierkanten spel’ te ontvangen.

Joas houdt enorm van SmartGames, Sudoku’s, Binaire puzzels en andere denkspellen. The Genius Square hoort zeker in dat rijtje thuis, maar het is wel echt weer een heel ander spel en ook heel uitdagend. The Genius Square kun je zowel alleen als met zijn tweeën spelen. Joas speelt het graag alleen, maar hij speelt het ook regelmatig met Elin samen. Of we laten Elin en Joas samen op één spelbord spelen en gaan dan een wedstrijdje aan tegen een van ons. Goed voor de samenwerking.

Voor een volwassene met wat inzicht is het redelijk eenvoudig om een puzzel op te lossen. Het is dus geen spel om als volwassenen onder elkaar te spelen, maar voor kinderen kan het nog knap lastig zijn. En als ik op mijn gemakkie de puzzel probeer op te lossen en Elin en Joas het samen mogen doen, dan zijn we zeker aan elkaar gewaagd.

The Genius Square

Leerzaam en uitdagend

Ik heb Joas een paar trucjes geleerd om de puzzel sneller op te kunnen lossen, bijvoorbeeld door de 3 kleinste vormpjes voor het laatst te bewaren en eerst met de grootste vormpjes te beginnen. Nu doet hij dat consequent en je merkt meteen dat hij de puzzel alweer sneller oplost. Heeft hij een puzzel opgelost? Dan zoekt hij zelf nog meer uitdaging en probeert hij wat vormpjes met elkaar te verwisselen om te zien of er nog een oplossing mogelijk is. En natuurlijk trots als zijn “tovering” lukt.

Toen we het spel voor het eerst speelden was het voor hem nog wel lastig om de blokkers op de juiste plek op het spelbord te leggen. Iets met coördinaten had hij dan ook nog nooit gedaan, dus dat moest even goed uitgelegd worden. Maar na een paar keer oefenen lukt het dat nu ook en kan hij het spel helemaal zelfstandig spelen.

De adviesleeftijd is vanaf 6 jaar. Kinderen die wel van wat uitdaging houden kunnen er zeker al eerder mee aan de slag. Joas is 4,5 jaar en hij is al een volleerd The Genius Square-speler.

Lees ook: Review: Froggit | Het eerste familiespel van SmartGames
Lees ook: Review: Buurman & Buurman het bordspel | Just Games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *