Een kindermatras kopen; hier let je op!

Kindermatras | Hier let je op!

Een pasgeboren baby slaapt meer dan 20 uur per etmaal. Naarmate kinderen ouder worden, hebben ze steeds minder slaap nodig, maar toch nog altijd zo’n 12 uur per dag. En omdat kinderen zo enorm veel slapen, is het van belang om een goed kindermatras te kiezen. Maar wat is nu een goed kindermatras? En waar moet je op letten als je een matras voor een kinderbed wilt kopen? In dit artikel noemen we een aantal belangrijke punten waar je op kunt letten bij de aanschaf van een matras voor een kinderbed.

1 | Wasbare tijk

Veel kinderen hebben wel eens een ongelukje, of ze spugen hun hele bed onder. Als je kind nog wat vaker een ongelukje heeft, dan is het verstandig om een waterdicht hoeslaken om het matras te leggen. Maar toch, een matras met een afritsbare en wasbare tijk is op zo’n moment ook heel prettig. De tijk kan dan met regelmaat de was in, zodat deze weer heerlijk schoon en fris is. En was de tijk dan bij voorkeur op 60 graden, dan worden ook meteen de huisstofmijten gedood.

2 | Materiaal en ventilatie

Niet alleen volwassenen zweten ‘s nachts, ook kinderen kunnen het warm krijgen op een matras met een slechte ventilatie. Het is belangrijk dat kinderen hun warmte goed kwijt kunnen. Het materiaal waar de matras van gemaakt is, is daarbij belangrijk. De meeste kindermatrassen worden gemaakt van polyether, latex of koudschuim.

Polyether matras:

Polyether heeft een gesloten celstructuur, wat betekent dat het ventilerend vermogen minimaal is. Daarnaast is polyether niet veerkrachtig en biedt het weinig ondersteuning. Omdat een polyether matras goedkoop is, is het prima geschikt voor de logeerkamer, maar niet geschikt voor dagelijks gebruik in de kinderkamer.

Latex matras:

Latex is een zeer warm materiaal. Als je kind een koukleum is, is een latex matras zeer fijn. Het grote voordeel van een latex matras is de hoge veerkracht en elasticiteit. Er kleven echter ook een aantal belangrijke nadelen aan een latex kindermatras; het neemt weinig vocht op en heeft een laag ventilerend vermogen. En juist deze twee dingen zijn essentieel voor een goede nachtrust.

Koudschuim matras:

Verreweg de beste optie is een kindermatras gemaakt van koudschuim. Een koudschuim kindermatras heeft een open celstructuur en heeft daardoor een hoog vochtregulerend en ventilerend vermogen. Daarnaast is koudschuim erg comfortabel en elastisch, het heeft een goede veerkracht en een hoog corrigerend vermogen. Matrassen van 70 x 200 cm die gemaakt zijn van koudschuim hebben een lange levensduur zonder dat er kuilvorming ontstaat.

3 | Vrij van schadelijke stoffen en certificering

Een matras moet natuurlijk vrij zijn van schadelijke stoffen, een kindermatras al helemaal. Schadelijke stoffen zijn slecht voor de gezondheid van kinderen en kunnen de groei en ontwikkeling verstoren. Daarom is het goed om op een aantal zaken te letten bij de aanschaf van een matras. In de eerste plaats kun je letten op een aantal keurmerken, waarbij CertiPUR en Öko-tex-100 verreweg de belangrijkste keurmerken zijn.

Het Öko-Tex certificaat garandeert dat textiel volledig vrij is van schadelijke stoffen. Voor schuimmatrassen is CertiPUR® het belangrijkste certificaat. Dit certificaat garandeert dat het schuim volledig vrij is van giftige stoffen.

Daarnaast heb je ook nog het Duitse LGA certificaat. Ook dit certificaat wordt uitgereikt aan matrassen die gegarandeerd vrij zijn van schadelijke stoffen.

Let bij de aanschaf van een matras ook op het land van herkomst. Kies bij voorkeur voor een kindermatras dat geproduceerd is in Europa. Europese matrassen voldoen aan de strengste kwaliteitseisen.

5 | De dikte van het matras

Een goed matras 70 x 190 cm voor kinderen dient zo’n 10 cm dik te zijn. Het liefst nog iets dikker.

Slaapt een kind in een hoogslaper of stapelbed? Kies dan weer niet voor een al te dik matras. Want hoe dikker het matras, hoe lager het ‘uitvalrekje’, wat de kans op uit bed vallen weer vergroot.

6 | Een kindermatras heeft geen zones

Een kind is nog niet volgroeid. Kinderen onder de ongeveer 12 jaar zijn nog niet lang genoeg om de zones in een matras goed te benutten, waardoor het verkeerd in de zones komt te liggen. Daarom is het voor je kindje beter om een matras te kiezen dat geen zones heeft.

7 | Stevigheid

Het is voor een kind niet goed als een matras keihard is. Maar een matras mag ook weer niet te zacht zijn. Dan zal een kind meer wegzakken in het matras en daardoor in een verkeerde houding gaan slapen. En dat is weer niet goed voor de ontwikkeling van het lichaam. Als je met je vlakke hand op het matras drukt, en deze zakt ongeveer 1 à 2 cm in het matras, dan is het matras voldoende stevig. En met een koudschuim kindermatras zit je daarbij al snel goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *