Review: Het verhaal van Koning Schaak | Megableu

Het verhaal van koning schaak | Megableu

Schaken: ik ken de regels van het spel, maar echt het spel doorgronden? Hmm, dat is toch lastiger. Je moet zoveel overzien. Een verkeerde stap en je zit weer in de val van de tegenstander. Joas is er inmiddels beter in dan ik. Van Megableu ontving ik het spel Het verhaal van Koning Schaak. Het is niet zomaar een schaakspel; dit spel leert kinderen, al vanaf 3 jaar, op een leuke en unieke manier leren schaken. Het verhaal van Koning Schaak is bij Verkiezing Speelgoed van het Jaar één van de drie winnaars in de categorie Wetenschap en Educatie STEAM. In dit artikel vertel ik je meer over het spel en leg ik ook uit wat STEAM betekent.

Het verhaal van Koning Schaak

Het verhaal van Koning Schaak … Een volledig nieuwe en unieke benadering van het klassieke schaakspel!

Inhoud van het spel

  • 32 aangepaste schaakstukken + 32 personages
  • 1 verhalenboek met schaakinstructies
  • 30 minigame-fiches
  • 2-in-1 schaakbord
  • 2 opbergzakken voor schaakstukken en spelregels

Doel van het spel

Het Verhaal van Koning Schaak is een bordspel dat jonge kinderen leert schaken met behulp van gekke verhalen, levendige illustraties, aangepaste schaakstukken en een uniek schaakbord.

De verhalen en het ondersteunende materiaal leren de regels van het schaken aan kinderen van drie jaar en ouder op een eenvoudige en leuke manier. De koning is bijvoorbeeld een dwaze man met zo een dikke buik zodat hij zich maar één vakje per keer kan verplaatsen. Het beste van alles: noch ouders noch kinderen hebben schaakervaring nodig om dit spel te spelen.

Het Verhaal van Koning Schaak combineert twee tijdsbestedingen die al eeuwenlang gekoesterd worden: verhalen vertellen en schaken.

Speelgoed van het Jaar 2022

Het verhaal van Koning Schaak van Megableu is één van de drie winnaars in de categorie Wetenschap en Educatie STEAM. Dit is wat de vakjury erover zegt.

Wat zegt de vakjury

Het verhaal van Koning Schaak is een leuke manier voor (ook jongere) kinderen om de regels van het schaken te leren. Dat gebeurt aan de hand van gekke verhalen en plaatjes. De verhalen wekken de interesse van het kind en verlagen de drempel om aan dit ‘moeilijke’ spel te beginnen. Al luisterend of lezend en spelend leert het kind geleidelijk de regels die bij het schaken horen. Een leuke opzet die de motivatie van kinderen weet aan te boren. Heel leerzaam, natuurlijk! Schaken vraagt om concentratie, overzicht, planning en (lang) vooruit denken, strategisch inzicht, volgehouden aandacht, logisch en ruimtelijk denken en fantasie. Dat laatste komt bij dit spel ruim aan bod.

Het verhaal van Koning Schaak

Wat is STEAM?

STEAM staat voor Science, Technology, Engineering, Art en Mathematics, oftewel: wetenschap, technologie, ontwerp, kunst en toegepaste wiskunde. STEAM onderwijs stimuleert competenties als programmeren, samenwerken, creatief denken en onderzoeken. Met veel speelgoed kunnen kinderen al spelenderwijs op een leuke, aantrekkelijke en toegankelijke manier deze vaardigheden leren. Op veel speelgoed staat het ook op de doos vermeld. In iedereen schuilt immers een nieuwsgierige wetenschapper!

Het verhaal van Koning Schaak handleiding

Mijn mening

Als je kinderen op een leuke en aantrekkelijke manier wilt leren schaken, dan is Het verhaal van Koning Schaak zeker de moeite waard om aan te schaffen. Er zijn diverse computerprogramma’s waarmee kinderen op een leuke manier leren schaken, bijvoorbeeld Chessity, maar dit fysieke spel maakt het leren schaken echt anders. En uniek. Door middel van een sprookje leren kinderen stap voor stap kennismaken met alle speelstukken. Alleen het verhaal is al leuk om voor te lezen, het is alles behalve saai. Na elk verhaal kun je mini-spelletjes spelen om heel goed in de vingers te krijgen hoe een speelstuk over het speelbord kan bewegen. Dit gebeurt aan de hand van bijvoorbeeld pizzapuntjes die je op het speelbord kunt leggen en die het speelstuk moet opeten. Leuk gedaan.

De speelstukken zijn ook groter en handzamer dan een gewoon schaakspel en daardoor makkelijker voor kinderen om vast te pakken. In een gleufje kun je karakter plaatsen zodat je én met de karakters het schaakspel kunt spelen, én met de gewone speelstukken. Ditzelfde is ook het geval met het schaakbord. De ene kant is een gewoon schaakbord, op de andere kant staan de karakters langs de zijlijn zodat je precies kunt zien op welke plek welk karakter komt te staan. Al met al een erg leuke uitvoering van het alom bekende, eeuwenoude schaakspel.

Productinformatie

Titel: Het verhaal van Koning Schaak
Uitgeverij: Megableu
Aantal spelers: 2
Leeftijd: 3+

Lees ook: Review: Tyrannosaurus Rex | Megableu
Lees ook: Review: Online leren schaken met Chessity

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *