Uitje met kinderen: Mind Mystery | Horst

Mind Mystery Siebrandts Huis in Horst

Afgelopen zondag zijn we naar een ontzettend leuk park geweest, Mind Mystery in Horst. Een park vol illusies en rariteiten. Hoewel kinderen van 4 jaar nog gratis naar binnen mogen, durfden we het toch aan om er een bezoekje aan te brengen met onze kinderen van 4 en 6 jaar. Wat onze ervaringen zijn lees je in dit artikel.

Attracties in Mind Mystery

Waan je in de mysterieuze wereld van Siebrandt, een eigenzinnige uitvinder die hier ooit woonde en tijdens een van zijn experimenten een enorme knal veroorzaakte, die het huis op zijn kop heeft gezet. We hebben nooit meer iets van Siebrandt vernomen, maar bij Mind Mystery kom je alles over hem te weten. Want ondanks zijn afwezigheid zul je zo nu en dan toch nog héél dicht bij hem zijn …

Huis op z’n kop:En Siebrandts huis… tja, dat is na het ontplofte experiment op zijn kop beland en met geen mogelijkheid meer overeind gekregen.” Alles in het huis is op z’n kop. Je loopt als het ware op het plafond. Het levert hilarische foto’s op.

Spiegeldoolhof: Zie er maar eens uit te komen als jij jezelf 1000x tegenkomt. Pas op dat je je hoofd niet stoot. Juist ja, tegen jezelf.

Ames room: Ben jij de kleinste thuis? Heel even kun je de grootste zijn. Of als je de grootste bent, de kleinste zijn. De rollen worden voor heel even omgedraaid.

Museum: Optische illusies, hologrammen, schilderijen die je brein voor de gek houden, water dat omhoog stroomt; je ziet het allemaal in het museum.

Vortex: Je beweegt je letterlijk tussen hemel en aarde.

En er valt nog veel meer de ontdekken, te beleven, te doen en te zien.

Lees ook: Uitje met kinderen: Museon | Den Haag

Mijn mening

Kinderen tot en met 4 jaar mogen gratis het museum binnen. De ervaring leert dat als kinderen nog niet hoeven te betalen voor een park of museum, het vaak ook echt nog niet zo leuk is. Joas is 4 jaar, dus ik twijfelde nog wel een beetje of we moesten gaan, of dat we nog beter een jaartje konden wachten. We zijn toch gegaan. Joas heeft een enorm goed (ruimtelijk) inzicht en begrijpt heel snel allerlei grapjes. We durfden het dus wel aan.

Rondleiding

Vanwege Corona moest je een tijdslot reserveren. Wij kozen voor 12:30-13:00 uur. Je hebt dus een half uurtje speling om binnen te mogen en dat is wel fijn. Het parkbezoek start met een rondleiding van ongeveer een kwartier. We moesten even wachten op een gids, maar dat wachten was geen straf, er stonden allerlei tafels met puzzelopdrachten (soort Tangram-achtige opdrachten) waarmee je je wachttijd kon doden.

Als eerste werden we door de gids meegenomen naar een ruimte waarin je twee filmpje te zien kreeg. Het eerste filmpje ging over het museum zelf, in het tweede filmpje werd het verhaal van het park verteld. En op het moment je denkt dat Joas helemaal geen interesse heeft, niet kijkt, niet luistert en eigenlijk bang is (geluid is voor hem al heel snel te hard), maakt hij een gevatte opmerking. In het verhaal wordt gezegd: “Siebrandt wilde objecten laten zweven, in de lucht laten vallen en naar de grond kunnen duwen.” Joas reageert meteen: ‘In de lucht laten vallen? Huh, dat kan toch niet?’

Vervolgens ging de rondleiding verder en werden er een aantal dingen voorgedaan en laten zien. Om eerlijk te zijn snapte ik niet helemaal de toegevoegde waarde van de rondleiding. Bovendien praatte de gids veel te snel, binnensmonds en articuleerde heel slecht. Gewoon al nauwelijks verstaanbaar, laat staan met een mondkapje op. Na de rondleiding mocht je zelf door het park lopen.

Genieten

Het was genieten. Het huis op de kop is natuurlijk hilarisch. Je kunt er leuke foto’s maken. De kinderen vonden vooral de spiegeldoolhof erg leuk. Ze wilden er meerdere keren doorheen. De waarheid is dat je compleet gek wordt. Met de lachspiegels was het ook lachen geblazen. Ook zijn er veel schilderijen te bewonderen van bijvoorbeeld Esscher. Superleuk natuurlijk. We hebben ze niet allemaal uitgebreid bekeken met de kinderen, daar hebben ze het geduld nog niet helemaal voor. Joas vond vooral de schilderijen waarin je twee verschillende dingen kunt zien erg leuk.

Wat niet helemaal gelukt is, is om superleuke foto’s van de kinderen te maken, bijvoorbeeld in het huis op z’n kop, maar ook van andere foto-elementen. De kinderen vonden het allemaal heel grappig, maar hadden niet het geduld om uitgebreid foto’s te maken.

Als laatste zijn we in een hal geweest waar een aantal schilderijen hingen waarop je dingen ziet die eigenlijk helemaal niet zo zijn. Niets is wat het lijkt. Een medewerker gaf een uitleg bij elk schilderij. Omdat we dachten dat het voor de kinderen nog te moeilijk zou zijn, lieten we elk van de kinderen één schilderij uitkiezen. De waarheid is dat ze het zo leuk vonden dat we ze gewoon allemaal (een stuk of 10) gedaan hebben. Elin en Joas deden erg goed mee en proberen beslist achter het juiste antwoord te komen.

Leuk museum in horst

Leuk voor 4-jarigen?

Zoals ik al schreef is Joas 4 jaar en mocht hij nog gratis naar binnen. Op de website staat er bij veel gestelde vragen dit over geschreven.

Is het park ook leuk voor kinderen van 4 jaar of jonger?Er is op het park voldoende vertier voor de kinderen vanaf 4 jaar maar de aard van het thema maakt dat kinderen tot een jaar of 7 veel van de illusies, trucjes en puzzels nog niet zullen begrijpen. Vooral voor de kleintjes t/m 4 jaar zal er nog veel ontgaan, vandaar dat zij gratis met de rest van de familie mee het park op mogen.

De ervaring bij ons is dus dat er ontzettend veel leuk is voor jonge kinderen. Het huis op z’n kop, de spiegeldoolhof, kaleidoscoop, en nog veel meer. Het klopt dat kinderen niet alles zullen begrijpen, maar dat doe ik zelf ook niet. Wat mij opviel is dat de kinderen wel snel de grap of de illusie zien, maar het nog lastig vinden om het te analyseren of te verwoorden. De uitleg komt natuurlijk ook nog niet helemaal binnen. Maar de verwondering straalde er zeker van af.

Museumkaart is hier trouwens niet geldig, en dat is natuurlijk beetje jammer.

Ben jij wel eens in Mind Mystery geweest?

#nospon

Mind Mystery - Gepakt door een arend

Lees ook: Uitje met kinderen: Archeon
Lees ook: Uitje met kinderen: Kinderboekenmuseum te Den Haag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *