Zó voorkom je houdingsproblemen bij langdurig thuiswerken

Thuiswerken; voorkom houdingsproblemen

Voor veel mensen is thuiswerken routine geworden. Thuiswerken zorgt voor minder persoonlijk contact met collega’s en meetings die online plaatsvinden. Dat betekent dus dat je mogelijk een langere tijd achter het beeldscherm zit dan dat je normaal op je werk doet. Maar is je werkplek thuis daar dan wel op ingericht? In dit artikel geven wij een aantal tips hoe je met de juiste werkplek, een goede houding en wat beweging nek- en/of rugklachten kunt voorkomen.

Een andere werkomgeving

Een laptop, een beeldscherm, een toetsenbord en een muis kun je eenvoudig mee naar huis nemen. Maar je bureaustoel en je bureau die exact op jouw hoogte zijn afgesteld zijn lastiger om mee naar huis te nemen. Veel mensen zitten nu op een eetkamerstoel aan de eettafel te werken, maar deze zijn helemaal niet bedoeld om langdurig aan te werken en al helemaal niet op de juiste hoogte in te stellen. En veel mensen denken daarbij ook niet aan hun houding en hiermee neemt de kans op houdingsproblemen toe.

Veel voorkomende klachten

Als je niet goed op je houding let tijdens het thuiswerken, dan kan dat veel verschillende klachten veroorzaken. Enkele veel voorkomende klachten zijn:

 1. Lage rugklachten
 2. Polsklachten
 3. Nekklachten
 4. Heupproblemen
 5. Schouderklachten
 6. Vermoeide, droge ogen
 7. Kramp in de benen
 8. Hoofdpijn
 9. Vermoeidheid
 10. Stijve spieren

5 tips om klachten te voorkomen

Wil je klachten voorkomen? Kijk dan eens naar onderstaande tips en pas deze tips zo veel mogelijk toe. Daarmee voorkom je heel wat ellende.

1 | Creëer een fijne werkplek thuis

Niet iedereen zal de mogelijkheden of de ruimte hebben om een fijne werkplek te creëren. Toch is het van belang om het voor jezelf zo aangenaam mogelijk te maken om nek-, rug,- en heupklachten te voorkomen. Want op een behandeling voor een hernia of een heupprothese zit je immers ook niet te wachten. En je werkgever trouwens ook niet. Want een ziekmelding kost voor je werkgever ook geld. Ga daarom in overleg met je werkgever en bespreek samen wat de mogelijkheden zijn. Misschien lukt het toch wel om je bureau en bureaustoel bij jou thuis te krijgen of is het mogelijk om het één en ander aan te schaffen op kosten van de zaak.

Enkele tips voor een goede werkplek zijn:

 • Plaats de laptop recht voor je.
 • Het beeldscherm bevindt zich op armlengte (gestrekt).
 • De bovenrand van de laptop is op ooghoogte.
 • Het is nog beter om een los toetsenbord te gebruiken. Bij een los toetsenbord is de stand van de handen meer ontspannen.
 • Let erop dat het licht van buiten niet op het scherm valt. Dat is vermoeiend voor je ogen, je gaat dan turen en dat kan weer leiden tot hoofdpijnklachten.

2 | Je houding tijdens het thuiswerken

Een goede houding is belangrijk om nek- en/of rugklachten te voorkomen. We geven een paar tips:

 • Rechte zithouding: Stel je jezelf in een rechte lijn voor, van je oor langs je schouder tot aan je heupen. Deze lijn moet haaks op de vloer staan. Als je een goede instelbare bureaustoel hebt, dan kun je je rugleuning goed rechtzetten. Zet je stoel eens naast een spiegel, dan kun je zelf zien hoe je zit.
 • Voeten: Zet allebei je voeten ontspannen naast elkaar op de grond. Lukt dat niet omdat je benen te kort zijn? Gebruik dan een voetenbankje.
 • Armen en schouders: Je zit rechtop en houdt daarbij de handen, armen en schouders ontspannen.
 • Lege achterzakken: Bewaar je je portemonnee, je sleutels en andere spullen in de achterzakken van je broek? Eerst legen voordat je gaat zitten. Volle achterzakken zorgen voor een ongebalanceerde houding, dus leeghalen die zakken.

3 | Neem met regelmaat pauze

Niet alleen voor je houding is het belangrijk, ook voor de ogen is het van groot belang om met regelmaat een pauze te nemen. Haal elke 20 minuutjes even je handen van het toetsenbord en werp je blik eens naar buiten om in de verte te kijken. Heb je de tijd niet in de gaten? Een timer kan daarin uitkomst bieden.

Daarnaast is het van belang om met regelmaat een echte pauze te nemen. Haal elk uur een kopje koffie of thee, loop een paar keer de trap op en neer, stop een stapel was in de wasmachine of ruim de vaatwasser leeg. Kom in ieder geval van je stoel af.

4 | Maak een lunchwandeling

Veel mensen maken samen met collega’s tijdens de lunchpauze een wandeling. Waarom doe je dat dan niet als je thuis aan het werk bent? Hup, schoenen aan, jas aan en gaan met die banaan. En neem je partner en kinderen mee als je die hebt. Bewegen heeft een positief effect op je brein, na je lunch kun je weer met een frisse blik en uiterste concentratie aan het werk!

5 | De backstretch

Als je veel achter je bureau zit dan werk je de hele dag een beetje naar voren gebogen. Daarom is het goed om enkele keren verspreid over de dag de backstretch te doen. Pak daarvoor je handen achter je rug vast en beweeg deze naar achter. Op deze manier buig je als het ware je rug terug in de normale stand.

Conclusie

Wil je zoveel mogelijk houdingsproblemen voorkomen tijdens thuiswerken? Dan zijn er eigenlijk twee overkoepelende adviezen: in de eerste plaats is dat een goede werkplek en in de tweede, en misschien wel de belangrijkste plaats, is het van belang dat je in beweging blijft. En bovendien; bewegen helpt ook het stresshormoon weer terug te brengen naar een normaal niveau, wat ook weer heel veel klachten helpt voorkomen.

Lees ook: Review: Correctbook | Eindeloos schrijven, voor iedereen
Lees ook: Review: Purpuz Planner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *