Review: De vos in het bos | White Goblin Games

De vos in het bos

De vos in het bos van White Goblin Games is een spel dat is gebaseerd op het sprookje ‘The Queens’ Butterflies’ van Alana Joli Abbott. Wil je dit sprookje lezen? Klik dan hier (Engelse tekst). De Vos in het Bos is een slagenspel voor twee speler waarin de spelers elke ronde kaarten spelen om slagen te winnen. In dit artikel vertel ik je meer over dit spel.

De vos in het bos

Inhoud

  • 33 speelkaarten
  • 17 scorefiches
  • 2 overzichtskaarten
  • spelregels

De spelregels van De vos in het bos

Beide spelers krijgen elk 13 kaarten, de overige 7 kaarten worden als gedekte trekstapel in het midden van de tafel gelegd. Eén kaart – de decreetkaart – wordt opengedraaid en bepaalt de troefkleur.

Elke ronde spelen beide spelers één kaart uit de hand. De speler die de kaart als eerste speelt is de leider, de andere speler is de volger. Als beide spelers een kaart hebben gespeeld wordt bepaald wie de slag wint. Degene die de slag gewonnen heeft wordt de volgende ronde de leider (behalve als de 1, de zwaan, wordt gespeeld, dan wordt degene die deze kaart gespeeld heeft de leider).

De leider mag een kaart spelen. De volger speelt een kaart in de gevraagde kleur. Heeft de speler geen kaart in de gevraagde kleur, dan mag hij een kaart naar keuze spelen. Meestal wint de speler die een kaart gespeeld heeft met de hoogste waarde de slag. De troefkleur is altijd hoger dan de gevraagde kleur.

De winnaar van de slag neemt de twee kaarten en legt die voor zich neer. Speel zo verder totdat alle 13 slagen zijn gespeeld. Aan de hand van het gewonnen aantal slagen krijg je punten in de vorm van puntenfiches. Het aantal punten dat je krijgt staat op een bijgevoegd kaartje. Er worden een aantal spelletjes (ongeveer 4) achter elkaar gespeeld en degene die als eerste 21 puntenfiches heeft verzameld is de ultieme winnaar.

Kaarten met effecten

Alle kaarten met een oneven waarde hebben een speciaal effect, die geactiveerd wordt zodra de kaart wordt gespeeld. (Zie foto).

De vos in het bos

Mijn mening

Het spel heeft ergens wat weg van een gewoon slagenspel; hartenjagen, klaverjassen, etc. Toch is dit spel anders. In de eerste plaats zijn er geen 4 kleuren zoals in een kaartspel, het zijn er in dit spel 3. Daarnaast krijgt elke speler 13 handkaarten, dan blijven er nog 7 over die in het midden van de stapel gelegd worden. Hierdoor wordt het spel minder voorspelbaar, je weet immers nooit heel precies welke kaarten de tegenstander in zijn hand heeft en welke er nog op tafel liggen.

Ik moest behoorlijk in het spel komen. De spelregels zijn echt niet zo heel moeilijk, maar het kostte mij wel een paar potjes voordat ik doorhad hoe het spel écht werkt. In eerste instantie vond ik er stiekem helemaal niks aan, ik vond het zelfs saai. Toen we de avond daarna het spel nog een keer speelden, begon ik het pas echt te snappen en de tactiek en uitdaging erachter te ontdekken. En toen pas werd het spel leuk.

Niet degene met de meeste slagen wint

Tijdens een potje speel je 13 slagen. Als je een slag wint, mag je het setje kaarten voor je neerleggen op tafel. Het is niet zo dat degene met de meeste slagen het spel wint.

Als 0-3 slagen wint, ontvang je 6 punten.
Als je 4 slagen wint, ontvang je 1 punt.
Win je 5 slagen, dan ontvang je 2 punten.
Als je 6 slagen wint, ontvang je 3 punten.
Als je 7-9 slagen wint, ontvang je 6 punten.
Win je 10-13 slagen, dan ontvang je 0 punten.

Soms is het beter om proberen te duiken en uit te komen op 0-3 winnende slagen. Dit is ook afhankelijk van de handkaarten die je op dat moment in je bezit hebt. Heb je veel lagere getallen in je hand, dan kun je proberen te duiken. Als je veel hogere getallen in je hand hebt, dan kun je voor de 7-9 slagen gaan. Dan moet je wel weer oppassen dat je niet per ongeluk op de 10 komt. Lastig, lastig dus. Hierin moet je slimme en verstandige keuzes maken. En daarmee wordt het spel uitdagend.

De vormgeving van het spel is prachtig. De vormgeving heeft voor mij wel één groot nadeel. De cijfers staan in de linkerbovenhoek. Als ik de kaarten op mijn hand heb zoals ik altijd gewend ben om het te doen, dan zie ik de cijfers niet meer, ik houd altijd de rechterbovenhoek in het zicht. Arjan heeft dat probleem niet, blijkbaar houdt hij zijn kaarten standaard net andersom in zijn hand. Voor mij is het dus flink wennen om mijn kaarten op een andere manier vast te pakken zodat ik de cijfers wel kan zien. Wat mij betreft had het getal zowel links als rechts mogen staan.

En ook gewoon leuk dat het weer een spel alleen voor twee spelers is. Hou ervan!

Productinformatie

Titel: De vos in het bos
Uitgeverij: White Goblin Games
Aantal spelers; 2
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd: 10+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *