Review: Schotten Totten | Asmodee

Schotten Totten Tweepersoonsspel van Reiner Knizia Asmodee

Laatst ontving ik van uitgeverij Asmodee een doos vol met spelletjes, waaronder twee tweepersoonsspelletjes; Jaipur en Schotten Totten. En dat komt mooi uit, mijn man en ik spelen graag samen een spelletje en niet alle spelletjes zijn even leuk om met zijn tweeën te spelen. Maar een tweepersoonsspel is natuurlijk per definitie leuk om met twee personen te spelen. Jaipur is een spel wat ik al wel kende, maar zelf nog niet in huis had. Superblij was ik toen ik dit spel ontving en ik het daarmee van mijn verlanglijstje kon afstrepen. Schotten Totten kenden wij nog niet. Nu we het een aantal weken in huis hebben en regelmatig hebben gespeeld, ga ik je vertellen wat wij ervan vinden.

Schotten Totten

Het verhaal

Een warme lentebries stroomt door het dal op het moment dat vogels beginnen te zingen en de sneeuw langzaam wegsmelt. Jouw kostbare dorp wordt langzaam blootgelegd en alles – inclusief alle stenen en je woning – wordt steeds meer zichtbaar. De aarde is zacht en de stenen kunnen zomaar makkelijk iets richting je buurman rollen en dat geeft je net dat beetje extra ruimte die jouw clan zo nodig heeft. Ach, niemand zal dit opmerken, toch?

Plotseling schiet er een pijl langs je oor! Het lijkt erop dat je buurman hetzelfde idee had en hij is druk bezig de stenen jouw kant op te duwen, om zijn eigendom te vergroten. Gebruik je kaarten om de beste formaties te maken om zo je dorp te verdedigen. Claim genoeg stenen om het spel te winnen! Je zult vaardigheid, sluwheid, en een beetje geluk nodig hebben om je tegenstander te verslaan in deze vernieuwde versie van het klassieke spel: Schotten Totten!

Inhoud

  • 54 clankaarten met de nummer 1 t/m 9 in zes verschillende kleuren
  • 10 tactiekkaarten
  • 9 steentegels
  • 2 spelershulpkaarten
  • spelregels

Voorbereiding

De 9 steentegels worden in een lijn tussen jou en je tegenstander op tafel gelegd. Dit is de grens. Schud de clankaarten en geef elke speler 6 kaarten. De overige kaarten vormen een gedekte trekstapel.

Spelregels

De eerste speler kiest een kaart uit zijn hand en legt deze bij een van de grensstenen neer, aan zijn eigen kant van de grens. Hij trekt een nieuwe kaart van de trekstapel en dan is de volgende speler aan de beurt.

Bij een grenssteen kunnen niet meer dan 3 kaarten aan elke kant van de grens liggen. Zodra er aan beide kanten van de grens 3 kaarten liggen, kan de grenssteen veroverd worden. Als jouw combinatie van 3 kaarten sterker is dan die van je tegenstander, dan ontvang jij de grenssteen.

De combinaties van sterk naar zwak zijn:

1. Gekleurde rij
Drie kaarten van dezelfde kleur en drie opeenvolgende getallen.

2. Drie gelijke
Drie verschillende kleuren kaarten, maar met hetzelfde getal.

3. Kleur
Drie kaarten van dezelfde kleur.

4. Drie op een rij
Drie kaarten met opeenvolgende getallen, maar willekeurige kleuren

5. Som
Drie willekeurige kaarten.

Het spel eindigt als een speler drie aangrenzende grensstenen veroverd heeft, of als een speler vijf grensstenen over de hele grens veroverd heeft. Diegene is dan ook de winnaar.

Tactische variant

Voor deze variant speel je met dezelfde basisregels, alleen gebruik je ook de 10 tactiekkaarten in het spel. Als je aan de beurt bent mag je kiezen of je een clankaart of een tactiekkaart speelt. Een voorbeeld van een tactiekkaart is een joker die je voor elk willekeurig getal en kleur kunt inzetten, of een kaart waarmee je een clankaart bij de grens van de tegenstander mag weghalen en af mag leggen. Of je mag een kaart aan de kant van je tegenstander pakken en die aan jouw kant van de grens plaatsen.

Lees ook: Review: Jaipur | Tweepersoonsspel Asmodee

 

Mijn mening

Het basisspel is heel eenvoudig. Even de spelregels doorlezen en je kunt het zo spelen. Met het spelerskaartje waarop de combinaties van sterk naar zwak staan naast je, speel je het spel zo weg. Dit kaartje heb je in het begin echt nodig. Het basisspel op zich is al tactisch genoeg om leuk te zjin. Je moet immers goed kijken bij welke grenssteen je een kaart gaat leggen en welke getallen en kleuren er al in het spel liggen. En of het überhaupt nog mogelijk is om met de kaart die jij wilt spelen een sterkere combinatie te krijgen. Zomaar ergens een kaart neerleggen kan in het begin, maar zodra het spel een beetje op weg is, is het echt belangrijk om een weloverwogen keuze te maken bij welke grenssteen je een kaart legt.

Tactiekkaarten

Speel je de tactisch variant, dan wordt het spel lastiger. Niet qua spelregels, die blijven simpel, maar het duurde bij mij wel even voordat ik goed doorhad wat een bepaalde tactiekkaart nu precies betekent en wat je ermee kunt doen. En nog steeds moet ik regelmatig de spelregels erbij pakken om precies te lezen wat die kaart doet.

De tactiekkaarten maken het spel wel spannender en, juist ja, tactischer. Nog meer oplettendheid is geboden om het spel te kunnen winnen. Je moet des te meer in de gaten houden welke kaarten er al zijn gespeeld en welke kaarten er nog moeten komen. Met zo’n tactiekkaart kun je soms je tegenstander net te slim af zijn, maar aan kant heeft een tactiekkaart ook voor je tegenstander weer z’n voordelen.

In slechts een enkele minuut is het kaartspel voor twee personen klaargelegd en kun je snel beginnen met spelen. Het spel zelf speel je in ongeveer 20 minuten. Daardoor is het een leuk tussendoortje, voor als je eventjes wat minder tijd hebt, of als je gewoon een simpel spelletje wilt spelen met eenvoudige regels en weinig poespas. En het kleine doosje is handig voor als je op reis gaat en je een spelletje wilt meenemen.

Productinformatie

Titel: Schotten Totten
Uitgeverij: Asmodee
Aantal speler: 2
Leeftijd: 8+
Speelduur: 20 minuten

Lees ook: Review: Holmes | White Goblin Games
Lees ook: Review: Watergate | White Goblin Games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *