“Een duizelingwekkend angstaanjagend debuut, over een dilemma op grote hoogte,” schrijft Remda Spoelstra over het boek Sprong in het diepe van Titia Schut. Na het lezen van het boek had ik het niet treffender kunnen zeggen. Deze 10 woorden van Remda beschrijven exact waar het boek over gaat. Een hels dilemma die je laat nadenken over de vraag: Wat kies jij als het moet?
Sprong in het diepe
Het leven van Adeline staat compleet op zijn kop als ze ineens van de ene op de andere dag wordt ontslagen. Een ongeluk komt nooit alleen en vanaf dat moment lijkt alles in haar leven mis te gaan. Nu ze thuis zit en alle tijd heeft pakt ze ook weer een oude hobby op, parachutespringen. Op een dag ontmoet ze John, een aantrekkelijke man met wie ze direct een klik heeft. Ook hij blijkt parachutespringen als hobby te hebben. Bij John blijft het echter niet bij parachutespringen, hij doet ook aan basejumping; vele malen gevaarlijker en risicovoller dan parachutespringen. Hij neemt Adeline mee, die is wel te porren voor wat meer spanning en avontuur.
Wat is basejumpen
Basejumpen is een vorm van parachutespringen waarbij niet vanuit een vliegtuig of helikopter gesprongen wordt, maar vanaf een hoog punt op aarde, zoals een gebouw of berg.
Basejumpen is een gevaarlijke activiteit. Ten eerste heeft de springer geen reserveparachute als de hoofdparachute zou weigeren. Ten tweede kan het gebeuren dat er een “off-heading opening” optreedt, dat wil zeggen dat de parachute zich opent in de richting van het object waarvan afgesprongen wordt. De parachutespringer moet dan uiterst snel reageren om niet tegen het object aan te vliegen. Basejumping valt onder de risicosporten.
Bron: Wikipedia
Hoe beter Adeline John leert kennen, hoe meer ze zich afvraagt of hij wel te vertrouwen is. Tijdens het basejumpen valt steeds de naam van een vrouw, maar na het noemen van haar naam valt het gesprek in de groep dan ook meteen stil. Er is niemand in de groep die er verder één woord over kwijt wil. Adeline vraagt zich af wat er met deze vrouw is gebeurd en waarom niemand erover wil praten. Ze gaat op onderzoek uit. Ze wil weten wie ze kan vertrouwen en wie niet. De zoektocht naar antwoorden wordt voor haar letterlijk een sprong in het diepe. Wat kies jij als het moet?
Mijn mening
Op de achterkant van het boek staan 3 quotes beschreven, quotes van auteurs die dit boek gelezen hebben nog voor dat het uitkwam. Een daarvan is:
“Een duizelingwekkend angstaanjagend debuut, over een dilemma op grote hoogte.“
Dat is nu precies waar het boek Sprong in het diepe over gaat. Treffender kun je het niet zeggen.
Net als het boek Verkeerde Keuzes van Marijke Witman, is ook dit boek van Titia Schut één van de boeken van de kleurrijke schrijvers. Over het boek Verkeerde Keuzes schreef ik: “Ik kan zelfs zeggen; omdat het zo ontzettend realistisch is geschreven en het je niet makkelijk loslaat, vind ik het één van de beste thrillers die ik de laatste tijd heb gelezen. Een boek om stil van te worden.” Sprong in het diepe was het volgende boek dat ik las en ook nu heb ik weer de neiging om te zeggen dat het één van de beste thrillers die ik in de afgelopen tijd heb gelezen is.
Allebei boeken zijn thrillers, toch zijn beide boeken anders. Heel anders. Verkeerde keuzes is een realistisch boek, een boek dat je diep raakt. Hoewel je het in één ruk wilt uitlezen en wilt weten hoe het afloopt, is het niet ontzettend spannend. Tijdens het lezen krijg je al veel antwoorden. Sprong in het diepe is ook een boek dat je in één ruk wilt uitlezen, alleen is dit boek wél spannend. Heel spannend zelfs. Tot het einde. Pas tegen het einde van het boek, als Adeline voor een duizelingwekkend angstaanjagend dilemma komt te staan, komt alles samen en krijg je antwoorden. Een echte thriller dus.
Lees ook: Recensie: Verkeerde keuzes | Marijke Witman
Vlotte schrijfstijl
De schrijfstijl van de auteur is fijn en vlot. Nuchter, zoals Marelle Boersma het in een quote op de achterkant beschrijft. Het boek bestaat uit een 73-tal korte hoofdstukken en beschrijft in vlot tempo de gebeurtenissen. Niet te veel, niet te weinig. Precies goed. Toch had het boek wat mij betreft nog één kort hoofdstukje extra mogen hebben. Het einde vind ik net iets té vlot omdat ik toch nog met een paar kleine vraagjes blijf zitten. Een kort extra hoofdstukje had deze gaatjes kunnen dichten. Deze openingen bieden echter wel ruimte voor een tweede deel. Geen idee of er een tweede deel komt, al hoop ik er stiekem wel op. Al met al is een Sprong in het diepe een fijn boek, eentje die je zeker gelezen moet hebben als je van spannende thrillers houdt.

Lees ook: Recensie: Rinkel de kinkel Pats boem | Remda Spoelstra
Lees ook: Recensie: Bloedzuster | Anita Kroef
Reactie (1)
Titia Schut| 22 mei 2021
Hoi Marieke, Ik heb je nog niet bedankt voor deze recensie, dus bij deze: ontzettend bedankt. Ik ben hier heel blij mee! Groeten, Titia Schut