Besparen op je vaste lasten; zo doe je dat!

Besparen op je vaste lasten

Herken je het? Elke maand weer wordt er een bedrag van de verzekering afgeschreven. Op een dag ontdek je dat dat bedrag weer met een paar euro is verhoogd. Ieder jaar weer valt de eindafrekening van je energieleverancier op de deurmat. Met spanning scheur je de envelop open. Moet ik nog bijbetalen of krijg ik terug? Op zulke momenten denk je: ‘ik moet toch eens kijken of het niet goedkoper kan!’ Je gaat weer over op de orde van de dag en van dat ‘kijken of het goedkoper kan’ komt helemaal niets meer. En zo betaal je nog steeds te veel vaste lasten. In dit artikel ga ik uitleggen hoe je snel en eenvoudig kunt besparen op je vaste lasten. Het kost je één avondje, maar in dat avondje kun je wel tientallen, zo niet honderden euro’s besparen. Geld waar je een heleboel andere leuke dingen van kunt doen.

Bespaar op zorgverzekering

Elk jaar heb je weer de mogelijkheid om van zorgverzekering over te stappen. Doe dit echter vóór 1 januari, anders zit je weer voor een jaar aan je huidige zorgverzekering vast. Ieder jaar bieden zorgverzekeraars nieuwe prijzen aan. Door elk jaar in november of in december een half uurtje onderzoek te doen naar de beste en goedkoopste zorgverzekering, kun je flink wat besparen. Zelf zitten we al sinds jaar en dag bij Menzis. Gewoon, omdat wij tevreden zijn over Menzis. Een goede service en prettige communicatie is ook heel wat waard. Waar wij wel elk jaar naar kijken is de aanvullende verzekering en de hoogte van het eigen risico.

Aanvullende verzekering

Vraag je jezelf elk jaar weer af of een aanvullende verzekering nodig is. Bekijk goed welke zorg er vanuit de aanvullende verzekering wordt vergoed en ga voor jezelf na of je die zorg nodig denkt te hebben in het komende jaar. Als je denkt deze zorg nodig te hebben, omdat je bijvoorbeeld vaak naar de fysio gaat of als je bril of contactlenzen aan vervanging toe is, dan kan het verstandig en voordeliger zijn een aanvullende verzekering af te sluiten. Denk je het niet nodig te hebben, kies dan niet voor een aanvullende verzekering. Zorg er in dat geval wel voor dat je een buffer op de spaarrekening hebt waaruit onvoorziene kosten zou kunnen betalen. Je weet immers nooit … Een ongeluk zit in een klein hoekje en het kan zomaar gebeuren dat je bijvoorbeeld wel een aantal keer extra naar de fysiotherapeut moet.

Eigen risico

Kom je nooit in het ziekenhuis voor onderzoek? Ben je weinig ziek? Dan kan het een optie zijn om je eigen risico te verhogen. Je betaalt dan minder zorgpremie en daarmee kun je tientallen euro’s besparen. Het blijft natuurlijk een gok. Zoals ik al zei; een ongeluk zit in een klein hoekje en je kunt zomaar ineens te maken hebben met veel ziekenhuisbezoeken. Dan zit je ineens met hogere kosten, maximaal het bedrag van de gekozen eigen risico. Zorg er dus voor dat je dat bedrag sowieso als buffer op je spaarrekening hebt staan.

Lees ook: Gezinsauto kopen

Check jaarlijks alle lopende verzekeringen

Inboedelverzekering, opstalverzekering, glasverzekering, woonverzekering, autoverzekering, reisverzekering, annuleringsverzekering, overlijdensrisicoverzekering, levensverzekering, en ga zo maar door. Een heel waslijst aan verzekeringen waar je allemaal premie voor betaalt. Reken maar uit hoeveel dat bij elkaar opgeteld is. Ook op verzekeringen valt flink wat te besparen. Wij zaten met een groot deel van onze verzekeringen bij één verzekeringsmaatschappij. Als je meerdere verzekeringen afsluit, dan kun je bij veel verzekeraars pakketkorting of stapelkorting krijgen. Altijd mooi meegenomen. Tot wij een aantal jaar geleden ontdekte dat we met twee verzekeringen elders een aanzienlijk lagere premie zouden betalen. Overstappen dan maar met die twee verzekeringen.

Maak een handig schema en check jaarlijks

Het is daarom verstandig om alle lopende verzekeringen in een handig schema te zetten en daarbij bij welke verzekeringsmaatschappij je deze hebt afgesloten en het bedrag je aan premie betaalt. Pak één keer per jaar dit lijstje er eens bij en loop alle verzekeringen een voor een langs. Zijn alle verzekeringen nog wel van toepassingen op jouw huidige situatie? Ben je voor sommige dingen misschien dubbel verzekerd? Voorbeeld: je hebt een woonverzekering. Een woonverzekering is een opstalverzekering en inboedelverzekering in één. Zie je dat je bij een andere maatschappij een opstalverzekering hebt lopen? Dan kun je deze snel afzeggen. In dat geval ben je dus dubbel verzekerd. En dat is natuurlijk zonde van het geld.

Reisverzekering

Heb je een reisverzekering? Leg deze dan eens naast je zorgverzekering. Je zorgverzekering vergoedt al een deel van de gemaakte zorgkosten in het buitenland. De reisverzekering biedt een aanvulling op de wettelijk verplichte basiszorgverzekering. Deze verzekering vergoedt wat jouw zorgverzekering niet of onvoldoende vergoedt in het buitenland. Door deze twee met elkaar te vergelijken kun jij voor jouw situatie de juiste afweging maken en bepalen of je een reisverzekering überhaupt wel nodig hebt.

Autoverzekering

Als je een autoverzekering afsluit, moet je kiezen uit verschillende dekkingen. Je bent verplicht een WA-verzekering af te sluiten. Als je een nieuwe auto hebt, dan kun je een uitgebreidere dekking overwegen, zoals volledig casco of beperkt casco. Een WA + casco autoverzekering (allrisk autoverzekering) biedt een ruime dekking tegen schade aan jouw auto, maar ook aan bezittingen van anderen. Het is de beste keus bij auto’s tot 5 à 6 jaar oud.

Is je auto ongeveer 6 tot 10 jaar oud? Dan kun je het beste kiezen voor WA + beperkt casco. Hagelschade, schade door eigen schuld en schade door vandalisme wordt dat niet vergoed. Bij auto’s ouder dan 10 jaar is alleen een WA-verzekering voldoende. Dan wordt alleen de schade aan anderen vergoed. Houd de leeftijd van jouw auto daarom goed in de gaten en wijzig je verzekering als je auto de leeftijd van ongeveer 6 jaar en 10 jaar heeft bereikt. Het scheelt jouw weer een enorm bedrag aan kosten.

Wissel jaarlijks van energieleverancier

Jaarlijks stappen wij over van energieleverancier. Waarom al die moeite? Omdat wij er jaarlijks zo tussen de € 150,00 en € 250,00 mee besparen. Als je overstapt kun je een welkomstbonus ontvangen. Doe je dit jaarlijks, dan strijk je jaarlijks een mooie welkomstbonus op. Mooi meegenomen toch? Zo aan het eind van het energiejaar gaan wij via een energievergelijker op zoek naar de beste deal, we melden ons aan en de rest wordt allemaal geregeld. Wat kost het je? Een half uurtje deals vergelijken op internet. Meer niet. Van het geld dat je daarmee bespaart kun je echt heel veel andere leuke dingen doen!

Besparen op je smartphone

Je kunt jaarlijks de allernieuwste iPhone kopen. Of je kunt een goedkopere smartphone kiezen waar je langer mee doet dan een jaar. Ook als het gaat om een telefoon en een abonnement voor bellen en internet valt er veel te besparen op je vaste lasten. Sim-Only is een goedkopere optie dan een telefoon met abonnement. Bij een Sim-Only kies je voor een telefoon die jij fijn vindt, en dat hoeft echt niet de duurste te zijn. Vervolgens sluit je een Sim-Only abonnement af en kies je precies het aantal belminuten en MB’s dat jij maandelijks nodig hebt. Zo betaal je nooit te veel. Zelf heb ik al ruim 2,5 jaar een Samsung J5 en die vind ik superfijn. Daar kan ik zeker nog wel een poosje mee doen. Daarbij heb ik een abonnement van € 7,50 met 500 belminuten en 2000 MB internet. Voor mij meer dan genoeg.

Gebruik openbare WiFi waar het kan

Ben je in een museum en deel je veel foto’s via Instagram? Dan is het verstandig om te kijken of dit museum beschikt over openbare WiFi waar jij gebruik van kunt maken. Gebruik openbare WiFi waar het kan, en gebruik zo min mogelijk internet op je telefoon waar geen openbare WiFi beschikbaar is. Het kan je zo tientallen euro’s besparen.

Overstappen. Zonder gedoe.

Wil je helemaal snel en eenvoudig geld besparen op je vaste lasten? Maak dan eens gebruik van vergelijkingssites zoals overstappen.nl. Zij doen het voorwerk, ze presenteren alle aanbieders en hun producten op een rij. Helder en overzichtelijk. Zodat jij voor jouw de beste keuze kunt maken. En zo geld kan besparen.

Lees ook: Wat kost verhuizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *