Review: Stars of Empathy – Het spel dat kinderen elkaars wereld laat zien

Stars of empathy

‘Wat maakt jou blij?’ ‘Wat doe je als je boos op iemand bent?’ ‘Wat doe je als je iemand ziet huilen?’ ‘Wat doe je als iemand iets wil, maar jij wil het niet?’ Zomaar een greep uit de vragen die gesteld worden in het “spel” Stars of Empathy. Vragen die soms voor volwassenen al lastig zijn om te beantwoorden, laat staan voor kinderen. Toch is het goed om hier al van jongs af aan mee aan de slag te gaan. Zo worden kinderen zich al van jongs af aan bewust van hun gevoelens en gedachten, maar leren ze ook hoe ze kunnen omgaan met de gevoelens van anderen.

Stars of Empathy

Het spel dat kinderen elkaars wereld laat zien

Stars of Empathy helpt kinderen te ontwikkelen wat zij van nature in zich hebben: engagement, samenwerking en empathie. Spelenderwijs worden kinderen zich bewust van hun gevoelens en gedachten en samen ontdekken ze hoe ze om kunnen gaan met hun eigen gevoelens en met die van anderen.

Inhoud van het spel

 • Instructiekaart
 • Speelbord
 • 8 pionnen
 • 2 dobbelstenen
 • 55 vraagkaarten
 • 40 gevoelskaarten
 • 15 opdrachtenkaarten
 • 15 wereldkaarten

Spelregels

Alle spelers zetten hun pion op start. De spelleider bepaalt wie er mag beginnen. De eerste speler gooit de dobbelstenen en zet zijn pion het aantal vakjes overeenkomstig zijn worp vooruit. De spelleider pakt de bijbehorende kaart en de speler beantwoordt de vraag of voert de opdracht uit. De volgende speler is aan de beurt. Er is geen finish, want het gaat niet om winnen of verliezen. Je kunt het spel beëindigen wanneer je wilt. Voor kinderen is het wel duidelijker als er met elkaar wordt afgesproken wanneer het spel is afgelopen. Je kunt bijvoorbeeld een timer op 15 minuten zetten, of afspreken dat het spel is afgelopen als de eerste speler het startveld weer heeft bereikt.

De spelleider laat iedereen meedoen. Nadat een speler een vraag heeft beantwoord of opdracht heeft uitgevoerd kunnen ook andere spelers meedenken over de vraag of de opdracht uitvoeren. Spreek wel van tevoren met de groep een aantal regels af:

 1. Laat elkaar uitpraten
 2. Vertel persoonlijke verhalen nooit door aan anderen
 3. Lach de ander niet uit

Dit is enorm belangrijk voor het gevoel van veiligheid en bovendien essentieel voor kinderen om überhaupt iets durven te delen.

Verschillende soorten kaarten

Er zijn 4 soorten kaarten, te herkennen aan de afbeeldingen op de achterkant:

 • Vraagkaarten: beantwoord de gestelde vraag. De vragen met een * zijn iets moeilijker.
 • Gevoelskaarten: beeld het gevoel uit, of omschrijf het gevoel zonder het woord te noemen. Anderen moeten raden wat er wordt uitgebeeld of omschreven.
 • Opdrachtkaarten: voer de opdracht uit.
 • Wereldkaarten: bekijk de foto en noem 5 woorden die jouw gevoel bij de foto beschrijven.

Mijn mening

Als je mij volgt dan weet je wellicht dat ik in het onderwijs werk en daar de kinderen in de plusklas mag begeleiden. Het lesgeven aan en begeleiden van deze kinderen is veel meer dan alleen maar extra uitdaging bieden in de vorm van een uitdagende opdracht. Ja, ook dat is belangrijk, maar niet alleen. Tijdens de lessen leer ik ze vooral naar zichzelf, maar ook naar anderen, kijken. Ik ga dieper in op emoties, dromen, inzet, werkhouding, ik leer hen om zichzelf uit te dagen, laat zien hoe hun brein werk, ik leer ze de uitdaging aan te gaan en door te zetten als het moeilijk worden, ik leer ze dat fouten maken helemaal niet erg is, dat ze zichzelf mogen zijn en dat ook naar anderen mogen uitstralen. En nog heel veel meer.

Het spel ‘Stars of Empathy’ kan ik daar goed bij gebruiken. Zo kan ik met een groepje kinderen het spel spelen volgens de handleiding, maar het spel biedt ook mogelijkheden om er veel meer mee te doen. Zo kan ik bijvoorbeeld de les starten met een vraag uit het spel, of door één van de afbeeldingen te laten zien en te vragen om onder woorden te brengen welk gevoel de foto oproept. Bij jongere kinderen kun je het spelletje emoties uitbeelden en raden doen, dat vinden ze superleuk. Met een beetje creativiteit kun je dus alle kanten op met dit spel.

Stars of empathy spelmaterialen

Thuis

Ook thuis heb ik Stars of Empathy gespeeld met mijn kinderen. Ze vonden het heel leuk. Daarnaast heb ik het ook nog op een andere manier gebruikt. Tijdens het eten heb ik een aantal vragen erbij gepakt en deze door beide kinderen laten beantwoorden. Ook dat vonden ze heel leuk. Sommige vragen zijn wel wat lastiger te beantwoorden dan andere. Opvallend is dat kinderen heel enthousiast zijn over dit spel en ook best open kunnen zijn, al is het soms toch nog lastig om even een laagje dieper te gaan. Maar dat is natuurlijk ook wennen en geeft helemaal niks. Als ouder/leerkracht/coach kun je soms best even prikkelen door zelf een vraag mee te beantwoorden. Dat leert kinderen ook weer over zichzelf na te denken.

Een must-have, maar toch een nadeel …

Ik wil nog wel een nadeel kwijt: toen ik de prijs van het spel zag en dit vergeleek met wat je ervoor terugkrijgt, schrok ik enorm. € 55,- is gewoon echt een hoop geld voor dit spel. Wel wordt het gratis verzonden. De kwaliteit van de onderdelen is prima, maar niet exclusief te noemen en daarom vind ik het te duur om het “zomaar” aan te schaffen. Maar voor coachingspraktijken en basisscholen is het eigenlijk een must-have om in de kast te hebben liggen en te gebruiken voor kinderen die het lastig vinden om over hun gevoelens en gedachten te praten en het biedt zeker een opening om met kinderen in gesprek te gaan en hen te leren kennen.

Stars of empathy kun je hier bestellen.

Lees ook: Slimme hulpmiddelen van Puber bijles & coaching

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *