Een spaarrekening en betaalrekening voor de kinderen

De hoogste spaarrente op een spaarrekening voor kinderen

Vlak na de geboorte van de kinderen hebben we voor hen allebei een spaarrekening geopend. Sindsdien maken wij elke maand een bedrag over op deze rekening. Zo hopen we hen op hun 18e een leuke som geld te kunnen geven waarvan ze hun rijbewijs of studie kunnen betalen, of waar ze hun studentenkamer of huisje leuk van kunnen inrichten. Een aantal maanden geleden hebben we ook een betaalrekening voor allebei de kinderen geopend. Waarom? In dit artikel vertel ik je over onze afwegingen en keuzes hierin.

Spaarrekening voor kinderen

Zowel Elin als Joas hebben bij de SNS-bank een spaarrekening; Zilvervloot Sparen. Een superfijne spaarrekening voor een kind waar wij geld op apart kunnen zetten voor later. Het voordeel van deze spaarrekening bij de SNS? Het levert ook echt iets op! En dan bedoel ik dat het ook écht iets oplevert en niet alleen rente van een paar tiende procent.

Bij Zilvervloot Sparen mag je per jaar tot € 600,- sparen. Je kunt het bedrag in één keer overboeken, maar ook verspreid over het jaar heen. Boek je per ongeluk meer dan € 600,- per jaar over? Dan wordt het bedrag boven de € 600,- automatisch teruggeboekt naar de tegenrekening.

Maar nu het leukste. Voor elk volledig spaarjaar krijgt je kind op zijn of haar 18e verjaardag 1% over de inleg die dan op de rekening staat. De bonus kan oplopen tot maximaal 10% van het totale bedrag. Dat bedrag kan flink oplopen. Op de 18e verjaardag kan er dus maximaal 18 x € 600,- = € 10.800,- op de rekening staan. 10% van € 10.800,- is toch even € 1.080,-. Mooi meegenomen toch?! Dat kunnen 18-jarigen goed gebruiken denk ik zo.

En … Momenteel ontvang je 0,20% rente. Niet de hoogste spaarrente als je het vergelijkt met andere spaarrekeningen voor kinderen, maar de SNS-bank zit daarmee toch in de middenmoot. Ach ja, de rente die je ontvangt is toch bijna verwaarloosbaar tegenwoordig.

Sparen voor je kleinkind

Omdat opa’s en oma’s hun kleinkinderen graag verwennen, willen veel grootouders ook een spaarrekening voor hun kleinkinderen openen. Ook dat kan bij Zilvervloot Sparen. Alleen kun je als grootouders niet zelf een spaarrekening openen, dit moeten de ouders doen. Maar daarna kunnen grootouders sparen zoveel ze willen voor hun kleinkind (tot max. € 600,- per jaar).

Ook hier hebben opa en oma direct na de geboorte van de kinderen een spaarrekening voor hen geopend; Zilvervloot Sparen, maar dan bij de Regiobank. Het principe is hetzelfde als bij Zilvervloot Sparen van de SNS-bank.

Spaarrekening voor kinderen

Lees ook: Wat kost verhuizen

Betaalrekening voor kinderen

Elke maand zakgeld, geld dat de kinderen krijgen voor hun verjaardag, voor Sinterklaas, voor hun rapport, voor de vakantie … Hun portemonneetje raakte goed gevuld. En als we in de winkel stonden en ze wilden wat kopen, dan hadden ze natuurlijk hun portemonnee niet bij zich en moesten wij voorschieten. Hun contante geld verdween in onze portemonnee, maar zelf betaal ik nooit meer met contant geld. Niet handig dus. En veel contant geld in huis hebben is natuurlijk ook geen fijn idee. Dat moet anders kunnen. Daarom besloten we om op zoek te gaan naar een geschikte betaalrekening voor kinderen.

Maar, dat viel nog niet mee. Elin is nu 7 jaar en Joas 5 jaar, maar bij slechts een handjevol banken kun je van baby af aan een betaalrekening openen. Bij veel banken is de minimumleeftijd 6, 8, 10 of 12 jaar. En omdat Joas nog geen 6 is, vielen al een heleboel banken af.

Waar moet je op letten?

Maar dat is niet het enige waar je op moet letten. Bij bijvoorbeeld ABN Amro moet je als ouder zelf een rekening bij deze bank hebben om een rekening voor je kind te kunnen openen. Bij Rabobank en Triodos mag je wel een rekening openen, maar als je er zelf geen rekening hebt, dan kun je weer niet met je kind meekijken. Ook stellen banken limieten per week als het gaat om het maximale bedrag van opnemen, storten en betalen.

Eigenlijk bleef er voor ons maar één bank over waar wij een betaalrekening voor de kinderen konden openen; de Rabobank. Dat er maar één bank over bleef had vooral met de leeftijd van Joas te maken en bij welke bank wij zelf een rekening hebben. We openden voor allebei de kinderen een Rabo Jongerenrekening.

Het is prettig dat hun rekeningen gekoppeld zijn aan onze eigen internetomgeving van de Rabobank en deze zelf kunnen beheren. De kinderen zijn hier echt nog te jong voor. Hun bankpasje krijgen ze ook nog niet. Maandelijks wordt hun zakgeld automatisch van onze naar hun rekening overgemaakt, dus daar hoef ik ook niet meer aan te denken. Of ik vergat het te geven, of ik had niet voldoende kleingeld in huis. Daarom vind ik die bankrekening wel heel handig. En, ik vind het ook wel een prettig idee dat hun eigen zakgeld nu op één rekening staat en niet overal meer contant in huis zweeft.

Hebben jullie een spaarrekening en/of betaalrekening voor jullie kinderen?

Lees ook: De woontrends van najaar 2020
Lees ook: Besparen op je vaste lasten; zo doe je dat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *