Twee rode topwijnen voor een geslaagde lentebarbecue

Twee topwijnen voor bij de lentebarbecue

Ken je dat gevoel? Met de lente in aantocht kijken we met z’n allen uit naar de eerste barbecue. Jij toch ook? Bij een geslaagde barbecue horen uiteraard ook aangepaste wijnen. Want alleen zo blaas je je gasten van hun sokken. In dit artikel vind je enkele tips voor je eerste lentebarbecue, inclusief twee rode topwijnen.

Geen barbecue zonder vlees(vervanger)

Hoewel ook vis heerlijk kan zijn, is een barbecue niet compleet zonder vlees, of voor vegetariërs: vleesvervangers. Zeker in de lente, wanneer de temperaturen nog niet de pan uit (of van het barbecuerooster) swingen, is een iets zwaardere maaltijd zoals rood vlees zeker op zijn plaats. Een hamburger, spareribs of steak zijn dus goede keuzes. Voor de vegetariërs onder ons zijn er ook lekkere vleesvervangers zoals groenteburgers, vegan zoete ribbetjes en zelfs vegetarische steak.

Geen vlees(vervanger) zonder rode wijn

Bij al deze soorten vlees of vleesvervanger hoort natuurlijk een aangepaste wijn. Aangezien de temperaturen in de lente nog niet optimaal zijn en er dus nog geen nood is aan iets frissere witte of rosé wijn, raad ik een rode wijn aan. Om de keuze te vergemakkelijken heb ik alvast twee rode wijnen voor je geselecteerd:

Bordeaux

Bordeaux wijn is misschien wel een van de bekendste wijnen, en met goede reden. De wijn staat vooral bekend om een fruitige smaak gecombineerd met rokerige houttonen. Ideaal dus voor een barbecue.

Bij deze wijn vind je echter zeer veel smaakverschillen. De wijnstreek Bordeaux is namelijk het grootste wijnbouwgebied ter wereld met meer dan 8500 producenten. Hierdoor is er niet alleen veel keuze qua smaken, maar ook qua prijs. Je betaalt je dus zeker niet blauw (of rood) aan een goede wijn uit deze Franse streek. 

Sangiovese

Ook iets verder van huis zijn zeer goede wijnen te vinden. De Sangiovese druiven komen voornamelijk uit Midden-Italië en staan bekend om hun fruitige smaak. Kers, aardbei en vijg zijn allemaal smaken die je kan herkennen in deze wijn. De Italianen noemden deze wijn niet voor niets ‘Sanguis Jovis’, ofwel ‘Bloed van Jupiter’, de Romeinse oppergod.

De fruitige smaak van Sangiovese wijn past zeer goed bij kruidige gerechten en gedroogde worstjes of kaas en is daardoor de perfecte wijn voor een geslaagd aperitief bij de barbecue, hoewel je de wijn ook bij de hoofdmaaltijd en zelfs bij het dessert kan drinken.

Water bij de wijn

Elke wijnsoort heeft zeer diverse smaken. Om je favoriete smaak te vinden voor de lentebarbecue zal je dus verschillende wijnen moeten proeven en misschien wel een beetje water bij de wijn moeten doen indien je partner of gasten een andere voorkeur hebben dan jij. Bovenal is het belangrijk om het barbecueseizoen in te zetten met goed gezelschap!

Lees ook: Maak kennis met deze verrassend smaakvolle wijnen uit Frankrijk en Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *