Review: 30 seconds junior | 999-Games

30 seconds junior, het bekende partyspel, maar dan voor kinderen

Laatst ontving ik van 999-Games het spel 30 seconds junior. In de kerstvakantie hadden we flink wat tijd voor het spelen van spelletjes en 30 seconds junior is ook een aantal keer op tafel gekomen. Zoals de naam al zegt is 30 seconds junior een speciale kindereditie van het overbekende partyspel 30 seconds. Ik dit artikel vertel ik je meer over het spel 30 Seconds Junior en wat wij ervan vinden.

Verschil tussen 30 seconds en 30 seconds junior

30 Seconds junior is ontwikkeld omdat je niet vroeg genoeg met 30 seconds kunt beginnen. 30 Seconds junior is een losstaande versie met een vrolijk design voor de kinderen vanaf 7 jaar. De spelregels zijn identiek aan die van het basisspel, alleen de dobbelsteen is anders ingedeeld en meer vergevingsgezind. De kaartjes bevatten termen die voor kinderen goed te lezen, te raden en te omschrijven zijn. De spanning en tijdsdruk blijft hetzelfde!

30 Seconds Junior

30 Seconds junior speciale kindereditie van dit spectaculair partyspel voor teams. Fantastisch voor grote gezelschappen op feestjes en partijen. Je speelt in teams. Een van jullie probeert binnen 30 seconden zoveel mogelijk van de 5 begrippen op een kaartje te omschrijven. Hoe meer begrippen jullie raden, des te meer velden jullie op het speelbord vooruit mogen. Een dobbelsteenworp kan daar nog verandering in brengen. Welk team bereikt als eerste de finish? Deze editie bevat begrippen die aantrekkelijk en begrijpelijk zijn voor jeugdige spelers. Zo zijn kinderen nu ook waardige tegenstanders!

Inhoud van het spel

 • 240 kaarten
 • Kaartenhouder
 • Speelbord
 • Zandloper
 • Dobbelsteen
 • 4 pionnen
 • De spelregels

Voorbereiding

 • Vorm teams
 • Leg het spelbord in het midden van de tafel
 • Zet de kaartenhouder met daarin de 240 kaarten, de zandloper en de dobbelsteen klaar
 • Elk team kiest een kleur en zet de pion in die kleur op start

Spelregels

 1. Het team dat begint gooit de dobbelsteen. Deze dobbelsteen bevat de cijfers 0 en 1.
 2. Vervolgens pakt een speler van het team dat aan de beurt is de voorste kaart aan de ‘uit-kant’ uit de kaarthouder. De ene kant van de kaart is oranje, de andere kant groen. Als het team met de pion op een groen vakje staat, dan neemt de omschrijvende speler de groene kant voor zich, staat de pion op een oranje vakje, dan omschrijft de omschrijvende speler de woorden van de oranje kant.
 3. Een speler van een ander team draait de zandloper om en roept start. De omschrijvende speler probeert de woorden op zijn kaartje te omschrijven, terwijl de andere speler uit zijn team de woorden proberen te raden. Na 30 seconden, als de zandloper doorgelopen is, wordt er stop geroepen.
 4. Het aantal goed geraden woorden wordt bij elkaar opgeteld. De worp van de dobbelsteen wordt van het aantal afgetrokken (dus -0 of -1). De som hiervan is het aantal stapjes dat het team zijn pion vooruit mag zetten.

Het team dat als eerste met zijn pion de finish weet te bereiken wint het spel.

Lees ook: Review: L.A.M.A – Leg Alle Minpunten Af | 999-Games

Mijn mening

We hebben 30 seconds junior een aantal keer gespeeld waarbij we 2 teams vormden; een volwassene samen met een kind. De adviesleeftijd voor dit spel is 7 jaar, maar eigenlijk kan een kind al goed meespelen wanneer hij zelf alle woorden goed en vlot kan lezen. Joas is net 6 jaar en een ontzettend vroege en vlotte lezer, dus het lezen van de woorden is voor hem zeker geen probleem. Hij kan het spel goed meespelen. Toch gaan we met een aantal spelregels net wat soepeler om.

Het is een spel voor kinderen en het spelen van een spel moet een leuke of gezellige activiteit zijn, dus het staat natuurlijk vrij om de regels ietwat aan te passen. Zo hebben wij de dobbelsteen al snel terug in de doos gelegd en gebruiken we dus niet. Hoewel deze dobbelsteen meer vergevingsgezind is dan bij de gewone versie, vonden we een punt aftrek als een straf voelen terwijl we zo goed ons best hebben gedaan met omschrijven en raden. Wellicht dat we in een later stadium, als de kinderen wat ouder zijn, de dobbelsteen weer toevoegen.

De meeste begrippen die op het kaartje staan weten de kinderen. Ze weten de betekenis van de woorden, al is het ene woord wel wat uitdagender om te omschrijven of te raden dan het andere woord. Een enkel woord weten ze niet, maar het is al een uitdaging op zich om alle 5 de begrippen in 30 seconden te omschrijven, dus een woord wat ze niet weten kan makkelijk overgeslagen worden. Wij lezen de begrippen op het kaartje wel vooraf door, terwijl dat officieel volgens de spelregels niet mag, ook dat is natuurlijk geen probleem. En soms helpen we elkaar gewoon een beetje.

Tijdsdruk

We merken tijdens het spel dat Joas het lastig vindt om met tijdsdruk om te gaan. Wanneer hij de woorden moet raden dan houdt hij de zandloper nauwlettend in de gaten. Zodra hij niet meteen op een woord kan komen dan roept hij al snel ‘ik weet het niet’ en raakt hij in paniek als hij ziet dat de zandloper wél doorloopt. En 30 seconden zijn echt wel snel voorbij. Voor hem houden we de zandloper ook verborgen, zodat hij de tijd niet in de gaten kan houden.

30 seconds junior is een goede oefening voor kinderen; in het omschrijven van woorden, in het raden van worden, ze leren omgaan met tijdsdruk en ze vergroten ook nog eens hun woordenschat. Het is een spel waarbij de regels eenvoudig wat zijn aan te passen naar wat haalbaar is voor je kind. De ervaring leert dat je gemiddeld zo’n 2 à 3 woorden kunt omschrijven/raden in 30 seconden, soms 1 en soms 4. Vijf woorden omschrijven en raden is echt wel een uitzondering.

Productinformatie

Titel: 30 seconds junior
Uitgeverij: 999 Games
Leeftijd: 7+
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Aantal spelers: 3-24

Lees ook: Review: Keer op Keer Kids | 999-Games
Lees ook: Review: Ticket to Ride – Mijn eerste reis | Asmodee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *