Review: Memorinth | White Goblin Games

Memorinth | White Goblin Games

Om uit het betoverde doolhof te ontsnappen moet je vertrouwen op de hulp van sprookjesfiguren en op je geheugen. Vertrouwen hebben in die sprookjesfiguren zal nog wel lukken, maar vertrouwen hebben op mijn geheugen? En dat bleek wel …! Wij speelden het spel Memorinth van White Goblin Games met de kinderen en raad eens wiens geheugen het beste was…

Memorinth

Het is een prachtige lentedag – het ideale weer voor een wandeling in het bos! Je trekt je jas aan, doet je wandelschoenen aan en gaat de deur uit. De wind ruist door de bladeren en het zonlicht schijnt door de bomen. Er staat een zacht briesje en je ruikt de heerlijke geur van het bos. Verzonken in gedachten ga je de ene keer hierheen, dan weer daarheen, soms naar links, soms naar rechts.

Opeens hoor je een ritselend geluid in de bosjes achter je. Voorzichtig doe je een paar passen richting het geluid en je ziet … een gans?! En hij praat met een goblin? Dan staan je vrienden ineens naast je in het bos. Je besluit dat het misschien maar het beste is om zo snel mogelijk naar huis te gaan. Het lijkt erop dat er iets niet in orde is met dit bos. Maar wat is eigenlijk de snelste weg naar huis? Je hebt geluk: de sprookjesfiguren besluiten je te helpen. Alleen, je vrienden veranderen de route steeds in hún poging om zo snel mogelijk thuis te komen. Wie weet als eerste uit het bos te ontsnappen?

Inhoud van het spel

  • 35 grote speelkaarten
  • 4 houten speelstukken
  • 6 klavertjes vier
  • spelregels

Voorbereiding

Leg de openplekkaart in het midden van de tafel. Leg de boskaarten daaromheen zodat je een veld van 5×5 krijgt. Bij het neerleggen van de kaarten let je erop dat de donkere zijde en de lichte zijde steeds worden afgewisseld. De bomen die op de kaarten staan afgebeeld moeten altijd dezelfde kant op wijzen.

Schud de 8 sprookjeskaarten en leg aan elke kant van het bos twee kaarten.

De startspeler legt de startspelerkaart voor zich neer met de zon-zijde boven. Elke speler kiest een kleur en zet zijn speelstuk in het midden van het bos, op het startveld.

Memorinth speelveld

Spelregels

  1. De speler die aan de beurt is kiest een boskaart. Als de zon-zijde van de startspelerskaart zichtbaar is dan mag er alleen een lichte kaart gekozen worden, als de maan-zijde zichtbaar is, dan mag er alleen een donkere kaart worden gekozen. Er mag alleen een kaart omgedraaid worden waar geen speelstuk op staat.
  2. De speler draait de gekozen kaart om. Daarbij let hij op dat de bomen die op de kaart zijn afgebeeld de goede richting op wijzen.
  3. De speler kijkt welk sprookjesfiguur op de omgedraaide kaart staat afgebeeld. Vervolgens verplaatst de speler zijn speelstuk naar een naastgelegen boskaart (ten opzichte van de kaart waar zijn speelstuk staan en niet ten opzichte van de kaart die is omgedraaid) in de richting van het betreffende sprookjesfiguur. Het verplaatsen mag alleen als er een pad naartoe gaat! Lukt het niet, dan moet het speelstuk op de kaart blijven staan waar hij op dat moment staat.

Elke keer als de startspeler aan de beurt is geweest, wordt de startspelerkaart naar de andere zijde gedraaid.

De speler die als eerste uit het bos weet te ontsnappen heeft het spel gewonnen.

Lees ook: Review: Rat Attack Party | White Goblin Games

Mijn mening

Ken je het spel Memory? Kinderen zijn er vaak een kei in. Ze onthouden precies waar de kaarten liggen en binnen no-time hebben ze een dikkere stapel met dubbele kaarten dan jij. Ken je het spel De betoverde Doolhof? Door in het labyrint kaartjes te verschuiven ontstaan er steeds weer nieuwe wegen die naar de verborgen schat leiden. Maar, jouw medespelers blokkeren natuurlijk weer de doorgaande weg naar de schat.

Voeg het beste van die twee spellen bij elkaar en je hebt het spel Memorinth. (MEMOry+labyRINTH). Het doel van het spel is om als eerste uit het bos te ontsnappen, maar daarbij wordt wel je geheugen op de proef gesteld.

En toen was daar het moment dat je als ouders met de neus op de feiten wordt gedrukt. De eerste paar potjes die je speelt is natuurlijk altijd even in komen. Kijken wat de spelregels zijn, ontdekken hoe het werkt, en vervolgens de beste tactiek bepalen.

Tot het moment dat Joas, nadat zijn beurt voorbij was, begon te gniffelen. Dat gniffelen duurde tot hij weer aan de beurt was. Want hij wist het! Hij wist precies welke kaart hij in zijn volgende beurt zou moeten omdraaien om uit het bos te kunnen ontsnappen. En, daarbij hield hij meteen ook rekening met de stand van de zon en de maan. Dat is moment dat je weet dat je niet meer van je kind kunt winnen, omdat je gewoon simpelweg niet meer kunt onthouden welk sprookjesfiguur er nu ook alweer op de achterkant van een kaart stond. Net als bij Memory. We worden oud…

Meerdere spelvarianten

Het leeftijdsadvies van het basisspel is 6 jaar. Daarnaast beschikt het spel over twee varianten. Het leeftijdsadvies voor deze twee varianten is 8 jaar. Elin en Joas zijn 7 en 5, dus het leek ons goed om eerst het basisspel goed te leren spelen. De spelregels zijn heel eenvoudig, maar je hebt zeker wat tactiek en je geheugen nodig om te kunnen winnen. Een potje is in zo’n 10 minuten gespeeld, wat voor met name Joas al lang genoegd is. Zijn concentratieboog neemt daarna al wat af. De varianten hebben we daarom ook nog niet gespeeld. De basisversie is voor nu nog uitdagend en spannend genoeg. Het is fijn dat er twee levels beschreven staan. Dit maakt dat het spel lang leuk blijft en daardoor duurzaam is.

De spelregels zijn niet lang en niet moeilijk. Je snapt het spel al heel snel, ook de kinderen snappen het snel. Toch, na het lezen van spelregels waren mij twee dingen nog wat onduidelijk. Net of de spelregels niet helemaal compleet waren. Arjan heeft de Duitse spelregels erbij gepakt en inderdaad, er miste één regeltje. Dit extra regeltje is dat na elke ronde de startspeler de startspelerkaart mag omdraaien naar de andere kant. Dit mag hij ná zijn beurt doen. Ook wat betreft het einde van het spel staat in de Duitse versie van de spelregels iets duidelijker beschreven wanneer het spel precies is afgelopen.

Het spel ziet er heel aantrekkelijk uit. Prachtige kleuren en mooie afbeeldingen. Vooral als jij en/of je kind van sprookjes houdt, zal Memorinth een feest der herkenning zijn. Alleen de doos al is zo aantrekkelijk dat het meteen zou opvallen als je in een spellenwinkel op zoek zou gaan naar een nieuw spel.

Conclusie

Memorinth is een echt kinderspel, maar desondanks is het voor volwassenen net zo uitdagend en nog knap lastig om te winnen. Je geheugen wordt echt op de proef gesteld. Daardoor het is een zeer leuk familiespel. Dankzij de varianten kan het spel meegroeien met de leeftijd van de kinderen, waardoor het spel nog uitdagender wordt en langer leuk blijft.

Productinformatie

Titel: Memorinth
Uitgeverij: White Goblin Games
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: 6+
Speelduur: Ongeveer 10 minuten

Memorinth | White Goblin Games

Lees ook: Review: Santo Domingo | White Goblin Games
Lees ook: Review: Lyttle Wood | White Goblin Games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *