Review: Bloqs | Pumpkin Games

Bloqs | Pumpkin Games

Vorige week begon ik met het schrijven van een blog over het spel Bloqs. Toen ik eenmaal aan het schrijven was kwam er een compleet ander verhaal uit mijn pen rollen. Het verhaal van spellenuitgeverij Pumpkin Games. Deze spellenuitgeverij geeft niet alleen spellen uit, maar maakt met deze spellen ook de verbinding naar het onderwijs. En daar word ik nu eenmaal warm van. In dit artikel een herkansing en ga ik je wel meer vertellen over het spel Bloqs en op welke manier dit spel te gebruiken is in het onderwijs.

Bloqs

Verzamel blokken om een kubus te bouwen. Gebruik tactiek, inzicht en een beetje geluk om als eerste dit doel te bereiken. Houd je tegenstanders in de gaten! Zij zullen proberen blokken te ruilen, te stelen of zelf als eerste een perfecte kubus te maken

Inhoud

 • 32 kubusdelen – van elk van de 8 figuren 4 stuks
 • 20 schrijven
 • 1 spelbord
 • 1 dobbelsteen
 • 4 pionnen
 • 53 kaarten, alleen te gebruiken bij de maestro-variant
 • spelregels

Voorbereiding

 • Leg het spelbord in het midden van de tafel
 • Leg alle kubusdelen gesorteerd in het midden van het spelbord, in stapeltjes van 4 stuks
 • Schud alle schijven en leg op elke cirkel een schijf, gedekt
 • Elke speler kiest een kleur en zet de pion van zijn kleur op het veld van zijn kleur
 • De maestro-kaarten zijn niet nodig als je de basisvariant speelt. Speel je de maestro-variant dan schud je de stapel kaarten en leg je deze gedekt op het daarvoor bestemde veld op het spelbord.

Ps. In dit artikel bespreek ik alleen de basisvariant.

Spelregels

De speler die aan de beurt is gooit de dobbelsteen. Hij verzet zijn pion het gegooide aantal velden. Je mag de pion zowel linksom als rechtsom verplaatsen. Eenmaal een richting gekozen, dan moet je je pion ook in die richting blijven verplaatsen. Je mag niet halverwege je beurt van richting wisselen.

 1. Kom je met je pion op een veld waar al een pion van een medespeler staat? Dan ruil je een kubusdeel die al in jouw bezit is met een kubusdeel van de betreffende medespeler. Degene die aan de beurt is, mag de te ruilen kubusdelen kiezen. Het moet wel een kubusdeel zijn die makkelijk te pakken is, zonder dat het bouwwerk instort.
 2. Kom je met je pion op een dichte schijf, dan draai je de schijf om. Je pakt het kubusdeel zoals op de schijf staat afgebeeld, of je voert de actie uit die op de schijf staat afgebeeld. Als de schijf is opengedraaid, dan blijft deze schijf het verdere spel openliggen.
 3. Als je een kubusdeel pakt, dan mag je vervolgens bouwen. Leg het kubusdeel volgens een aantal bouwregels op de bouwsectie van jouw kleur.

Lees ook: Ontdek samen met Pumpkin Games de educatieve kracht van spellen

Einde van het spel

Het spel is afgelopen zodra een speler een kubus heeft gebouwd van 3 x 3 x 3 blokjes. Of zodra alle 20 schijven zijn opengedraaid, of zodra alle kubusdelen uit het midden van het spelbord op zijn.

De speler die een perfecte kubus weet te maken wint direct het spel. Lukt dit niemand, dan wint degene die de meeste complete lagen heeft gebouwd. Hebben meerdere spelen een bouwwerk met de meeste aantal complete lagen? Dan wordt het aantal blokjes van de eerstvolgende incomplete laag geteld.

Bord van speelstukken van Bloqs

Lees ook: Review: The Genius Square | Happy Puzzle Company

Mijn mening

De adviesleeftijd van het spel Bloqs is 8 jaar. Elin en 7 jaar en Joas is 5 jaar en beiden kinderen wisten binnen no-time de spelregels van de basisvariant en konden dit spel zonder hulp spelen. Ook qua tactiek komen beide kinderen een heel eind en hoeven we hen nauwelijks advies te geven. Dit spel kun je dus op gelijkwaardig niveau met kinderen spelen, iedereen heeft evenveel kans om te winnen of te verliezen.

Hoewel de spelregels eenvoudig zijn en de kinderen qua tactiek best goed mee kunnen komen, merken we wel een andere probleem waaraan je merkt dat Joas op sociaal-emotioneel niveau nog echt kleuter is. Als je met je pion op een schijf terechtkomt waar al een andere pion staat, dan mag je een kubusdeel van jezelf ruilen met een kubusdeel van de betreffende medespeler. Als Joas mag ruilen is alles oké, want als je de juiste kubusdelen met elkaar ruilt, dan word je er zelf beter van. Maar als een ander een kubusdeel met Joas ruilt, dan wordt het toch wat lastiger om ermee om te gaan.

Actieschijven

Dan heb je ook nog een actieschijf waarbij je een kubusdeel bij een ander mag pakken (gewoon jatten dus) als je daar met je pion op terechtkomt. Ook daar kan Joas niet goed tegen. Als Joas een idee in zijn hoofd heeft op welke manier hij de perfecte kubus op wil bouwen, en een ander verstoort zijn idee, dan wordt het toch lastig om daarmee te dealen. Daaraan merk je dat hij gewoon nog kleuter is. Hoewel hij het spel heel goed begrijpt, zijn er toch nog aspecten bij die nog niet helemaal aansluiten. Wel is het een goede oefening om daar wel mee leren om te gaan.

Desondanks vinden wij Bloqs een ontzettend leuk familiespel wat we graag met ons gezin spelen. Omdat de spelregels zo eenvoudig zijn kunnen kinderen het ook zelf spelen zonder dat een volwassene mee hoeft te doen.

Bovendien heeft Joas wat met vierkantjes, kubussen, tetrisfiguren, etc. Wij hebben al een heel aantal van deze abstracte spellen, bijvoorbeeld van SmartGames of The Happy Puzzle Family, in huis en Joas vindt ze stuk voor stuk geweldig. Dit spel is dan ook perfect voor hem en ook de extra opdrachten die je bij dit spel kunt vinden op Pumpkin Games Academy vindt hij ontzettend leuk.

Spelonderdelen van Bloqs

Pumpkin Games Academy

Je kunt je op de website van Pumpkin Games aanmelden voor een online leeromgeving. Achter deze leeromgeving vind je allerlei opdrachten en mini-cursussen die kinderen kunnen volgen rondom het spel Bloqs (let op: de leeromgeving is nog volop in ontwikkeling en er komt nog veel meer bij in de komende weken). Zo kunnen kinderen mini-cursussen volgen over bijvoorbeeld kubussen, maar ook leren ze over inhoud en oppervlakte.

Daarnaast zijn er opdrachten te vinden die je kunt vervullen met de kubusdelen die bij het spel zitten. Een van de opdrachten is bijvoorbeeld om een perfecte kubus te maken met de aangegeven kubusdelen. Er valt dus genoeg te leren en te ontdekken in het leerportaal. Deze leeromgeving is niet alleen bedoeld voor thuis, maar kan ook perfect worden ingezet in het onderwijs. Kinderen die baat hebben bij deze manier van leren kunnen inloggen op Pumpkin Games Academy en zelfstandig aan de gang gaan met de oefeningen, opdrachten en cursussen in dit leerportaal. Daarmee is Pumpkin Games Academy beslist van toegevoegde waarde voor iedereen die zich wil verbreden en verdiepen en meer wil doen met spellen dan ze alleen maar spelen. Wat natuurlijk ook hartstikke leuk is.

De inzet van spellen in het onderwijs

Spellen kun je ook nog op een heel andere manier inzetten in het onderwijs. Laat de kinderen zelf de spelregels lezen (begrijpend lezen) en vervolgens kunnen ze het spel uitleggen aan andere kinderen die het spel nog niet kennen. Ook is er een Engelse versie van de spelregels bijgevoegd. Voor sommige kinderen kan het een uitdaging zijn om juist de Engelse versie van de spelregels te lezen en deze proberen te begrijpen.

Nu is Bloqs een abstract spel, maar stel je eens voor dat een spel een bepaald thema heeft, bijvoorbeeld over dieren, of een thema uit de geschiedenis of aardrijkskunde. Kinderen kunnen ook allerlei informatie over dat thema opzoeken en deze informatie verwerken in bijvoorbeeld een lapbook. Neem bijvoorbeeld het spel Carcassonne. Carcassonne is niet alleen een zeer bekend spel, maar ook een vestingstad in Frankrijk. Op internet is ontzettend veel informatie te vinden over verschillende periodes in de geschiedenis, maar ook over een aantal bezienswaardigheden. Zo zie je maar weer dat een ‘simpel’ spel ontzettend veel kansen biedt.

Productinformatie

Titel: Bloqs
Uitgeverij: Pumpkin Games
Leeftijd: 8+
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: ongeveer 30 minuten

Bloqs | Pumpkin Games

Lees ook: Review: Ubongo Junior | White Goblin Games
Lees ook: Review: Plug & Play Puzzler | SmartGames

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *