Recensie: Recto Verso | Super Meeple

Recto Verso van Super meeples

Hoewel Joas enorm kan lachen om de grappige lama’s van het spel L.A.M.A. of de modderige varkens van het spel Moddervarkens, houdt hij ook ontzettend van abstracte spellen met vierkantjes. Voor hem hoeft het er niet per definitie leuk en aantrekkelijk uit te zien om het spel leuk te vinden. Recto Verso is zo’n abstract spel met blokken (vierkantjes zoals hij zegt) wat hij helemaal geweldig vindt om te spelen. Ik dit artikel vertel ik je meer over Recto Verso.

Recto Verso

Recto is de voorzijde en verso is de achterzijde van een blad papier. Dat is dan precies ook waar het spel over gaat. Kort gezegd: speler 1 ziet op het kaartje hoe de voorzijde van een bouwwerk moet worden en speler 2 ziet hoe de achterzijde van het bouwwerk eruit moet komen te zien. De taak van de 2 spelers is nu om zo snel mogelijk samen een bouwwerk te maken zoals aangegeven op het kaartje.

Inhoud

 • Doos waarin je het spelbord kunt plaatsen
 • 100 puntenfiches
 • 20 kleine, zeshoekige bouwpartnerfiches, 5 van elke kleur
 • 6 grote, zeshoekige spelersfiches
 • 11 houten speelstukken
 • 32 bouwkaarten met blauwe achtergrond (makkelijk)
 • 32 bouwkaarten met paarse achtergrond (moeilijk)

Voorbereiding

 • Kies een moeilijkheidsgraad
 • Zet de doos met het spelbord in het midden van de tafel
 • Leg de houten speelstukken naast de doos
 • Leg de puntenfiches in het midden van de tafel
 • Elke speler (bij 3-6 spelers) kiest een groot spelersfiche van zijn favoriete kleur. Elke speler kiest ook een klein spelersfiche in een andere kleur (1 klein fiche bij 4-6 spelers, 2 kleine fiches bij 3 spelers)
 • Gebruik de stopwatch in de speciale Recto Verso app

Spelregels

De actieve speler draait een gedekt klein fiche om. De kleur laat zien wie de bouwpartner wordt (grote spelersfiche). Een kaart wordt in de kaarthouder geplaatst en beide spelers kunnen beginnen met bouwen. Spelers mogen met elkaar communiceren, het is echter wel verboden om de kaart of de constructie van de medespeler te bekijken. Wanneer de bouwpartners klaar zijn met bouwen roept speler 1 Recto en speler 2 roept Verso. Op dat moment stopt de tijd. Het bouwwerk wordt gecontroleerd. Wanneer beide bouwpartners een fout hebben gemaakt ontvangen ze geen punten. Wanneer beide kanten precies overeenkomen met de 2 kanten van de kaart, dan ontvangen beide spelers evenveel punten. Op de zijkant van de doos staat vermeld hoeveel punten de spelers ontvangen, dit hangt namelijk af van de tijd die ze nodig hadden om het bouwwerk te voltooien.

De volgende speler wordt nu de actieve speler. Het spel is afgelopen als alle bouwpartnerfiches zijn omgedraaid. Dat betekent dat iedereen evenveel keer aan de beurt is geweest. De puntenfiches worden geteld en de speler met de meeste punten wint het spel.

Variant voor 2 spelers

Als je dit spel met z’n tweeën speelt, dan speel je tegen de tijd. Je begint bij niveau 1 waarin je 1:30 minuut over een potje mag doen. Is dit niet gelukt, dan probeer je het nogmaals met een ander kaartje. Is het wel gelukt? Dan ga je verder met niveau 2, waar je minder tijd hebt om de opdracht op te lossen. Lukt het jullie om niveau 7 te halen waar je slechts 15 seconden de tijd hebt om een bouwwerk te maken?

Recto Verso van Geronimo Games

Mijn mening

Nee, het is geen spel wat ik samen met mijn man ga spelen, daarvoor hebben we wel uitdagendere spellen in de kast liggen. Voor de kinderen is dit spel fantastisch. Elin en Joas spelen regelmatig samen een potje. Ze spelen dan zonder tijd, het staat natuurlijk vrij om enigszins de spelregels wat aan te passen. Het is al uitdagend genoeg om het bouwwerk aan beide kanten gelijk te krijgen zoals op het kaartje afgebeeld staat en dan ook nog eens alle bouwstenen te gebruiken.

Dit spel is voor kinderen een ontzettend goede oefening in het ruimtelijk inzicht en dat is natuurlijk nooit verkeerd. Ook is het van belang om goed met elkaar te communiceren. Soms ook best lastig. De kinderen hebben een week extra kerstvakantie en omdat mijn man en ik gewoon moeten werken, moeten ze zich regelmatig zelf vermaken. De kinderen hebben wel iets van school meegekregen om thuis te doen, maar met een uurtje op een dag zijn ze daar wel klaar mee. Recto Verso kunnen de kinderen samen spelen, zonder dat ik erbij hoef te zijn om te helpen omdat het principe heel eenvoudig is. Elin en Joas kunnen zich dus niet alleen prima vermaken met dit spel, het is ook nog eens een goede oefening. Mooi meegenomen dus in dit extra vakantieweekje.

Elin zelf wil ook graag haar mening over dit spel geven: ‘Het is een leuk spel om te spelen en je leert er ook nog eens goed van nadenken.’ Nou, dat dus.

Mét elkaar

Wat heel prettig aan dit spel is dat je het niet tegen elkaar hoeft op te nemen (wie is als snelste klaar), maar dat je mét elkaar de klus moet zien te klaren. Wij hebben een ander spel met soortgelijke bouwstenen, maar daar gaat het erom wie als eerste de puzzel heeft opgelost. Als een kind dit spel samen met een volwassene speelt, dan is het kind bij voorbaat al kansloos, de strijd is ongelijk. Dat heb je bij dit spel veel minder en daardoor veel interessanter om samen met je gezin te spelen.

Lees ook: Review: The Genius Square | Happy Puzzle Company

Abstracte spellen zien er vaak saai uit. Dat is bij Recto Verso wel anders. Het spelbord en de doos zien er wel degelijk mooi uit, dat maakt het spel toch echt wel een stuk aantrekkelijker. En de naam van het spel? Supergoed bedacht natuurlijk, past perfect, de naam zegt alles over dit spel (als je natuurlijk de betekenis van de woorden weet).

Productinformatie

Titel: Recto Verso
Uitgever: Super Meeple
Aantal spelers: 2 – 6 spelers
Spelduur: 30 minuten
Leeftijd: vanaf 8 jaar

Lees ook: Review: Bloqs | Pumpkin Games
Lees ook: Review: Ubongo Junior | White Goblin Games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *