Review: Settlement | Geronimo Games

Settlement Geronimo Games

Enige tijd geleden ontving ik van Geronimo Games het spel Settlement. Het zag er veelbelovend uit. Ik kon dan ook niet wachten om het te spelen en dat deden we dan ook snel na ontvangt. Inmiddels hebben we het spel al diverse keren gespeeld en ik kan zeggen: het is een erg leuk spel. In dit artikel vertel ik in het kort wat de spelregels zijn en geef ik mijn uitgebreide mening over Settlement.

Settlement

In Settlement heb je net een nieuw stuk land ontdekt en je beslist om er een nederzetting op te richten. Stuur je werkers op verkenning, ontgin grondstoffen, bestrijd de monsters die je nieuwe grondgebied teisteren, bouw gebouwen en burchten, verwelkom helden… En maak van jouw nederzetting een roemrijke stad!

Doel van het spel

In Settlement moeten de spelers hun kolonisten en grondstoffen efficiënt inzetten om in 6 rondes de meeste overwinningspunten te behalen.

Inhoud van het spel

 • Spelbord
 • 4 spelersborden
 • 48 helden
 • 14 artefacttegels
 • 24 basiskolonisten
 • 24 extra kolonisten
 • 36 monsters
 • 36 forttegels
 • 36 terreintegels
 • 1 scoreblok
 • 36 gebouwentegels
 • 48 basisgrondstoffen (klei, steen en hout)
 • 74 zeldzame grondstoffen (goud en diamant)
 • 1 rondemarker
 • 1 startspelermarker

Voorbereiding

 • Leg het speelbord in het midden van de tafel.
 • Zet de rondemarker op veld 1 op het rondespoor.
 • Leg de terreintegels in 3 stapels ( I, II en III) op de daarvoor bestemde velden op het speelbord.
 • Schud de heldenkaarten en leg deze in een gedekte stapel op het daarvoor bestemde veld op het speelbord. Draai 4 heldenkaarten open en leg deze onder het speelbord.
 • Schud de gebouwentegels en leg deze in 3 stapels op de aangegeven velden op het speelbord. Draai er 9 open en leg deze open tegels op de markt.
 • Schud de artefacttegels. Draai evenveel tegels als er spelers zijn open +3 extra tegels. Leg deze tegels boven het speelbord. De andere tegels mogen terug in de doos.
 • Iedere speler neemt 1 spelersbord, 6 basiskolonisten en 3 basisgrondstoffen (van elk één) in zijn voorraad.
 • Leg de rest van de basisgrondstoffen, de zeldzame grondstoffen, de extra kolonisten, de forttegels en de monsters in een algemene voorraad in het midden van de tafels.
 • Kies een startspeler.
 • Elke speler kiest een artefacttegel, te beginnen met de spelers rechts van de startspeler tegen de klok in.
Settlement

De spelregels

Het spel wordt gespeeld in 6 rondes. In elke ronde komen de spelers aan de beurt, te beginnen bij de startspeler met de klok mee. In zijn beurt mag de speler 1 actie uitvoeren en/of 1 held uitnodigen. Als de speler geen actie kan of wil uitvoeren en ook geen held kan of wil uitnodigen, moet hij passen. Een speler mag ook direct na zijn beurt passen, maar zodra een spelers gepast heeft, is zijn ronde voorbij. De ronde is voorbij als alle spelers gepast hebben.

Actie uitvoeren

Een speler kan kiezen uit 7 verschillende acties. Om een actie te kunnen uitvoeren moet de speler een aantal kolonisten inzetten. Deze plaatst hij op het voorziene veld van de gekozen actie.

Actie 1: een gebouw bouwen

De speler kiest een gebouw van de markt en betaalt de kosten (linksboven aangegeven). Hij legt het gebouw op één van de 9 velden onderaan het spelersbord. Gebouwen leveren grondstoffen, extra kolonisten of overwinningspunten op.

Actie 2: een terrein verkennen

De speler trekt een terreintegel van een stapels (regio’s) naar keuze: voor een terreintegel van regio I zet hij 1 kolonist in, voor een tegel van regio II zet hij 2 kolonisten en en voor een tegel van regio III zet hij 3 kolonisten in. De eerste keer moet de speler een tegel van regio I kiezen, vervolgens moeten de terreintegels steeds aangrenzend op op het spelersbord geplaatst worden. Verkennen kan echter gevaarlijk zijn. Als een speler een terreintegel opentrekt, dan vergelijkt hij de kleur van het monster op de tegel afgebeeld met de monsters afgebeeld op de openliggende heldenkaarten. Als er ten minste 1 kaart met hetzelfde kleur monster, dan plaatst hij een monster in die kleur op de tegel.
Hoe meer terreintegels een speler weet te verzamelen, hoe meer grondstoffen het oplevert.

Actie 3: een monster verjagen

Een monster op een terreintegel kan verjaagd woorden.

 • Een groen monster kost 1 kolonist en levert 1 diamant op.
 • Een geel monster kost 2 kolonisten en levert 1 goud op.
 • Het blauwe monster kost 3 kolonisten en levert 2 goud op.
 • Het rode monster kost 4 kolonisten en levert 1 diamant en 2 goud op.
Actie 4: een fort bouwen

Het bouwen van een fort kost 1 kolonist. Hij legt een forttegel op 1 van de terreintegels waar geen monster op aanwezig is. Een fort voorkomt dat er een monster opduikt (actie 5). Zodra een speler een fort heeft gebouwd kan hij het activeren om een grondstof te ontvangen (actie 7).

Actie 5: Een regio activeren

Een speler kiest één regio op zijn spelersbord en zet een kolonist op het bestemde veld voor de regio. De speler ontvangt de grondstoffen afgebeeld op elke terreintegel in die regio, op voorwaarde dat er geen monster op die tegel aanwezig is.
Vervolgens vergelijkt hij van elk van de tegels in die regio de kleur monster afgebeeld op die tegels met de kleur monsters afgebeeld op de openliggende heldenkaarten. Als er ten minste 1 kaart met hetzelfde kleur monster, dan plaatst hij een monster in die kleur op de tegel. Er duikt nooit een monster op op een terreintegel met een Fort.

Actie 6: Een straat activeren

Een speler kiest één straat met gebouwen en plaatst een kolonist op het daarvoor bestemde vakje voor de gekozen straat. De speler mag nu de effecten van de gebouwen in de betreffende straat uitvoeren. Dit mag in willekeurige volgorde.

Actie 7: Een fort activeren

Door een fort te activeren ontvangt de speler de grondstof van de terreintegels waarop het fort geplaatst is. Dit kost 1 kolonist.

Grondstoffen ruilen

De spelers mogen ten allen tijde grondstoffen ruilen.

 • 2 basisgrondstoffen tegen 1 basisgrondstof.
 • 1 hout, 1 klei en 1 steen tegen 1 diamant.
 • 2 diamanten tegen 1 goud.
 • 1 goud tegen 1 basisgrondstof.

Een held uitnodigen

Een speler mag tijdens zijn beurt een held uitnodigen. Hij legt de vereiste grondstoffen af en pakt de gekozen kaart. Helden leveren overwinningspunten, en soms ook extra kolonisten, op.

Passen

Een speler mag na zijn beurt passen. In veel gevallen zal dat na het plaatsen van zijn laatste meeple zijn, of als hij geen actie meer kan uitvoeren.

 • De speler legt al zijn basisgrondstoffen die nog in bezit zijn af. Per fort mag hij 1 basisgrondstof houden.
 • Hij verwijdert alle kolonisten van de activeringsvelden. De witte kolonisten gaan weer terug in de algemene voorraad.
 • Hij legt zijn artefact terug en kiest een nieuwe.

Na het passen mag de speler de gehele ronde niet meer meedoen.

Einde van de ronde

Als alle spelers gepast hebben start een nieuwe ronde.

Einde van het spel

Na 6 rondes eindigt het spel. Alle spelers tellen de punten van hun helden, kathedralen en banken, de speler met de meeste punten wint het spel.

Een nieuw spel van Geronimo Games

Mijn mening

Settlement is een prachtig spel. Mooi artwork en goede kwaliteit materialen. Met name de houten monsters is het noemen waard. Prachtig. Om toch een nadeel aangaande de kwaliteit te noemen: de spelersborden. Die zijn gemaakt van een matige kwaliteit karton en trekt ietsje krom. Dat is met meer spellen het geval bij de spelersborden. Dat vind ik niet prettig. Een spelersbord hoort gewoon plat op tafel te kunnen liggen.

Hoewel Settlement een kennersspel is, is het wel makkelijk te leren. Je kiest namelijk één van de zeven acties en voert deze uit, totdat je past. In veel gevallen zal dat zijn na het plaatsen van je laatste meeple. Spelers die niet zo gewend zijn om moeilijkere spellen te spelen, zal Settlement vrij snel kunnen meespelen. Toch vraagt Settlement wel inzicht en ervaring. Per ronde heb je 6 meeples ter beschikking (extra witte bonusmeeples zijn gedurende de ronde bij te verdienen) en die zul je op de meest efficiënte manier moeten inzetten om de meeste punten te verdienen. Dat vraagt inzicht, maar ook zul je tijdens de ronde ver vooruit moeten denken. Het meest efficiënt is dat je aan het begin van de ronde al grotendeels bepaalt waar je je meeples gedurende die ronde op inzet.

Hoe behaal je punten?

Uiteindelijk is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk punten haalt. Een held uitnodigen is een manier om punten te verdienen. De ene held is meer waard dan de andere, sommige helden leveren extra witte meeples op voor nog meer acties tijdens die ronde, de ene held kost meer dan de andere held en zo is het steeds een overweging welke held je wilt uitnodigen en of je de vereiste kosten weet te verzamelen. Daarbij: je kunt bijvoorbeeld wel een held uitnodigen waarmee je aan het eind van het spel punten krijgt voor elk fort je in bezit hebt, als je geen fort hebt, dan levert het je nog niets op. En het aantal acties dat je hebt om grondstoffen te verzamelen is echt beperkt.

Een rekensommetje: een speler start elke ronde met 6 meeples. Een actie kost meestal 1, maar soms ook 2, 3 of 4 meeples. Er zijn 6 rondes, dus er kunnen maximaal 36 rode meeples ingezet worden. Soms kun je extra witte meeples verdienen die je ook weer voor een actie kunt inzetten. Maar let op: niet ingezette witte meeples gaan aan het einde van een ronde weer terug de voorraad in. Een beperkt aantal acties dus, wat je zo af en toe tijdens het spelen van het spel je wel het gevoel geeft dat het allemaal niet zo soepel loopt als je zou willen en dat je graag net wat meer acties had gehad.

Maar al met al, wij vinden het een leuk spel wat er prachtig uitziet. De beurten zijn vlot en snel, de spelregels an sich zijn eenvoudig, maar het is echt een uitdagende puzzel om het zo goed mogelijk te spelen en dat maakt het dat Settlement zeker een aanrader is.

Geronimo Games' Settlement

Productinformatie:

Titel: Settlement
Uitgeverij: Geronimo Games
Aantal spelers: 1-4
Leeftijd: 10+
Speelduur: 60 minuten

Lees ook: Review: Karak – Geronimo Games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *