King of the Valley zag ik al regelmatig voorbijkomen op social media. Het maakte mij nieuwsgierig. Ook heb ik dit spel (en de uitgeverij) gezien op Het Spellenspektakel. Maar aangezien je op zo’n dag aan één dag niet genoeg hebt, heb ik niet echt uitgebreid bij deze stand stilgestaan. Maar nieuwsgierig bleef ik wel. Laatst ontving ik van The Game Master een recensie-exemplaar van King of the Valley en graag vertel ik je in deze blog meer over dit spel.
King of the Valley
Als koning ga je op zoek naar een koningin en onderdanen voor jouw koninkrijk. Gelukkig bieden de vallei en de heuvels rondom voldoende potentiële volgelingen. Overtuig hen met jouw charisma en verleid ze met rijkdommen. Gebruik het goud van de edelen en de boeren om je koninkrijk tot bloei te laten komen.
Word jij de échte Koning van de Vallei?
Inhoud
- 4 koningsfiguren
- 4 kasteelborden
- 1 3D heuvel
- 90 personagetegels (te verdelen in 3 stapels van I, II en III)
- 1 startspelerfiche
- 6 koninkrijkfiches
- 6 belastinginnerfiches
- 45 gouden munten (25×1, 10×5 en 10×10)
- 1 scoreblok
Voorbereiding
- Bepaal de startspeler en geef hem het startspelersfiche
- Elke speler neemt een koningsfiguur en een kasteelbord
- Elke speler ontvangt 2 goud
- Splits de tegels in 3 stapels: I, II en III
- Maak de vallei met de tegels van stapel I, een 5×5 grid
- Zet de heuvel in elkaar en plaats onderaan de 4 overgebleven tegels van stapel I, vul de heuvel verder aan met tegels van stapel II.
- Elke speler kiest een startpositie, een van 25 tegels in de vallei, en zet zijn koningsfiguur op deze tegel.
Twee soorten tegels
Er zijn twee soorten tegels: onderdanen en specialisten:
Onderdanen:
- 3 Koninginnen (Queens) – 5 invloed
- 6 Hertogen (Dukes) – 4 invloed
- 9 Gravinnen (Countesses) – 3 invloed
- 20 Ridders (Knights) – 2 invloed
- 24 Boeren (Farmers) – 1 invloed
- 12 Boerinnen (Farmer’s wives) – 1 invloed
- 3 Hofnarren (Jesters) – 0 invloed
Specialisten:
- 3 Priesters: kost 1 goud om gebruik te kunnen maken van de priester. De priester bied je de mogelijkheid om het pad van je koning te veranderen.
- 2 Tovenaars: Als je de tovenaar activeert, ruil je de tegel in jouw kasteel tegen de tegel op de heuvel.
- 8 Belastinginners: De belastinginner levert goud op. Er zijn verschillende belastinginners. Sommige belastinginners leveren direct goud op. Andere belastinginners halen het goud bij één type onderdanen. Heb je het op de tegel vermelde aantal onderdanen van hetzelfde type – met het portret van de onderdanen zichtbaar – onder jouw kasteelbord, dan leg je deze onderdanen gedekt op jouw kasteel en ontvang je de hoeveelheid goud dat op de tegel is aangegeven.

Spelverloop:
Een beurt bestaat uit 4 stappen, 2 verplichte stappen en 2 optionele stappen:
Stap 1 (optioneel):
Rekruteer een onderdaan van de heuvel. Betaal de hoeveelheid goud zoals aangegeven op de rij en neem de bijbehorende onderdaan van de heuvel en plaats deze onder je kasteelbord onder het portret van dezelfde personage. Let op: er mogen alleen onderdanen gerekruteerd worden, geen specialisten.
Stap 2 (verplicht):
Verplaats je koningsfiguur in een rechte lijn (horizontaal, verticaal of diagonaal) door de vallei. Je krijgt de tegel waar je op eindigt óf je neemt de twee of drie tegels van dezelfde personage waar je overheen bent gesprongen. Als je twee of drie tegels neemt, dan moet je eindigen op de positie direct achter de tweede of derde tegel die je hebt gepakt.
Stap 3 (optioneel):
Heb je een setje van 5 verschillende onderdanen weten te verzamelen, dan mag je één koninkrijksbonus verzilveren. Draai de 5 verschillende onderdanen om en leg deze op je kasteelbord en ontvang 5 goud en een koninkrijksfiche ter waarde van 5 punten. Je mag zelf kiezen in welke beurt je de bonus verzilvert. Je mag maar één keer per beurt een bonus verzilveren en het verzilveren moet gebeuren tijdens het spel (niet wanneer het spel is afgelopen).
Stap 4 (verplicht):
De lege plekken die in de vallei zijn ontstaan moeten aangevuld worden met tegels van de heuvel. Je mag vanuit één kolom aanvullen, de speler bepaalt zelf vanuit welke kolom. Start met aanvullen vanaf onderaan de heuvel. De helling van de heuvel zorgt ervoor dat de tegels vanzelf naar beneden gaan. Vul de bovenkant van de heuvel aan met nieuwe tegels van de trekstapel.
Einde van het spel
Zodra de heuvel niet meer volledig aangevuld kan worden is het einde van het spel nabij. Als de startspeler aan de beurt zou zijn dan is het spel direct afgelopen. Is een van de andere speler aan de beurt dan wordt de ronde afgemaakt zodat elke speler evenveel beurten heeft gehad.
Puntentelling
Als het spel is afgelopen dan draaien alle spelers de verworven tegels om zodat alle portretten zichtbaar zijn. Sorteer de tegels per soort.
Ontvang
- 5 punten voor elke queen
- 4 punten voor elke duke
- 3 punten voor elke countess
- 2 punten voor elke knight
- 1 punt voor elke farmer en voor elke farmer’s wife
- 2 punten voor elk setje van een boer en een boerin
- Heb je 3 ridders van dezelfde orde verzameld, dan ontvang je 3 bonuspunten aan het einde van het spel. Heb je 4 uit dezelfde orde, dan ontvang je 5 bonuspunten. Ben je erin geslaagd om alle 5 de ridders uit eenzelfde orde te verkrijgen, dan ontvang je een bonus van 8 punten.
- 5 punten voor elk koninkrijksfiche
- 1 goud = 1 reputatiepunt
Tel alle punten bij elkaar op en de speler met de meeste punten wint het spel.
Lees ook: Review: Kingdomino | White Goblin Games
Mijn mening
Van The Game Master ontving ik een paar weken geleden het spel King of the Valley. En toen kregen wij alle vier Corona. Geloof mij, de puf om spelregels van een nieuw spel te lezen en in mij op te nemen was er absoluut niet. Het duurde wel een week of twee voor wij ‘s avonds niet als een zoutzak op de bank neerplofte van vermoeidheid. Maar gelukkig vielen verder de klachten reuze mee en zijn wij er weer helemaal bovenop. Tijd om de spelregels te lezen en ermee aan de slag te gaan. Inmiddels hebben wij dit spel al een heel aantal keer gespeeld en kan ik er zeker mijn mening over geven.
De meeste punten
King of the Valley heeft verschillende mogelijkheden om punten te scoren. Zo ontvang je maar liefst 5 punten voor een Queen, alleen zitten er maar 3 Queens in het spel. Er zitten best veel ridders in het spel, maar daar ontvang je maar 2 punten voor. Met ridders kun je wel bonuspunten verdienen wat ook weer heel erg leuk kan zijn. Je zou kunnen zeggen, hoe meer punten je met een tegel kunt verdienen, hoe schaarser de tegel is. Logisch natuurlijk. Het is dus steeds een afweging welke keuze je maakt.
Maar er is nog iets waar je op moet letten. Als je een setje van 5 verschillende onderdanen weet te verzamelen, dan draai je deze tegels om en ontvang je direct 5 overwinningspunten en 5 goud. Wat je ook kunt doen is naar een belastinginner gaan en daar de gevraagde hoeveelheid tegels van een bepaalde onderdaan om te draaien en daar direct goud mee te verdienen. Met dit goud kun je in je beurt weer een extra tegel van de heuvel kopen, wat ook weer punten oplevert, en aan het eind van het spel levert goud ook nog eens overwinningspunten op. In dit spel draait het dus steeds weer om het maken van tactische keuzes.
Tactische keuzes
En daar zit nu precies het verschil tussen Arjan en mij. Waar ik vaak op safe speel, zet Arjan flink zijn goud in om zoveel mogelijk tegels te kopen. Wie wat bewaart heeft wat zou je denken, naar nee, wie veel geeft zal juist veel ontvangen. Ik heb dan ook nog niet een keer kunnen winnen van Arjan, ik zal echt mijn tactiek moeten wijzigen.
Toch, we merken wel dat de uiteindelijke score vaak best dicht op elkaar ligt. Of je nu linksom punten scoort, of rechtsom, uiteindelijk levert het ongeveer net zoveel punten op. Het gaat er dus om of je durft te investeren om nog meer te ontvangen.
Er is nog iets. Waar je de eerst paar spelletjes alleen maar aan jezelf denkt en op welke manier jij de meeste punten kunt scoren, zul je merken dat je later ook meer op je medespelers gaat letten. Je kunt tijdens je beweging in de vallei elkaar best goed dwarszitten.
Hoewel ik nog niet één keer heb kunnen winnen – mijn tijd komt nog wel – vind ik het wel een ontzettend leuk spel. Zoals ik al zei ligt de eindscore redelijk dicht bij elkaar en dat maakt zeker uit. De vormgeving is prachtig en de 3D-heuvel maakt het spel echt helemaal af, (hoewel die heuvel soms ook irritant is hoor ;-)).
Vlot en toegankelijk
Het klaarleggen van het spel vergt even wat sorteerwerk, maar op de achterkant van de tegels staat heel duidelijk een I, II of een III aangegeven in diverse kleuren, het is makkelijk te sorteren. In zo’n 5 minuutjes ligt het klaar. Het spel duurt zo’n 40-60 minuten, maar de ervaring leert dat wij het met z’n tweeën wel iets sneller, in zo’n 30 minuten, kunnen spelen. De snelle beurten (afhankelijk hoe lang je na moet denken of je volgende tactische zet) maken dit spel tot een vlot en toegankelijk spelletje en is wat ons betreft echt een blijvertje.
Productinformatie
Titel: King of the Valley
Uitgeverij: The Game Master
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 40-60 minuten
Adviesleeftijd: 10+ jaar
Lees ook: Review: Dobbelkoning | Haba
Lees ook: Review: Queendomino | White Goblin Games