Review: Savannah Park | 999Games

Savannah Park

Het uitpakken alleen was al een feestje! Laatst ontving ik van 999Games het spel Savannah Park. Ik kon natuurlijk niet wachten om ‘m open te maken. Toen ik erachter kwam dat het spel voorzien was van 4 prachtige opbergdoosjes was ik blij verrast. De opbergdoosjes waren snel in elkaar gevouwen, maar nog voor ik daarmee klaar was riep Joas: ‘ze vormen samen een puzzel!’ Verrek, ze vormen inderdaad samen een afbeelding van de 6 dieren die in dit spel centraal staan. Maar dat was niet de enige reden waarom ik blij verrast was. Ook het spel zelf bleek enorm leuk te zijn. Ik vertel je meer over de spelregels en waarom ik dit spel ontzettend leuk vind.

Savannah Park

Maak kuddes van dieren op de Afrikaanse savanne. Door slim tegels te verplaatsen maak je groepen van dieren, die in combinatie met waterbronnen punten waard zijn. Maar let op: dieren bij bosbranden worden weggejaagd. Wie het slimst vooruit plant, wint dit makkelijk te leren tactische tegelspel.

Inhoud van het spel

 • 4 opbergdoosjes
 • 4 parktableaus
 • 168 fiches, per speler 33 dierfiches, 6 boomfiches en 3 bosbrandfiches
 • 1 scoretableau
 • 12 speelfiguren: 4 stokstaartjes, 4 boerinnen, 4 leeuwen
 • spelregels

Voorbereiding

 • Elke speler kiest een kleur en pakt in die kleur het doosje, een stokstaartje, de boerin en een spelersbord (park genoemd).
 • Elke speler pakt ook de 33 dierfiches in zijn kleur. Daarnaast zitten er in het spel ook 3 bosbrandfiches en 6 boomfiches, deze worden tijdens het basisspel niet gebruikt en worden uitsluitend in een variant gebruikt.
 • TIP: De fiches en figuren kun je opbergen in het bijbehorende doosje. Dat scheelt enorm veel uitzoekwerk aan het begin van het spel.
 • Elke speler schudt zijn 33 fiches die hij vervolgens met de gele zijde boven op elkaar stapelt.
 • Daarna legt de speler alle fiches op de zandvelden in zijn park. Hij begint daarbij linksboven en eindigt rechtsonder. De gras- en boomvelden en de bosbrandvelden blijven vrij.
 • Nu zijn er nog 2 fiches over. Deze legt de speler willekeurig op een grasveld naar keuze.
 • Leg de scoretableau in het midden van de tafel.
 • Zet een leeuw naast het scoretableau.
 • Elke speler zet zijn boerin in de hut naast veld 0 op het scoretableau.
 • Elke speler zet zijn stokstaartje op diens grot in het park.
Savannah Park, een leuk familiespel van 999Games

Spelverloop

Elke ronde bestaat uit 2 fases:

Fase 1:

De actuele speler kiest een dierfiche waarvan de gele kant naar boven wijst. Hij pakt het fiche op en benoemt de dier(en) die op het fiche staan afgebeeld. Hij zet zijn stokstaartje op de vrijgekomen plek. De andere spelers pakken ook ditzelfde fiche en zetten hun stokstaartje op de vrijgekomen plek.

Fase 2:

Alle speler draaien nu dit dierfiche om zodat de gekleurde zijde boven komt. Vervolgens plaatsen alle speler dit dierfiche op een vrij zandveld, een vrij boomveld of een vrij grasveld naar keuze.

De volgende speler wordt nu de actieve speler en kiest een fiche om om te draaien en te plaatsen.

Het spel is afgelopen zodra alle 33 dierfiches met de gekleurde kant op het speelbord liggen. Nu volgt de puntentelling:

 1. Kleine bosbrand: verwijder alle fiches met precies 1 dier die direct aangrenzend aan de kleine bosbrand liggen.
 2. Middelmatige bosbrand: verwijder alle fiches met precies 2 dieren die direct aangrenzend aan de middelmatige bosbrand liggen.
 3. Grote bosbrand: verwijder alle fiches met precies 3 dieren die direct aangrenzend aan de grote bosbrand liggen.
 4. Voor elk vrij grasveld in zijn park krijgt de speler 1 punt.
 5. Voor elk vrij boomveld krijgt de speler 3 punten.
 6. Elke speler bepaalt de meest waardevolle kudde giraffen. Hij telt het aantal giraffen (maximaal 11) in de meest waarde volle kudde en vermenigvuldigt dit getal met het aantal waterlocaties (maximaal 3) in deze kudde.
 7. Bepaal nu op dezelfde manier het aantal punten van de meest waardevolle kudde olifanten.
 8. Bepaal nu op dezelfde manier het aantal punten van de meest waardevolle kudde nijlpaarden.
 9. Bepaal nu op dezelfde manier het aantal punten van de meest waardevolle kudde zebra’s.
 10. Bepaal nu op dezelfde manier het aantal punten van de meest waardevolle kudde antilopes.
 11. Bepaal nu op dezelfde manier het aantal punten van de meest waardevolle kudde struisvogel.

De speler met het meest aantal punten wint het spel.

Varianten

Er staan naast het basisspel ook een 4-tal varianten beschreven in de handleiding:

 • Solitair spel
 • Variabele spelopbouw
 • Variant voor kinderen
 • De leeuwen zijn los

In dit artikel ga ik verder niet op de varianten in.

Savannah Park is een nieuw spel van 999Games

Mijn mening

Hoe eenvoudig kunnen spelregels zijn: zo eenvoudig dat onze kinderen dit spel meteen al mee kunnen spelen, met slechts een half woord van uitleg. Maar wat is het spel uitdagend! Je moet met veel dingen rekening houden om zo de meeste punten te scoren. En daarom vind ik dit puzzelspel zo fantastisch. De kinderen kunnen meedoen, maar ook voor volwassenen is het een zeer uitdagend spel. Mijn man en ik spelen een spel wel eerst samen voordat het wij de kinderen leren. Hoe simpel de spelregels ook zijn, voor hun geduld is het echt beter als wij het al in de vingers hebben voordat wij het de kinderen leren.

Prachtig artwork

Het artwork spreekt niet alleen mij, maar ook de kinderen ontzettend aan. Wie houdt er niet van wilde dieren, de jungle of safari. De doosjes die je in elkaar kunt vouwen zijn ontzettend leuk en voorzien van een aantrekkelijke print. In de 4 doosjes kun je de speelmaterialen per kleur opbergen. Bovendien passen de 4 doosjes precies in de inlay in de grote doos. Daarbovenop kun je speelborden plaatsen en zo past alles er precies in. Handig. Ik ben alleen wel benieuwd hoe lang de doosjes het houden voordat ze stuk gaan…. We gaan het zien. Verder vind ik de kwaliteit van de speelmaterialen prima, behalve dat de spelersborden wat krom trekken. Dat is jammer. De spelersborden draaien daardoor nogal makkelijk op tafel en dat is niet handig als er nog 33 losse fiches op liggen.

Veel om op te letten

Je moet tijdens dit spel op veel dingen letten. Er zijn 11 punten waar je op moet letten en die je score kunnen beïnvloeden. 11 punten is best een heleboel. De ervaring leert ook dat het bijna onmogelijk is om voor elk diersoort een grote kudde samen te stellen, maar daarbij het maximaal aantal waterlocaties. Je moet dus altijd keuzes maken. En tijdens het spel blijkt ook nog dat je moet omdenken. De gele kant is zichtbaar, maar tijdens het spel worden alle tegels één keer verplaatst en omgedraaid naar de gekleurde kant. De gekleurde tegels bepalen je punten, niet de gele tegels. Je hebt in eerste instantie de neiging om ook naar de gele tegels te kijken, maar dat is helemaal niet nodig en dat maakt het spel nog een stukje uitdagender.

De ervaring leert ook dat Savannah Park met 4 spelers nog moeilijker is dan met 2 spelers. Wanneer je met 2 spelers speelt, heb je om de beurten invloed op welke tegel je kiest om om te draaien en te verplaatsen. Wanneer je met 4 spelers speelt, heb je 1 op de 4 beurten invloed op de tegel. Dat maakt het spel wel lastiger, want je medespelers kiezen natuurlijk altijd voor de tegels die voor jou helemaal nog niet handig zijn en waar je nog even geen raad mee weet. De geluksfactor is met 4 speler iets groter dan met 2 spelers.

Samenvatting

Kort gezegd vinden wij Savannah Park een aantrekkelijk puzzelspel dat voorzien is van een leuk en sprekend thema. De spelregels zijn eenvoudig, de kinderen kunnen het meespelen, maar het is wel steeds weer een uitdaging om er met de meeste punten vandoor te gaan. Dus houd je van dit soort puzzelspellen, dan is het zeker de moeite waard om het aan te schaffen.

Productinformatie

Titel: Savannah Park
Uitgeverij: 999Games
Leeftijd: 8+
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Aantal spelers: 1-4

Lees ook: Review: Lamaland | 999-Games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *