Review: Spookslot | 999-Games

Het welbekende spel Spookslot is teruggekeerd en wordt uitgebracht door 999 Games!

“Spookslot! van 999-games”, roept Joas al wekenlang steeds uit het niets. Hij kijkt te veel reclame. Het werkt wel, want Joas wilde het spel ontzettend graag hebben. En als je dan de vraag krijgt of je een review-exemplaar van Spookslot wilt ontvangen, dan zeg ik natuurlijk geen nee. Onze spellenkast is overvol, maar voor een nieuw spel is er altijd nog genoeg plaats over in huis. In dit artikel vertel ik je meer over het welbekende klassieke spel Spookslot, maar dan in een nieuw jasje gestoken.

Spookslot

Spookslot is een spannend ontsnappingsspel, dat zich afspeelt in een zelf in elkaar te zetten 3D-kasteel met bewegende valstrikken en een rollende kogel. De spelers proberen zo snel mogelijk aan een op wraak belust spook te ontsnappen, maar overal blokkeren valstrikken de route. Wie bereikt als eerste de uitgang?

Inhoud

 • Glow in the Dark-spook
 • Een metalen kogel
 • Valstrik “trap”
 • Valstrik “boekenkast”
 • Torendak
 • Valstrik “bijl met wankele loopbrug”
 • Kogelmixer
 • Bovenverdieping
 • Toren
 • 2 kasteelmuren
 • Speelbord/spelverpakking
 • 8 pionnen
 • Dobbelsteen
 • De spelregels

Opbouwen

De verpakking van het spel is meteen ook het spelbord. In de spelregels vind je een uitgebreid stappenplan hoe je het spel Spookslot opbouwt. Of bekijk het onderstaand filmpje waarin het duidelijk wordt uitgelegd.

Spelregels

Elke speler speelt met 2 poppetjes. Om de beurt gooit de speler met de dobbelsteen en plaatst één van de twee poppetjes het aantal stappen vooruit overeenkomstig zijn worp. Kom je op een veld in de gevarenzone (de trap of de rode voetstappen), dan komt de spook in actie. De speler drukt op de knop, de knikker schiet los en via de kogelmixer activeert de knikker één van de vier valstrikken. Wanneer een (of meerdere) pion door de knikker wordt geraakt, doet hij van schrik een paar stappen terug.

De speler die als eerste met beide pionnen de uitgang bereikt, wint het spel. Spookslot is zeer geschikt voor families met kinderen.

Het succes van Spookslot

De oude versie van Spookslot dateert uit 1985. Voor de volwassenen rond 35-40 jaar zeker niet onbekend. Iedereen had minstens één klasgenootje op de basisschool, die dit spel thuis had staan. Het was een van de meest gespeelde familiespellen uit de jaren ‘80.

Oud

De bedoeling van het spel is dat je zo snel mogelijk met je speelfiguur naar de top van het Spookslot racet. De reden waarom het spel in de jaren ‘80 zo opviel waren de mechanische vallen die in het speelbord waren verwerkt. Bij een slecht resultaat met de draaischijf moest je een kleine plastic schedel door een gat bij de top van het Spookslot laten vallen. De plastic schedel belandde dan op een van de vier plekken, waarna een valstrik in werking werd gezet:
een bijl die omvalt, een vloer die begon te schudden of een skelet dat de spelersfiguren om tikte.

Nieuw

In de nieuwste versie van Spookslot van 999-Games zijn deze mechanische vallen ook aanwezig. De vallen lijken op het eerste gezicht veel op elkaar, maar hier zijn ook verschillen te zien. De bijl van het oude spel tikte een speelfiguur weg, de fors grotere bijl uit de nieuwe versie laat een deel van de vloer trillen. De nieuwe versie heeft een glow-in-the-dark spook die een knikker laat vallen in plaats van de bekende schedel. En er zijn dubbel zoveel spelersfiguren dan bij de oude versie, in totaal acht! Bij de nieuwste versie van Spookslot baan jij je weg naar de uitgang, om zo uit het Spookslot te ontsnappen.

Lees ook: Review: L.A.M.A – Leg Alle Minpunten Af | 999-Games

Mijn mening

De doos kun je helemaal openklappen en is meteen het speelbord. Handig gedaan. Vervolgens kun je beginnen met het opbouwen van het spel. In de handleiding staat een duidelijk stappenplan die je kunt volgen. Het is prima te doen. Ik kan wel adviseren om het opbouwen door een volwassene te laten doen. Met name de toren vind ik wat zwakker en is lastiger erin te schuiven.

Is het spel gespeeld? Dan staat er in de handleiding een duidelijk stappenplan hoe je dit spel weer kunt afbreken en alle onderdelen kunt opbergen in de doos, zodat het er ook allemaal erin past. Wij hebben het spel net ontvangen, en zoals bij alle spellen die je net krijgt, speel je het in het begin vaker. Wij hebben besloten om het spel een paar weken opgebouwd te laten staan, zodat het langer mooi blijft.

Het opbouwen is eigenlijk het moeilijkste van het hele spel. De spelregels zijn namelijk supereenvoudig, een kind kan de was doen. Je gooit met de dobbelsteen en vervolgens zet je met een van je pionnen dat aantal stappen vooruit. Als je op de gele, groene of blauwe voetstapjes terechtkomt, is er niets aan de hand. Kom je op de rode voetstapjes, of op de trap terecht, dan moet je op de knop bovenop het spookje drukken. De knikker raakt los en activeert één van de vier valstrikken (het spookslot bestaat uit 4 kamers, de knikker komt in één van de vier kamers terecht). Wanneer er een pion (of pionnen) op de rode voetstappen in de betreffende kamer of op de trap staat, dan zet je je pion terug naar het begin van de kamer, op de blauw voetstappen.

Spannend!

Het klinkt saai? Nee, het is enorm spannend. Ondanks zijn eenvoud. Wanneer je op de knop drukt weet je nooit welke valstrik geactiveerd wordt. De spanning is om te snijden. Als de knikker maar niet precies in het vak terechtkomt waar jouw pion staat!

De ervaring leert wel dat het begin van het spel heel lastig is. Je start bovenaan bij de toren en je moet als eerste de trap af naar beneden. Wanneer je met z’n vieren speelt moeten er eerst 8 pionnen de trap af zien te komen. Als je met je pion op de trap terechtkomt, wordt het spook geactiveerd. En dat is in het begin van het spel dus heel vaak. Het gebeurt regelmatig dat je met z’n allen weer bovenaan de trap staat en ‘opnieuw’ kunt beginnen. Zodra je de trap af bent, ben je weer even veilig. Het feit dat je onderaan de trap bent is al een kleine overwinning op zich. Als je met z’n vieren speelt, kan het spel dus best een tijdje duren.

Het 3D-slot is natuurlijk ontzettend mooi en leuk bedacht zo! Een klein nadeeltje is er wel, je ziet niet wat er achter de tussenmuur gebeurt. Maar dat mag de pret zeker niet lukken! Spookslot is een ontzettend leuk familiespel voor gezinnen met kinderen tussen de 5 en 10 jaar! En daarmee zeker een leuke cadeautip!

Productinformatie

Titel: Spookslot
Uitgeverij: 999-Games
Aantal spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf ongeveer 6 jaar
Speelduur: 25-40 minuten

Lees ook: Review: Bloqs | Pumpkin Games
Lees ook: Review: Memorinth | White Goblin Games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *