Review: Karak – Geronimo Games

Karak | Geronimo Games

Van Geronimo Games ontving ik weer een ontzettend leuk spel, namelijk Karak. Al na één potje spelen werd het spel dé nieuwe favoriet van onze zoon Joas van 6 jaar. Omdat de spelregels zo eenvoudig zijn leerde hij het spel heel snel. Karak is niet alleen leuk voor kinderen, maar ook leuk voor volwassenen om mee te spelen. Een echt familiespel dus en daar houden wij wel van. Ik vertel je er meer over in deze blog.

Karak

In Karak kiest iedere speler een van de 6 verschillende karakters om de catacomben onder het kasteel te verkennen. Tegel voor tegel zul je ontdekken hoe dit mysterieuze labyrint eruitziet – dat verschilt namelijk elk spel. Je zult dapper vechten met monsters, jezelf uitrusten met wapens en toverspreuken, en – het belangrijkste – blinkende schatten verzamelen. De speler die de meeste schatten heeft aan het einde van het spel, is de winnaar – een ware kampioen van Karak!

Inhoud van het spel

  • 80 catacombetegels
  • 6 heldenfiguurtjes
  • 6 kaarten van de helden
  • 5 spelersborden
  • 30 levensfiches
  • 1 zak voor de fiches van de monsters en schatten
  • 43 fiches van verschillende monsters
  • 10 fiches van gesloten schatkisten
  • 2 dobbelstenen
  • 1 vloekfiche
  • Spelregels

Voorbereiding

  • Leg de starttegel van de catacomben in het midden van de tafel.
  • Schud de overige catabombetegels door elkaar en leg ze in gedekte stapeltjes in het midden van de tafel zodat iedereen erbij kan.
  • Iedere speler krijgt 1 spelersbord en 5 levensfiches die hij op de bestemde plaatsen op het spelersbord neerlegt, met de zijde van het hartje boven.
  • Schud de 6 heldenkaarten en elke speler pakt blind een heldenkaart. Elke speler pakt de bijbehorende heldenfiguur en zet deze op de starterstegel.
  • De speler die het hoogst gooit met de dobbelstenen mag beginnen.

Spelregels

De speler die aan de beurt is mag tijdens zijn beurt zijn held maximaal 4 stappen verplaatsen. In de loop van deze beurt kunnen de volgende situaties zich voordoen:

A. Ze betreden onontdekt gebied

Het speelveld wordt stap voor stap tijdens het spel gecreëerd. Als de speler een onontdekt gebied betreedt, dan pakt hij een tegel van de stapel en draait deze open. Hij plaatst de tegel aansluitend aan al een bestaande tegel waar zijn held op stond en plaatst zijn held op de nieuwe tegel. Er zijn diverse soorten tegels die hij kan betreden:

Gang:

Hier gebeurt verder niets. De speler mag nog een stap nemen wanneer hij er nog over heeft (max. 4 stappen per beurt).

Zaal:

Als de tegel een zaal is, dan pakt hij blind een fiche uit de zak en plaatst hij dit fiche onder zijn pion op de tegel:

  • Schat: Leg de gesloten kant van de schat naar boven. De speler mag verder spelen als hij nog stappen over heeft, tot maximaal 4 stappen per beurt. Als je over een sleutel beschikt, dan mag je de schat omdraaien en in bezit nemen. Dan is je beurt voorbij.
  • Monster: Ga het gevecht met de monster aan. Op elke monster staat een getal. Gooi beide dobbelstenen en tel hierbij de waarde van je wapens die je in bezit hebt en de magische slag erbij op. Indien jouw waarde hoger is dan de waarde van het monster, dan heb je het gevecht gewonnen, draai je het fiche om en neem je het in bezit. Als je het gevecht verloren hebt, dan zet je je held op de tegel waar je vandaan kwam en is je beurt voorbij. Het monster blijft liggen. Je draait een levensfiche op je spelersbord om naar de doodhoofdskant. Bij gelijkspel zet je je held op de tegel waar je vandaan kwam, maar je hoeft geen levensfiche om te draaien. Het monster blijft liggen.
    Als je een monster hebt verslagen, dan levert dat uitrusting op wat je verder helpt in het vervolg van het spel: dit kunnen wapens (maximaal 3), toverspreuken (maximaal 2) of een sleutel (maximaal 1) zijn.
Portaal:

Wanneer er 2 portalen in het speelveld liggen, dan mag je je held van het ene portaal naar het andere portaal plaatsen. Een verplaatsing tussen 2 portalen telt als 1 stap.

Geneeskrachtige bron:

Bij een geneeskrachtige bron mag je al je omgedraaide levensfiches weer terugdraaien naar het hartje. De beurt eindigt dan gelijk.

Elke held heeft 2 unieke speciale vaardigheden waar hij tijdens het spel gebruik van kan maken. Deze vaardigheden bieden altijd voordelen. Echter, wanneer een speler een gevecht met een mummie aangaat en deze wint, dan mag hij een vloekfiche aan een speler naar keuze geven en mag hij geen gebruik maken van de speciale vaardigheden. Bij een geneeskrachtige bron kan hij zichzelf van de vloek verlossen, of wanneer er opnieuw een mummie wordt verslagen, dan kan de vloek naar een andere speler gaan.

Einde van het spel

De winnaar van het spel is de speler die in de loop van het spel de meeste kostbaarheden heeft verzameld. Het spel loopt af op het moment dat één van de spelers de draak verslaat en hierdoor de drakenschat met de robijn verovert. Vervolgens tellen alle spelers de waarde van de door hen verzamelde buit op. Elke schatkist bevat een waarde van 1 punt. De schatkist die men ontvangt door het verslaan van de draak heeft een waarde van anderhalve punt. De speler met het hoogste aantal punten heeft het spel gewonnen.

Karak | Inhoud van het spel

Mijn mening

Karak is een spel dat leuk is voor volwassenen, maar ook voor de kinderen goed is mee te spelen. Het is het nieuwe lievelingsspel van Joas van 6 jaar. Joas begreep meteen de spelregels en kon dit spel dan ook gelijk meespelen. Adviesleeftijd van 7+ klopt daarmee wel aardig.

Omdat de spelregels er wat ingewikkeld uitzien, vonden wij, hebben Arjan en ik besloten om eerst het spel samen te spelen. Het geduld van een 6-jarige raakt op als wij steeds in de spelregels moeten bladeren. Als wij het spel in de vingers hebben, leren wij het onze kinderen. Dat werkt veel beter. Mijn geduld raakt al op tijdens het leren van een nieuw spel, laat staan die van de kinderen. Uiteindelijk bleken de spelregels helemaal niet zo moeilijk te zijn en na één potje wisten we exact hoe het werkt. En dat bleek ook wel, want na een halve uitleg wist Joas het ook.

Versla dan eens een draak…

Het doel van het spel lijkt heel simpel. Het spel is afgelopen als de draak verslagen is, de punten van de schatkisten worden opgeteld en degene met de meeste punten is de winnaar. De waarde van de draak is 15. Je kunt echter geen 15 gooien met 2 dobbelstenen. Je zult echt voldoende hulpmiddelen moeten verzamelen (de waarde daarvan wordt bij de dobbelstenen opgeteld) om überhaupt aan 15 te kunnen komen. En dan nog moet je goed gooien. Gooi je 2 lage getallen, dan is de draak nog niet verslagen en verlies je een leven.

Elk karakter heeft weer eigen privileges die in het voordeel van de speler werken. Wanneer je de vloek in bezet hebt, dan gelden deze privileges weer niet. Ook daar moet je rekening mee houden en houdt het spel spannend. Elke speler trekt blind een karakter met de daarbij behorende eigenschappen, en speel je echt spel ook weer anders als je goed gebruik wilt maken van de privileges.

Ik ben zelf alleen minder weg van het thema met draken, mummies, doodshoofden, monsters, etc. Als je van het thema houdt dan heb je wel echt een mooi spel in huis! Maar ach, dat maakt het spel zelf er niet minder leuk om.

Productinformatie

Titel: Karak
Uitgeverij: Geronimo Games
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: Ongeveer 45 minuten
Adviesleeftijd: 7+

Lees ook: Recensie: Recto Verso | Super Meeple

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *