Uitje met kinderen: Space Expo | Noordwijk

Space Expo Noordwijk - Missie in het Museum

Je kunt rekening houden met Corona, je kunt een museum Corona-proof maken. Maar je kunt het ook zwaar overdrijven. En dat was het geval bij Space Expo. Vandaag hebben we weer eens een keer gebruikt gemaakt van onze museumkaart en zijn naar Space Expo in Noordwijk geweest. Een superleuk uitje dat tot de verbeelding spreekt bij kinderen, maar door de enorme strenge maatregelen was het niet zo leuk zoals gehoopt. Ik vertel je er meer over!

Space Expo

Missie in het museum

Gedurende 60 minuten volg je een vaste ‘COVID-19 proof’ route door het universum en langs de bijzondere pronkstukken van het museum. De boeiende verhalen van André Kuipers, in combinatie met de nieuwsgierigheid van wetenschapsjournalist Sander Koenen zorgen voor een uniek museumbezoek. Tijdens deze virtuele missie ontdek je de wereld van échte astronauten.

De missie is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, maar zeker ook voor ouders, grootouders en ruimtevaartliefhebbers. Tijdens de missie doen kinderen speciale opdrachten en experimenten. Na afloop ontvangen zij een cadeautje én een astronautendiploma.

Ben je er klaar voor? Zet je schrap. 3… 2… 1… Lift-off!

Mijn mening

De laatste tijd zijn we al naar heel wat musea geweest. En van elke museum die wij bezoeken is er al een verslag online of komt er nog één online. Zo zijn we dit jaar met onze museumkaart al naar Het Kinderboekenmuseum geweest, naar het Archeon, naar het PIT-museum en naar het Museon geweest. Als je op de links klikt kun je daar het verslag van lezen. Ook zijn we laatst naar Het Openluchtmuseum, naar het Prehistorisch Dorp en naar Kasteel Helmond geweest. Daarover ga je later nog een review terugzien op mijn blog. Vandaag zijn we naar Space Expo geweest.

Corona-proof

De kinderen vonden het leuk, zoals ze elk museum leuk vinden. Het liefst willen ze er morgen weer heen, maar dat zeggen ze na elk museumbezoek. Naar dit museum gaan we zeker nog eens terug, maar wel als alles weer normaal is en er geen Corona meer in de lucht hangt. Om alles pas echt op ons gemakkie te bekijken.

Je moest van tevoren een tijdslot reserveren. We wilden in de ochtend en er was al veel vol. Wij kozen voor 9:55 uur. Er stond al aangegeven dat je ruim op tijd er moest zijn, anders mocht je niet meer naar binnen. Dat klonk al wel streng.

Bij binnenkomst werd er eerst gecheckt. En gevraagd of je al naar de wc was geweest. Anders moest je dat eerst doen. Eenmaal binnen werd je op een stip geparkeerd. Zo kon je van stip naar stip lopen totdat je bij de kassa kwam. Vervolgens moest je wachten totdat je echt naar binnen mocht. Op een tv-scherm zag je de tijd aflopen en zo werd inzichtelijk gemaakt hoe lang je moest wachten. Geheel in stijl van een raketlancering dus. Mooi gedaan. De stippen zagen er ook professioneel uit, als je snapt wat ik bedoel. Er is dus niet zomaar een sticker op de grond gekwakt, het zag er echt netjes uit. Zoals het hele museum er echt netjes Coronaproof uitzag. Er is wel werk van gemaakt.

Tv-kijken

Toen gingen de deuren open. Per 2 gezinnen mocht je naar binnen en liep je volgens een route van tv-scherm naar tv-scherm. Voor elk scherm lagen weer 2 van die mooie stippen op de grond waar je op moest staan. Een blauwe stip voor gezin één en een rode stip voor gezin twee. Op elk scherm liep de tijd af en stipt op tijd begon het filmpje met Sander Koenen en André Kuipers waarin zij – dus via het filmpje – lieten zien en vertelden wat er in die betreffende ruimte te zien was. Eenmaal afgelopen moest je héél snel door naar de volgende ruimte, voor je het wist begon daar het volgende filmpje weer. Niet eens tijd om maar even rond je heen te kijken. Bijna het enige wat je dus in het museum mocht doen is kijken naar het schermpje.

Delen van de tentoonstelling waren ook afgesloten en kon je niet bekijken. Er was verder ook nauwelijks iets te doen en of te beleven. En stond je eindelijk in de ISS, moest je er na 1 minuut weer uit. Binnen het uur stonden we alweer buiten. Met Astronautendiploma! Wat waren de kinderen trots!

Toolkit voor 5 euro?

Voor de kinderen kon je een toolkit kopen à 5 euro met daarin 3 opdrachten. De toolkit bestond uit 16 puzzelstukjes (lees: een kleurplaat die in 16 stukjes is geknipt), 2 strookjes papier en een rietje, en 2 witte A5-jes. Je kreeg zo’n 3 minuten de tijd om een opdracht te voltooien. Haasten dus. Aan het eind kon je met een code naar de shop en kregen de kinderen een heus astronautendiploma en een keycord met daaraan een persoonskaart (die ze zelf nog moesten invullen). Maar 5 euro voor deze toolkit met daarin 2 velletjes papier? Absurd gewoon! Deze toolkit is niet inbegrepen bij de museumkaart.

Nog even over de entreeprijs. Omdat wij een museumkaart hebben konden wij dus “gratis” naar binnen. Behalve die 2x € 5,00 dan. De normale entreeprijs is € 13,50, voor kinderen vanaf 4 jaar (en dat is dan inclusief toolkit) en volwassenen. Voor een bezoek die slechts een kleine 60 minuten duurt vind ik dat wel veel. Na de missie van 60 minuten sta je echt weer buiten en kun je niet nog even op je gemakje in het museum rondkijken.

De filmpjes met Sander Koenen en André Kuipers zijn wel echt heel leuk gemaakt. Ook zeer geschikt en begrijpelijk voor kinderen, al had Joas er nog niet altijd evenveel aandacht voor. Zoals Space Expo zelf al op de website schrijft is het meer geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 6. Hoewel Joas wel meteen zei dat hij astronaut wil worden. Of piloot in de ambulancehelikopter. Of in een restaurant wil werken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *