Je tuin vol prachtige voorjaarsbloeiers: tips!

Genieten van voorjaarsbloeiers in je tuin? Tips!

Wil je in het voorjaar genieten van bloeiende narcissen, kleurrijke tulpen, prachtige hyacinten en andere voorjaarsbloeiers? Dan wordt het langzaamaan tijd om de bloembollen in je tuin te planten. Het najaar is bij uitstek dé tijd om bloembollen te planten als je in het vroege voorjaar wilt genieten van prachtige bloemen in je tuin. Bloembollen kun je niet alleen in de volle grond planten, maar ook in bloembakken. Ben je op zoek naar inspiratie? In dit artikel geven wij je een aantal tips zodat je in het voorjaar ook daadwerkelijk kunt genieten van een prachtige bloemenzee in je tuin!

Wanneer kun je bloembollen planten?

We schreven al dat het najaar bij uitstek de beste periode is om bloembollen te planten. Daar gaan we eens dieper op in. De beste tijd om de bloembollen te planten is tussen september en november, bij voorkeur oktober. Zorg er in ieder geval voor dat de bloembollen vóór half december in de grond zitten. De bloembollen hebben de koude winterperiode nodig om tot volle bloei te komen in het voorjaar. Het is wel belangrijk dat het niet regent en niet vriest als je de bloembollen gaat planten. Als je de bollen tijdens een periode van regen en vorst plant, is de kans op verrotting of bevriezing groot. Goed het weerbericht in de gaten houden dus.

Bloemenbollen planten; zo doe je dat!

Het is in de eerste plaats verstandig om te bepalen of de voorjaarsbloeier die je wilt planten het liefst in de volle zon staat, of juist het liefst in de schaduw. Andere voorjaarsbloemen, zoals blauwe druifjes, geven er niet zoveel om of ze nu in de volle zon of in de volle schaduw staan, ze bloeien op elke plek. Dan ga je op zoek naar het meest geschikte plekje in je tuin. Vervolgens verwijder je het onkruid, de steentjes en andere dingen die niet in je tuin thuishoren. Daarna graaf je een gat van 2 tot 3 keer de lengte van je bol. Plaats de bol in het gat met het puntje omhoog. Kleine bolletjes zet je zo’n 5 cm uit elkaar en grote bollen kun je beter 10 cm uit elkaar zetten. Hoe groter de bol, hoe verder je deze uit elkaar in de grond graaft. Bedek de bloembollen met aarde en geef de bollen zodra je klaar bent met poten water.

Bloembollen planten in een bloembak; zo doe je dat!

Bloembollen hoef je niet per se in de volle grond te plaatsen. Ook je balkon of terras kun je vol zetten met bloembakken vol prachtige voorjaarsbloeiers. Kies voor manden of plantenbakken die voorzien van afwateringsgaten zodat het water afgevoerd kan worden. Daarmee voorkom je verrotting van de bloembollen. Plaats onderin de plantenbak wat potscherven voordat je deze vol gooit met potgrond. Je hoeft overigens niet alleen voorjaarsbloeiers in de bloembakken te planten, het is namelijk ook mogelijk om de bak te vullen met winterharde planten waartussen je wat bloembollen plant. Zo heb je er niet alleen in de winter plezier van, maar ook in het voorjaar kun je genieten van een prachtige bloemenzee op balkon of terras.

Diverse kleuren of juist één kleur

Heb jij je tuin in een bepaalde kleuraccent? Of is je tuin een grote zee van kleur? Om je een handje te helpen delen wij de voorjaarsbloeiers in in een aantal kleurgroepen:

  • Wit: sneeuwklokjes, tulp, krokus, hyacint, ranonkel, anemoon
  • Blauw, paars: blauwe druif, krokus, allium, hyacint
  • Geel, oranje: narcis, krokus, tulp, ranonkel
  • Rood, roze: tulp, anemoon

Geniet! En plant voor het volgende seizoen

Wat kun je genieten als de eerste sneeuwklokjes de grond uit piepen. Soms zie je ze al verschijnen als de sneeuw er nog ligt. Je weet: de winter komt ten einde en het voorjaar is in aantocht. Daar knapt een mens spontaan weer van op. Maar wacht: geniet, maar ga ook weer aan het werk om in de zomer ook een bloeiende tuin te hebben. Ga eens op zoek naar prachtige zomerbloeiers zoals de begonia, deze moet immers in februari, maart of april weer grond in.

Lees ook: Recensie: Mijn tuin een paradijs voor dieren | Deltas

SpeelgoedSpeelgoed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *