Review: Asante | White Goblin Games

Asanti | Topspel voor twee personen

Ik laat Arjan altijd de spelregels lezen. Vervolgens gaan we het spel spelen en vertelt Arjan mij hoe het spel werkt. Op een avond gingen voor het eerst het tweepersoonsspel Asante van White Goblin Games spelen. Het was al tegen tienen. Wat een drama was dat zeg. Ik snapte er helemaal niets van. We hebben het spel opgeruimd en na een nachtje slapen hebben we allebei de spelregels nog eens goed doorgelezen. Toen snapten we het en bleken de spelregels ook best eenvoudig. Het is even doorbijten, maar ben je er eenmaal doorheen dan komt er een fantastisch spel tevoorschijn. En dan bedoel ik ook echt fantastisch!

Asante

In Asante probeer je goede zaken te doen door het slim in- en verkopen van goederen. De marktkraam is de plek waar het allemaal gebeurt. Je kunt worden geholpen door personen en voorwerpen met hun bijzondere eigenschappen. Daarnaast kunnen dieren tegen je tegenstander worden ingezet. Wie de kracht van de heilige gebieden kan gebruiken, heeft grote voordelen.

Inhoud van het spel

 • 112 speelkaarten
 • 48 goederen
 • 46 goudfiches
 • 5 actiefiches
 • 2 marktkramen
 • Spelregels

Voorbereiding

 • Iedere speler krijgt 1 marktkraam
 • Schud de 15 heiligegebiedkaarten. Leg 3 kaarten open in het midden van de tafel tussen de spelers in. Leg de overige kaarten in een gedekte stapel ernaast.
 • Schud alle overige kaarten en leg deze in een gedekte trekstapel aan de andere kant van de open kaarten. Elke speler krijgt 5 kaarten en neemt deze op hand.
 • Leg de goederen en de goudfiches gesorteerd op tafel. Elke speler krijgt 20 goud.
 • Leg de 5 actiefiches in het midden van de tafel.

Spelregels

In het algemeen geldt: de beurt van de speler bestaat uit 2 fases:

 1. Kaarten trekken
 2. Kaarten spelen

Elke speler heeft per beurt 5 acties tot zijn beschikking. Het aantal acties wordt door de tegenstander bijgehouden met de actiefiches.

Kaarten trekken

De speler die aan de beurt is trekt een kaart van de trekstapel. Dit kost 1 actie. De speler mag de kaart houden, maar hij mag de kaart ook afleggen. De speler mag een nieuwe kaart van de trekstapel pakken, maar dit kost hem steeds 1 actie. Deze fase mag ook worden overgeslagen zodat de speler 5 acties voor het spelen van kaarten heeft.

Kaarten spelen

In het algemeen geldt; een kaart spelen kost 1 actie. Er zijn enkele uitzonderingen, maar dit staat duidelijk op de kaart aangegeven. Er zijn 4 verschillende soorten kaarten: goederen, voorwerpen, personen en dieren.

Speel je een goederenkaart, dan kost dat 1 actie. De speler betaalt de aangegeven goudstukken en pakt de goederen uit de voorraad en legt deze in zijn marktkraam. Of; de speler levert de aangegeven goederen vanuit zijn marktkraam aan de voorraad en krijgt daarvoor de aangegeven goudstukken.

Speel je een voorwerp – ook dat kost 1 actie – dan leg je deze onder één van de drie heiligegebiedkaarten. De medespeler ontvangt de heiligegebiedkaart en de lege plek wordt weer aangevuld met een nieuwe kaart. Als de 4e voorwerp gespeeld wordt, dan vervangt deze kaart één van de drie voorwerpen die al eerder zijn neergelegd en ontvang je zelf de bijbehorende heiligegebiedkaart. Het gebruik van het voorwerp kost ook 1 actie. Elk voorwerp mag 1 maal per beurt worden gebruikt.

Speelt een speler een dieren- of een personenkaart – kost 1 actie – dan wordt de tekst gelezen, de opdracht uitgevoerd en wordt de kaart op de aflegstapel gelegd.

Heiligegebiedkaarten
Heeft een speler een heiligegebiedkaart, dan mag hij gratis de privilege uitvoeren. Zo kun je bijvoorbeeld een kaart van de trekstapel pakken, een goudfiche uit de voorraad pakken, een actiefiche terugleggen of 1 goed uit de marktkraam ruilen met 1 goed uit de voorraad.

Einde van het spel

Als een speler aan het eind van zijn beurt 60 of meer goudfiches in bezit heeft, dan heeft de tegenstander nog één volledige beurt. De speler met de meeste goudfiches wint het spel.

Asante kaartspel voor twee

Lees ook: Review: Daxu | White Goblin Games

Mijn mening

Wow, wat is dit spel mooi uitgevoerd zeg! Elke voorwerpkaart, dierenkaart, personenkaart en heiligegebiedkaart heeft een prachtige illustratie. Je ziet het al op de afbeelding hierboven. Alleen al de mooie illustraties en de prachtige uitvoering maakt het spel een feestje om te spelen.

Hoewel het spel er prachtig uitziet, was het eerste potje een behoorlijke uitdaging. We hadden het spel klaargelegd, Arjan had de spelregels gelezen, maar omdat ik zelf de spelregels nog niet had gelezen, begreep ik er niets van. En de uitleg van Arjan was ook niet bepaald duidelijk. We zijn het spel gestopt en de volgende dag hebben we allebei de spelregels (nogmaals) doorgelezen, om vervolgens een nieuw spelletje te starten. Toen begrepen we het veel beter.

In de spelregels staat dan ook beschreven dat een eerste potje langer kan duren omdat je de kaarten nog moet leren kennen. En dat bleek ook wel. We zijn er best lang mee bezig geweest. Maar als je eenmaal het spel begrijpt en de kaarten goed kent dan komt er echt een juweeltje tevoorschijn. De leeftijdsadvies van het spel is 12+, dus dat zegt ook al iets over het niveau van het spel.

Slim zaken doen

In Asante is het van belang dat je slim zaken doet door middel van het inkopen en verkopen van goederen. Het inkopen van goederen kost goud, maar het verkopen van goederen levert flink wat goud op. En zet je personenkaarten of voorwerpen slim in, dan kan het je nog meer opleveren. Maar pas op: dierenkaarten kunnen tegen je tegenstander worden ingezet en daarmee kun je je tegenstander flink dwarszitten. Al kan je tegenstander jou natuurlijk ook dwarszitten. Heiligegebiedkaarten kunnen je een leuke privilege opleveren.

Asante is dus een handelsspel en daar houd ik van. Het is een spel waar wij echt van kunnen genieten. Je kunt je tegenstander lekker dwarszitten en dat maakt het spel leuk en spannend. Dat mijn tegenstander mij ook weer kan dwarszitten is natuurlijk minder leuk ;-). Als je het spel eenmaal een beetje kent dan speelt het vlot weg in redelijk snelle beurten. Omdat je de actiefiches van je tegenstander moet bijhouden is achterover leunen geen optie als tegenstander aan de beurt is. Je moet er het hele spel met je aandacht goed bij blijven. Over één spel doe je ruim een half uur, je moet dus flink hard werken om voldoende goud te verzamelen en zo te kunnen winnen.

En dan is er nog één addertje onder het gras. Als je 60 of meer punten hebt gehaald, dan is vervolgens je tegenstander nog aan de beurt. Als je tegenstander in die beurt evenveel of meer goud weet te verdienen dan heeft hij alsnog gewonnen.

Ondertussen hebben we al een flink rijtje met spellen voor 2 in de kast staan. Asante vinden wij één van de beste tweepersoonsspellen die wij in huis hebben en zullen we zeker regelmatig spelen.

Productinformatie

Titel: Asante
Uitgeverij: White Goblin Games
Aantal spelers: 2
Speelduur: 40 minuten
Leeftijd: 12+ jaar

Lees ook: Review: Targi | White Goblin Games
Lees ook: Review: Drakenstad | White Goblin Games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *