Meer licht in huis? Kies dan voor een lichtstraat!

Een lichtstraat voor meer licht in je huis

Als je wat meer licht in huis zou willen, dan kan een lichtstraat een goede oplossing zijn. Daarmee haal je daglicht binnen en verandert een donkere ruimte in een zonovergoten ruimte vol licht. Wat eens een oncomfortabele plek was, wordt met een lichtstraat een comfortabele plek waar je graag urenlang wilt verblijven. Het zet je letterlijk in het zonnetje. Wil je weten wat een lichtstraat precies is en wat de mogelijkheden zijn? Lees dan dit artikel.

Wat is een lichtstraat?

Als eerste is het van belang dat je goed weet wat een lichtstraat precies is. Een lichtstraat is een metalen frame of een houten frame met daarin meerdere ramen op een rij. Het wordt over het algemeen gemonteerd op een plat dak om daarmee meer licht in je woning te creëren. Met name op een uitbouw of serre is het populair.

Waarom kies je voor een lichtstraat? De voordelen!

Het plaatsen van een lichtstraat in een plat dak kent een aantal voordelen. We zetten er 5 voor je op een rij:

  • Het ziet er strak en luxueus uit. Het voegt waarde aan je woning toe.
  • Het is voorzien van veiligheidsglas wat een isolerende werking heeft.
  • Waarschijnlijk voor velen de belangrijkste reden: het zorgt voor meer daglicht in de ruimte. Meer daglicht heeft een positief effect op je gezondheid.
  • Meer daglicht zorgt voor een ruimer gevoel in je huis. Vooral bij kleinere ruimtes kan het interessant zijn.
  • Onderhoudsvriendelijk; behalve het wassen van de ruiten.

Ook die zijn er: de nadelen!

Natuurlijk heeft ieder voordeel ook z’n nadeel. Het is goed om ook die te benoemen. Zo kun je voor jezelf de voordelen tegen de nadelen afwegen en een weloverwogen keuze maken. We noemen 2 nadelen:

  • Het wassen van de ramen is lastiger omdat je daarvoor het dak op moet.
  • Het plaatsen van een lichtstraat is over het algemeen duurder dan het plaatsen van een koepel of dakraam.

Diverse soorten lichtstraten

Elk dak is weer anders en niet iedereen heeft dezelfde smaak of dezelfde wensen. Daarom zijn er diverse mogelijkheden en diverse soorten lichtstraten. Zo is er altijd wel een passende voor jou te vinden. We zetten een aantal soorten lichtstraten voor je op een rij en leggen uit hoe het eruitziet.

  • Vlakke lichtstraat: een vlak rechthoekig framewerk met één of meerdere panelen. Er zit geen helling in het frame. Vlakke lichtstraten worden geadviseerd als je een lichtstraat in een schuin dak wilt plaatsen.
  • Lessenaar lichtstraat: een lessenaar is een rechthoekige of vierkante lichtstraat die naar één zijde afloopt. De schuine zijde van de lessenaar is voorzien van glas. De achterzijde is voorzien van bijvoorbeeld kunststof.
  • Zadeldak lichtstraat: de zadeldak heeft twee schuine zijden (vorm van een dak). Het voordeel is dat het ontzettend veel licht naar binnen brengt. De uiteinden zijn dan voorzien van kunststof beplating.
  • Schilddak lichtstraat: de schilddak lijkt enorm veel op de zadeldak, alleen worden hierbij alle vier de zijden voorzien van glas. De schilddak is alleen in rechthoekige uitvoering verkrijgbaar. Een vierkante uitvoering is ook mogelijk, maar dan spreekt men over een piramide.

Wat kost een lichtstraat?

Wat een lichtstraat kost is geheel afhankelijk van een aantal factoren. Denk dan bijvoorbeeld aan het glassoort, de afmetingen, isolatie, zonwering en het soort dak. De prijs van een lessenaar begint bij € 1650,00 en de prijs van een schilddak begint bij € 5300,00. En dat is nog exclusief montage. Lichtstraten kunnen geheel naar eigen wens op maat worden gemaakt, dus het is altijd verstandig om je van advies te voorzien door specialisten en één of meerdere offertes op te laten maken.

Lees ook: Dakbedekking vervangen? Lees eerst deze tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *