Gezinsauto kopen

Gezinsauto kopen

Bij ons had het nogal wat voeten in de aarde; onze zoektocht naar dé ideale gezinsauto bleek nog niet zo heel makkelijk te zijn. Stad en land hebben we afgezocht naar de ideale auto die zowel geschikt is voor mijn man met zijn lengte van 2.11 m, als voor mij, met mijn lengte van 1.61 m. Maar nu hebben we ‘m. En hopelijk gaan we er nog heel wat jaren ontzettend veel plezier van hebben. Wil jij een gezinsauto kopen en kun je wel wat tips gebruiken? Ik deel ze met je in dit artikel.

Een grotere gezinsauto kopen

Veel gezinnen met kinderen hebben een grote auto, meestal een stationwagen of MPV. En dat is natuurlijk niet voor niets. Met de komst van een baby heb je ineens heel veel meer spullen mee te nemen, daar is echt ruimte voor nodig; de Maxi-Cosi, een kinderwagen, campingbedje, speelgoed, een luiertas en nog heel veel meer. Bij ons was dat niet anders. Toen ik zwanger was van Elin ruilden we onze Volkswagen Golf in voor een Volkswagen Golf Variant. Tot we een paar jaar later, toen ik zwanger was van de tweede, weer een ruimteprobleem hadden.

Tip 1: Kies een gezinsauto met voldoende ruimte

Want op dit punt gingen wij flink de mist in en dat is dan ook meteen mijn eerste tip. Bij de aanschaf van de Volkswagen Golf Variant hadden we rekening gehouden met één kind, maar daarbij helemaal geen rekening gehouden met onze wens voor een tweede.

Toen ik zwanger was van Joas, bleek, na flink wat passen en meten, dat er helemaal geen Maxi-Cosi op de achterbank achter Arjan paste. Dit komt doordat Arjan de voorstoel helemaal in de verste stand naar achteren schuift. Ook de autostoel van Elin bleek niet op de plek achter Arjan te passen. Gelukkig konden we het op dat moment nog even oplossen door een nieuwe autostoel voor Elin te kopen. Eén die minder groot was en daardoor wel paste. Toen wisten we al dat het niet zo heel lang meer zou gaan duren voordat we weer op zoek zouden moeten naar een andere auto, één met meer ruimte tussen de voorstoelen en de achterbank. Uiteindelijk is dat voor ons de Volkswagen Touran geworden, een auto met zeeën van ruimte en stiekem dus eigenlijk te groot voor ons viertjes. Ideaal!

Mijn tip zou dus zijn om de Maxi-Cosi en de autostoelen achter beide voorstoelen te passen. Vooral als je wat langer bent is dat van groot belang. Houd er bovendien rekening mee dat kleine baby’s groot worden en hoe groter ze worden hoe meer ruimte ze in beslag nemen. Al hoef je dan wel weer minder spullen mee te nemen. En als laatste; heb je de wens voor meerdere kinderen, dan is het verstandig om daar ook alvast rekening mee te houden bij de keuze voor een andere auto.

Tip 2: Neem je gezin mee tijdens een proefrit

Meten is weten. Als je op zoek gaat naar de ideale gezinsauto, dan is het verstandig om je hele gezin mee te nemen tijdens een proefrit. Neem ook de autostoelen en/of Maxi-Cosi mee en controleer goed of alles past, ook in verband met de Isofix en i-Size. En vergeet de kinderwagen niet. Check of de kofferbak genoeg ruimte biedt voor de kinderwagen en of er dan ook nog ruimte over is om andere spullen kwijt te kunnen.

Tip 3: Een nieuwe of een tweedehands gezinsauto kopen

Als je op zoek gaat naar een andere auto, dan is het verstandig om eerst te bepalen of je voor een gloednieuwe auto gaat, of dat je een tweedehands gezinsauto wilt kopen. Met een nieuwe auto ben je doorgaans duurder uit, maar heb je als het goed is wel minder onderhoudskosten. Een tweedehands auto kopen is toch vaak voordeliger. Dat komt door de hoge afschrijvingskosten in de eerste 2 à 3 jaar. In deze eerste jaren verdampt zo’n 40% van de waarde. Een auto van een jaar of 3 is het meest ideaal.

Tip 4: Een zuinige gezinsauto kopen

Brandstof is niet goedkoop. En met de toenemende zorgen over het milieu hechten veel mensen steeds meer waarde aan auto’s die zuinig zijn. Vaak is een auto voorzien van een energielabel. Daarop wordt het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot vermeld, maar ook de relatieve zuinigheid van de auto. Met zo’n energielabel zie je in één oogopslag hoe zuinig de auto is ten opzichte van andere auto’s van vergelijkbare grootte. En zo kun je binnen een bepaalde klasse toch een relatief zuinige gezinsauto kopen.

Grote gezinsauto = duurder

Een grotere auto aanschaffen is één ding. Een logisch gevolg van een grotere auto is dat deze ook duurder in aanschaf is dan een kleinere auto. Daar had je vast wel rekening mee gehouden. Maar waar je ook rekening mee moet houden is dat een grotere auto je ook meer geld gaat kosten aan variabele en vaste kosten per maand. Groter betekent vaak ook zwaarder en dat betekent weer een hoger brandstofverbruik, betaal je een hoger bedrag aan motorrijtuigenbelasting en valt ook de premie voor je autoverzekering hoger uit. Ook het onderhoud van een grotere auto valt doorgaans net wat hoger uit dan bij kleinere auto’s.

Gezinsauto verzekeren

Gelukkig kun je op de autoverzekering prima besparen als je op zoek gaat naar de beste deal. De hoogte van de premie voor de autoverzekering is voor iedereen weer anders. Verzekeraars kijken naar een aantal factoren en aan de hand daarvan stellen ze de premie vast. Deze factoren zijn bijvoorbeeld je leeftijd, je adres, je aantal schadevrije jaren, het type auto, het gemiddeld aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt en de dekkingsvariant. Een autoverzekering is voor iedereen verplicht, anders mag je de weg niet op. Toch wil je niet te veel betalen.

Wil je een zuinige gezinsauto kopen en daarvoor een auto verzekering afsluiten? Dan is het verstandig om eerst eens een kijkje te nemen op een onafhankelijke vergelijkingssite om daar op zoek te gaan naar de beste deal. Kijk bijvoorbeeld eens op Geld.nl. Daar kun je het grootste aanbod autoverzekeringen vergelijken en de autoverzekering van jou keuze direct online afsluiten. Zo ben je altijd verzekerd van de beste deal en betaal je nooit te veel.

Succes met het uitzoeken van een gezinsauto en veel veilige kilometers gewenst!

Lees ook: Review: Winter | Sunny Games
Lees ook: Vakantie met kinderen: Umhausen im Ötztal | Oostenrijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *