Maak kennis met deze verrassend smaakvolle wijnen uit Frankrijk en Italië!

Mooie wijnen uit Frankrijk en Italië

Dat Frankrijk en Italië bekend staan om het produceren van schitterende wijnen wisten we al. Wijnsoorten zoals Merlot en Cabernet Sauvignon uit Frankrijk, en Prosecco en Pinot Grigio uit Italië zijn algemeen bekend in Nederland. Fijne allemansvrienden, maar wellicht wil je eens een andere wijn proberen dan de vertrouwde soorten. We hebben in dit artikel een aantal mooie wijnen uit Frankrijk en Italië geselecteerd die je misschien nog niet kent!

Rode Franse wijnen

Zeer bekende rode wijnen uit Frankrijk zijn Beaujolais, Merlot en Pinot Noir, en waarschijnlijk ben je ook wel bekend met bordeaux wijn. Een minder bekende variant die iets weg heeft van de klassieke Bordeaux qua karakter en eigenschappen, is de ‘Chateau Vincens origine Cahors.’ Een verleidelijke, krachtige Cahors gemaakt van Malbec druiven. Heerlijk intens en donker van smaak met hinten van chocolade en donkere kersen.

Ook wijnen uit de Rhône met minder bekende druivensoorten zoals Cinsault en Grenache met Syrah zijn het proberen waard. Ga bijvoorbeeld eens voor een exclusieve kasteelwijn zoals de Chateauneuf-du Pape. Bijzonder kruidig en vol van smaak en perfect bij gerechten met wild.

Franse witte wijnen

Franse witte wijnen uit de Elzas zoals bijvoorbeeld Pinot Blanc en Riesling, Chardonnay uit de Bourgogne en Sauvignon Blanc zijn wereldwijd beroemd vanwege hun schitterende veelzijdige smaakprofielen en hoogwaardige kwaliteit. Wil je eens een Franse witte wijn proberen van druifsoorten die we minder vaak op de wijnkaart zien staan? Probeer dan bijvoorbeeld eens een kasteelwijn van Sauvignon Blanc in een blend met Semillon, zoals een elegante en levendige Chateau Labrousse. Vanwege de houtrijping wordt de Semillon druif nootachtig en wat intenser van smaak. Liever een zoete, geurige wijn? Trakteer jezelf dan op een dessertwijn zoals Sauternes, ook gemaakt van diezelfde Semillon-druif en Muscadelle. Verwerkt in Sauternes smaakt de Semillon intens en opvallend fruitig, en herken je de smaak van mango en honing.

Witte wijnen uit Italië

Witte wijnen uit Italië zoals Pinot Grigio, Verdicchio en fruitige bubbels zoals Spumante d’Asti en Prosecco komen veel terug op de wijnkaart. De druifsoort Arneis is minder bekend in Nederland, al is hij de laatste jaren steeds meer in opmars. Van dit druivenras wordt een prachtige elegante Italiaanse witte wijn gemaakt, namelijk de Roero Arneis uit de Piemonte. Een exotische en geurige wijn die doet denken aan een weelderig bloemenveld. Deze jonge en delicate wijn is heerlijk bij een licht zomers gerecht met bijvoorbeeld asperges of zeevruchten.

Rode wijnen uit Italië

Chianti, Sangiovese en Barolo zijn mooie temperamentvolle Italiaanse rode wijnen die wereldwijd zeer bekend en geliefd zijn. Wil je nu eens uitpakken en een bijzondere, minder bekende Italiaan in huis halen? Probeer dan bijvoorbeeld een Barbera gecombineerd met minder bekende druivenrassen zoals Albarossa uit de Piemonte: vol en rond van smaak met fruitige toetsen van rijpe bosvruchten.

Kortom: genoeg inspirerende wijnen voor de fijnproever!

Lees ook: De lekkerste koffierecepten voor koude winterdagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *