Review: Lang Leve de Koning | White Goblin Games

Lang leve de koning

Veel spellen kunnen wel met twee spelers gespeeld worden, maar zijn niet altijd leuk om met 2 spelers te spelen. Zo ook het spel Lang leve de Koning uitgegeven door White Goblin Games. Tijdens de veiligfase moet je strijdlustig en slim zijn en de interactie die je met je medespelers tijdens deze fase hebt is gewoonweg leuker wanneer je met meerdere spelers bent. En toch is Lang Leve de Koning zeker een grappig spelletje, maar alleen echt aan te raden wanneer je het regelmatig met meerdere spelers speelt. Ik vertel je meer over dit spel.

Lang leve de Koning

… maar ik denk vooral aan mezelf

Het leven bruist aan het hof van de koning! Alle adviseurs verdringen zich rondom de jonge vorst in een poging zijn aandacht te krijgen. Wanneer hij eindelijk zal heersen, geeft hij ongetwijfeld de meest prestigieuze posities binnen zijn regering aan zijn loyaalste adviseurs. Hoe ga je jezelf onderscheiden? Door de belangrijkste taken op je te nemen natuurlijk! Wie weet op te vallen met kennis van diplomatie, architectuur en het leger en kan ook nog het perfecte koninklijke banket voorbereiden? Maar het belangrijkste is: lukt het je om op het juiste moment hoge ogen te gooien bij de koning en de andere spelers te slim af te zijn? Want jezelf in een goed daglicht zetten ten koste van de anderen: dat is waar het om draait aan het hof van de koning!

Inhoud van het spel

 • 1 regeringsbord
 • 5 aristocratentegels
 • 36 functietegels
 • 1 overzichtskaart
 • 108 kaarten:
  • 54 regeringskaarten
  • 15 koningskaarten
  • 39 goudkaarten
 • Spelregels

Spelvoorbereiding

 1. Elke speler pakt een aristocratentegel naar keuze
 2. Leg het regeringsbord met de juiste zijde naar boven (= afhankelijk van het aantal spelers) in het midden van de tafel.
 3. Leg elke functietegel met de waarde 3 op het bijbehorende veld onder het portret op het regeringsbord en leg elke functietegel met de waarde 1 onder de tegel van waarde 3. Bij een spel met 2 spelers plaats je alleen de functietegels van waarde 3 op het regeringsbord.
 4. Verwijder alle kaarten die een hoger getal hebben dan het aantal spelers dan meedoet uit het spel.
 5. Schud de kaarten en verwijder een willekeurig aantal tegels, afhankelijk van het aantal spelers dat meedoet.
 6. Leg de overige kaarten in een gedekte trekstapel in het midden van de tafel. De stapel bevat 3 soorten kaarten; regeringskaarten, koningskaarten en goudkaarten.
 7. Kies een startspeler.
Lang Leve de Koning van White Goblin Games

Spelregels

Het spel wordt gespeeld in 2 fases: de invloedfase en de aanzienfase.

Fase 1: invloedfase

De speler die aan de beurt is neemt een kaart van de trekstapel en mag deze bekijken. Hij legt de kaart in één van de volgende 3 gebieden:

 • Hij houdt de kaart zelf: hij legt de kaart in een gedekte stapel voor zich neer. Maximaal 1 kaart per beurt.
 • Hij legt de kaart in het midden van de tafel. Maximaal 1 kaart per tegenspeler.
 • Of hij legt de kaart naast het regeringsbord in een gedekte stapel. Maximaal 1 kaart per beurt.

Daarna mag elke speler, beginnend met de speler die links van de speler die aan de beurt is en met de klok mee, een kaart uit het midden van de tafel kiezen. Elke speler legt zijn gekozen kaart op de persoonlijke stapel met kaarten.

De beurt is afgelopen, de volgende speler ontvangt de trekstapel om kaarten te verdelen.

Als er een koningskaart gekozen wordt, dan wordt de actie van de koningskaart direct uitgevoerd. Met de koningskaart wijzig je de waardige van de functietegels op het regeringsbord. Op de koningskaart staat precies aangegeven hoeveel functietegels je van waarde kunt wijzigen en of de waarde met 1 verhoogd of met 1 verlaagd wordt.

Fase 2: aanziensfase

Fase 1 is afgelopen als de trekstapel leeg is. Dan breekt fase 2 aan. Neem de stapel kaarten dat naast het regeringsbord ligt (gunststapel) en schudt deze. Leg ze in een gedekte stapel in het middel van de tafel. Daarna neemt elke speler de kaarten van zijn persoonlijke stapel op hand.

De startspeler draait de bovenste kaart van de gunststapel om en legt deze open in het midden van de tafel. Te beginnen bij de startspeler mogen de spelers, met de klok mee, bieden of passen. Het bod mag zo vaak verhoogd worden als de spelers willen. Je mag ook passen, dan kun je in deze ronde niet meer bieden. Zodra alle spelers op één na gepast heeft wint de speler met het hoogste bod. Als er op een regeringskaart of koningskaart geboden is dan worden de kosten met goudkaarten betaald. Hij legt de goudkaarten op de aflegstapel en neemt de winnende kaart op hand. Als er op een goudkaart wordt geboden, dan worden de kosten in kaarten betaald. De speler legt evenveel kaarten uit zijn hand gelijk aan het bod gedekt af.
Als alle spelers passen, dan wordt de kaart afgelegd. Een koningskaart wordt direct gespeeld en afgelegd.

Wanneer de laatste kaart van de gunststapel is gekocht of afgelegd, eindigt het spel.

Einde van het spel en winnaar

Elke speler heeft nu een stapel kaarten op hand en sorteert deze op kleur. Per kleur wordt de waarde van de kaarten bij elkaar opgeteld. De speler met de hoogste waarde in een bepaalde kleur pakt de eerste functietegel. De speler met de op een na hoogte totale waarde in een bepaalde kleur ontvangt de tweede functietegel. (Deze tweede functietegel alleen bij 3 of meer spelers). Ga op deze manier alle 5 of 6 de kleuren af. Alle spelers tellen nu de punten op de gewonnen functietegels bij elkaar op en de speler met de meeste punten wint het spel.

Lees ook: Review: Lyttle Wood | White Goblin Games

Mijn mening

Lang leve de Koning is een eenvoudig spel qua spelregel. Het spelregelboekje bevat slechts 8 pagina’s en is snel doorgelezen. De regels van het spel zijn al snel duidelijk. Maar toch, toen ik de spelregels las vroeg ik mij al wel af of het leuk zou zijn met 2 spelers. Bij 2 spelers hoef je maar 1 functietegel op het regeringstegel te leggen in plaats van 2. Bij 2 spelers moet je best wel wat kaarten uit het spel verwijderen. Bovendien worden de kaarten van de gunststapel in fase 2 bij opbod verkocht. En spellen waarbij je moet bieden zijn doorgaans minder leuk als je het met 2 spelers speelt, of is zelfs niet eens mogelijk om met 2 spelers te spelen.

Mijn man en ik gingen samen aan de slag met dit spel en inderdaad, met 2 spelers is het wat minder spannend. Bij 2 spelers wordt er maar 1 kaart in het midden van de tafel gelegd, dus voor de tegenspelers valt er weinig te kiezen. Daarbij is fase 2 met het bieden inderdaad niet zo leuk.

Meer interactie met meerdere spelers

Wij hebben Lang leve de Koning nog niet met meerdere spelers gespeeld, mijn kinderen zijn nog te jong en in verband met Corona hebben we het nog niet met anderen kunnen spelen. Ik kan er niet heel goed een oordeel over vellen, maar ik denk dat als je dit spel met 4 of 5 spelers speelt het hartstikke leuk kan zijn. Met meerdere spelers heb je veel meer interactie waardoor het bieden veel leuker en spannender wordt en het uiteindelijke resultaat ook veel leuker wordt.

Bij Lang leve de Koning is het de bedoeling dat je de juiste kaarten weet te bemachtigen om de meeste overwinningspunten te scoren. Daarbij moet je goed de waarde op de functietegels in de gaten houden en kaarten proberen te verzamelen in de kleuren waarvan de functietegels de hoogste waarde heeft. Maar dat wil je tegenspeler natuurlijk ook. Tijdens de veiling wil je zo hoog mogelijk bieden om de juiste kaarten weten te bemachtigen, maar let wel op dat je het nog wel kunt betalen. Tegelijkertijd wil je niet al te veel kaarten kwijtraken, wie weet wat voor moois er nog volgt op de gunststapel en bovendien gooi je met de kaarten die je moet afleggen ook punten weg. Het is dus steeds zoeken naar de juiste balans.

Leuk spel, maar niet met 2 spelers

Kortom, Lang Leve de Koning is een veelbelovend vlot kaartspelletje voor meerdere spelers. Wanneer je veel spelletjes met z’n tweeën speelt, dan vinden wij dit spel niet echt een aanrader. Lang Leve de Koning kan wel een ontzettend leuk spel zijn voor gezinnen met net wat oudere kinderen. De adviesleeftijd is 10 jaar, maar wellicht dat kinderen van 8+ het al prima mee kunnen spelen.

Productinformatie

Titel: Lang Leve de Koning
Uitgeverij: White Goblin Games
Aantal speler: 2-5
Leeftijd: 10+
Speelduur: 30 minuten

Lees ook: Review: Rollecate | Gam’inBIZ
Lees ook: Review: L.A.M.A – Leg Alle Minpunten Af | 999-Games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *