Recensie: Help! Een klas zonder meester | Ilona de Lange

Help! Een klas zonder meester

Na haar succesvolle boeken over Miljonairskind komt auteur Ilona de Lange met Help! Een klas zonder meester, een actueel avontuur over het lerarentekort. En waar ik pas later achter kwam, is dat deze auteur, net als ik, uit Zoetermeer komt. Des te leuker om een prachtige recensie over dit boek op mijn blog te plaatsen. Help! Een klas zonder meester is een hilarisch en avontuurlijk boek waar Elin en ik enorm van genoten hebben. Ik vertel je meer over dit grappige avontuur.

Help! Een klas zonder meester

Sam baalt enorm: de allerleukste meester die hij ooit heeft gehad gaat weg. Het lerarentekort is een enorm groot probleem en het lukt de school van Sam niet om een vaste nieuwe juf of meester te vinden. Ook de invalpool blijkt uitgeput te zijn. Als er niet snel een oplossing komt, dan worden de kinderen van deze groep over verschillende klassen verdeeld en dat is het laatste wat deze groep 8 wil. Ze willen met elkaar het schooljaar afsluiten. Samen met Shadee, Jeremy en andere klasgenoten bedenkt Sam een plan. Een meesterplan. Als het de school niet lukt om een nieuwe meester te vinden, dan gaan ze zelf wel op zoek. Een net opgezette vlogkanaal wordt daarvoor ingezet. Maar dat meesterplan bezorgt Sam slapeloze nachten en heel wat keren blijkt het ‘net op het nippertje’ goed te gaan waarna Sam weer opgelucht kan ademhalen. Totdat …

Lukt het Sam en zijn klasgenoten om een nieuwe meester of juf te vinden? Of zal de groep zo aan het einde van hun schoolloopbaan alsnog opgesplitst worden?

“Ik ben supertrots op mijn leerlingen! Met hun video hebben ze de discussie over het lerarentekort flink aangewakkerd!”

Lees ook: Recensie: Hallo allemaal! Het LEUKSTE voorleesboek door juffen en meesters

Mijn mening

Ben je leerkracht en ben je nog op zoek naar een superleuk boek om voor te lezen in de klas? Overweeg dan eens Help! Een klas zonder meester! Het is een grappig, hilarisch en avontuurlijk boek vol met grappen, grollen en meesterplannen waar menigeen kind (en volwassenen) heerlijk om kunnen lachen.

Het is een boek over een actueel thema. Het komt regelmatig voor dat een klas naar huis gestuurd wordt omdat de leerkracht ziek is en er geen vervanger is. Ook als er een leerkracht met zwangerschapsverlof gaat of weggaat, is er niet zomaar een vervanger te vinden. Een groot probleem. Een probleem waar ik zelf ook een klein beetje aan meegeholpen hebt door de stoppen met lesgeven in het basisonderwijs (waar ik overigens nog nooit geen spijt van heb gehad). Als leerkracht zou je heerlijk met je kinderen kunnen filosoferen wat ze zouden doen als hun juf of meester weg zou gaan en hoe dat dan opgelost moet worden als er niet zomaar een andere juf of meester beschikbaar is. Welke meesterplannen zouden zij bedenken?

Ook voor de leerkrachten, schoolbesturen, directies, de ouders, én – misschien wel de belangrijkste – de overheid ligt hier een punt van discussie. Want wáárdoor zijn er zoveel leerkrachten die na een x-aantal jaar stoppen? Waardoor is het niet meer zo aantrekkelijk om het onderwijs in te gaan?

Nog een actueel thema

Dit boek gaat ook over een andere actueel thema. Veel kinderen dromen van een eigen Youtube-kanaal of Instagram-account die populair is en veel volgers heeft. Het is Sam, Shadee en Jeremy gelukt om binnen no-time leuke vlogs te plaatsen. Met 0 volgers aan het begin van het boek groeit hun vlogkanaal uit tot 185.000 aan het eind van het boek. En hoewel ze populair zijn, plaatsen ze ook weleens video’s waarbij geen rekening wordt gehouden met de privacy van anderen. Ook dat is een bespreekbaar thema voor in de klas.

Dit boek is natuurlijk niet alleen geschikt als voorleesboek voor een leerkracht. Dit boek is een boek dat absoluut thuishoort in een klassenbibliotheek. Ik denk dat dit boek al snel stukgelezen wordt en dat kinderen niet kunnen wachten tot ze aan de beurt zijn om dit boek te lezen.

Ook om thuis te lezen is dit boek natuurlijk geschikt. Het leesniveau van Elin (7 jaar, groep 4) is nog niet toereikend genoeg om dit boek zelfstandig te lezen. Daarvoor is het nog wat te dik en heeft het nog iets te kleine letters. Ik ben het haar aan het voorlezen. het is nog niet helemaal uit, maar we genieten beiden enorm van het boek. Zelf heb ik het boek natuurlijk al wel uitgelezen en ik kan zeggen dat het echt een meesterlijk verhaal is, waarbij ook ik op het puntje van mijn stoel zat en het boek nauwelijks meer naast mij neer kan leggen. Ja, ook voor volwassenen is dit prachtige boek zeker een aanrader.

De oplossing

“De oplossing is echt niet zo moeilijk. Er zijn meer geschikte mensen dan je denkt. Mensen die thuiszitten en niet aan het werk komen, mensen met een beperking, mensen die de taal misschien perfect beheersen of er wat ongewoon uitzien. Dát zijn de mensen die we nu allemaal niet benutten. En het mooie is: zij kunnen de kinderen naast rekenen en taal ook nog eens iets anders leren.”

Productinformatie

Titel: Help! Een klas zonder meester
Auteur: Ilona de Lange
Illustrator: Hanne Snel
Uitgeverij: Leopold
ISBN: 978-90-25880-16-3
Aantal bladzijdes: 160
Adviesleeftijd: 9-12 jaar

“En de boodschap is heel duidelijk: ook mensen die, om wat voor reden dan ook, misschien niet helemaal in het perfecte plaatje passen, kunnen prima meesters en juffen zijn!”

Help! Een klas zonder meester

Lees ook: Recensie: Salomé | Jojanneke Buschgens
Lees ook: Recensie: Het zoekavontuur van Geenhoorn | Mark de Groot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *