Recept: Kippensoep in een Römertopf

Römertopf

Ik heb eens een tijdje een Römertopf mogen lenen van iemand. Die beviel ons ontzettend goed. Voor mijn verjaardag wist ik dan ook wat ik wilde vragen; een Römertopf. Dan maar wel gelijk een 6-persoons Römertopf, kan er lekker veel in. Toen ik jarig was kreeg ik een grote doos in handen. Na het uitpakken zag ik het eigenlijk direct. Wat is die groot, die gaat nooit in mijn oven passen! En nee, deze enorme schaal paste niet eens in mijn oven. Gelukkig kon de schaal nog teruggestuurd worden en ik bestelde een 4-persoons Römertopf. Inmiddels heb ik ‘m al een maandje in huis en er best al wel wat gerechten in bereid. Favoriet? Gewoon kippensoep. Waarom vertel ik je in deze blog. En ook vertel ik wat een Römertopf precies is.

Een Römertopf

Een Römertopf is een Romeinse stoofpot, het stamt uit de tijd van de Romeinen. Het is een poreuze aardewerken schaal met een deksel. Je kunt er eigenlijk alles in bereiden. Voordat je de aardewerken schaal in gebruik neemt, leg je deze eerst een minuut of 15 in koud water. De schaal neemt het water op. Daarna vul je de schaal met de ingrediënten, leg de deksel erop en zet de schaal in een NIET voorverwarmde oven. Door het langzaam op te warmen ontstaat er een oven in een oven. Het water verdampt en de ingrediënten worden in eigen vocht gaar gestoomd. Hierdoor zullen alle aroma’s, vitamines en voedingsstoffen niet verloren gaan.

Door grote temperatuurschommelingen kan aardewerk barsten. Plaats daarom de Römertopf nooit in een voorverwarmde oven, maar laat de oven geleidelijk aan warm worden in de oven. Andersom gaat ook op: plaats een ovenschaal nooit op een koude ondergrond als je deze net uit de oven hebt gehaald.

Recept kippensoep

Ingrediënten:

Kippenpoot
Zak soepgroente. Of losse groenten, zoals wortel, prei, selderij, bloemkool
Ui
Teentje Knoflook
2 liter water
3 kippenbouillonblokjes
Laurierblad
Vermicelli

Bereiding:

 • Plaats de Römertopf ongeveer 15 minuten in koud water. Snipper de ui en pers een teentje knoflook. Fruit de ui en knoflook in de koekenpan.
 • Vul de Römertopf met water, de kippenpoot, de soepgroente, ui, knoflook en laurierblad. Plaats de deksel op de schaal en zet deze 60 minuten in een niet voorverwarmde oven op 200 graden.
 • Haal de ovenschaal na een uur uit de oven, schep de inhoud om, voeg de bouillonblokjes toe en zet de schaal nogmaals 60 minuten in de oven.
 • Haal de kippenpoot uit de schaal en haal het vlees van de poot af. Je zult zien, het vlees laat heel makkelijk los. Snijd het kippenvlees in kleine stukjes en doe het terug in de schaal. Ook de botjes doe je terug in de schaal.
 • Voeg de vermicelli toe en zet de schaal nog 15 minuten terug in de oven.

Geniet van een lekkere kop kippensoep. De soep wordt nog lekkerder als je deze een paar uur laat staan. (Verwijder natuurlijk de botjes en het laurierblad).

Mijn mening

Waarom kippensoep uit de oven in plaats van op het gasfornuis? In de eerste plaats de smaak van kippensoep uit de Römertopf veel voller. Het is veel smaakvoller en heeft een intensere smaak.

In de tweede plaats is het vlees dat bereid is in de Römertopf veel malser. Het kippenvlees kun je er zo vanaf halen zonder dat je er moeite voor hoeft te doen.

Ook andere gerechten zijn veel smaakvoller, intenser en malser als je het in de Römertopf bereidt. Zo maakte ik al een een kipstoof met bonen, appel en appelsap. Een stoofpotje met rundvlees en allerlei groenten en ik bereidde er witlof met ham en kaas in.

Ben jij al bekend met de Römertopf?

Reactie (8)

 • Nicole Orriëns| 8 januari 2019

  Alleen van horen zeggen, en ik geloof dat mijn zusje er eentje heeft. Het klinkt goed in je post!

 • Irene| 8 januari 2019

  Wat grappig, ik kende het helemaal niet! Ik heb wel een tajine, dat lijkt hetzelfde principe?!

 • feliceveenman| 8 januari 2019

  een rommertopf, good old memories, mijn vader had er een ( bij ons thuis kookte mijn vader ) het was wel een werkje om dat ding goed onder water te krijgen herriner ik me. En het aantal recepten was wat beperkt ( maar dat zal nu wel anders zijn ) Maar dat neemt niet weg dat het eten dat eruit komt erg lekker is

 • Globalizious| 8 januari 2019

  Zo’n ding is volgens mij echt ideaaalll! Ik heb er geen ruimte voor helaas.

 • Josan| 8 januari 2019

  Jammie, alleen al de laatste alinea doet me water in de mond lopen en besluiten zo’n rometopf aan te schaffen. Ik houd van soep!

 • Nadia| 9 januari 2019

  Nee, ik was er nog niet bekend mee. Ik moet wel zeggen dat ik na het lezen van deze blog wel erg nieuwsgierig ben ben geworden!

 • Maria de Ridder| 11 januari 2019

  Dat is lang geleden dat ik die langs heb zien komen, maar wat een goed idee om die weer te gebruiken.

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *