Review: Snack Match | Blue Orange Games

Snack match

De spelregels nemen meer ruimte in beslag dan het spelmateriaal zelf … En dan nog past het in een superklein, handig doosje. Zo klein, dat ik het meteen in mijn tas stopte om mee te nemen op vakantie. We gaan tijdens de vakantie vast plezier beleven aan dit spel. En dat is gelukt. Ik heb het over het spel Snack Match van Blue Orange Games. Omdat één spelletje slechts een minuut of 5 duurt, kun je zo meerdere potjes achter elkaar spelen, dus inmiddels hebben we het flink wat gespeeld.

Snack Match

Het zonnetje schijnt en er staat een licht briesje: de ideale weersomstandigheden voor een picknick. Verdeel de snacks en de tafelkleden tussen de spelers. Leg de tafelkleden en snacks voor je neer en probeer identieke soorten te groeperen. Op die manier zorg je voor een heerlijke picknick… en de meeste punten.

Inhoud

 • 72 picknickkaarten
 • 8 bonuskaarten (deze heb je enkel nodig voor de variant ‘aangepast dieet’
 • 6x spelregels in Engels, Nederlands, Duits, Italiaans, Spaans en Frans

Doel van het spel

Scoor de meeste punten door je kaarten slim uit te spelen en identieke soorten snacks en tafelkleden te groeperen.

Voorbereiding

 • Schud de 72 picknickkaarten en leg deze in een gedekte stapel in het midden van de tafel.

Spelverloop

Een kaart bestaat uit 3 vierkantjes onder elkaar. Elke vierkantje bevat twee soorten informatie: de kleur tafelkleed en het soort snack.

Een ronde bestaat uit 2 fases:

 1. Kaarten kiezen en doorgeven:
  Elke speler trekt 2 picknickkaarten van de gedekte stapel. Elke speler kiest er één om te houden en geeft de andere kaart door aan de speler links van hem.
 2. Kaarten spelen
  Elke speler legt zijn 2 kaarten open voor zich op tafel en vormt daarmee een picknickgebied van 4×4 vakjes. Je mag de kaarten horizontaal of verticaal in je picknickgebied leggen. Je mag een kaart (gedeeltelijk) op eerder gespeelde kaarten leggen of eronder schuiven. Als alle spelers hun 2 kaarten in hun picknickgebied hebben gelegd, begint de volgende ronde.
Snack Match van Geronimo Games

Einde van het spel

Na 4 rondes is het spel afgelopen. Op deze manier heeft elke speler 8 kaarten in zijn eigen picknickgebied liggen. Elke speler telt nu zijn punten.

Puntentelling

Groepen van minimaal 3 identieke snacks die elkaar horizontaal of verticaal raken scoren punten. Ook groepen van minimaal 3 identieke tafelkleden die elkaar horizontaal of verticaal raken scoren punten. Bereken de punten die je voor elke groep scoort afzonderlijk. Tel per groep het aantal onderdelen en trek er 2 vanaf. Een groep van 3 identieke snacks/tafelkleden scoort 1 punten, een groep van 4 scoort 2 punten, enz. Tel alle punten bij elkaar op en de speler met de meeste punten wint het spel.

Mijn mening

Alle spelmaterialen zitten in een handig klein, maar heel stevig doosje. Het enige is dat je even door moet hebben hoe je het doosje moet open. Het doosje gaat als het ware als een boek open, aan de zijkant sluit het doosje zich met een sterke magneet. We kennen het al van het spel Next Station Londen (een ontzettend leuk spel van dezelfde uitgeverij, een spel dat we tijdens de vakantie ook veel met de kinderen hebben gespeeld). Het grote voordeel is dat je het heel makkelijk in je tas kunt stoppen zonder dat je er een elastiekje om hoeft te doen of in een zakje hoeft te stoppen. Waar bij andere spellen de deksel nogal snel openvalt als je het in een tas stopt, is dat bij dit doosje niet het geval. Het zit gewoon dicht. Klaar. Ik vind het ideaal.

Eerlijk gezegd waren mijn verwachtingen van het spel niet al te hoog: 72 kaartjes met supergrappige plaatjes en spelregels waarvoor je echt geen moeite hoeft te doen om ze te begrijpen, wat moet dat worden. Al gauw bleek Snack Match een heuse hersenkraker te zijn. Ik schreef al dat je in 5 minuten een potje kunt spelen, maar dan moet je niet te lang na willen denken, want daar verzand je al snel in als je elkaar niet aanspoort om aan te leggen.

Snack Match van Blue Orange Games

Een hersenkraker

Het is de bedoeling dat je je kaarten zo aanlegt dat je de meeste punten verdient. Daarbij moet je zowel naar de kleur als naar de snack kijken. Je mag de kaarten ook (deels) bovenop een andere kaart leggen of er onder schuiven. En dan kan het zomaar gebeuren dat je na het aanleggen een groter gebied qua snacks creëert, maar het gebied van de gekleurd kleedje zomaar in tweeën splitst, zodat je daar weer minder punten voor krijgt. Het is dus bij elke kaart die je krijgt goed kijken, draaien en proberen om zo de beste plek te vinden voor de meeste punten. Een breinbreker dus.

Later hebben we dit spel ook aan de kinderen geleerd (van 7 en 9 jaar). De spelregels snapten ze al snel heel goed en ze konden dit spel zo meespelen. Van ons winnen is nog wel wat lastiger omdat je zowel met de snacks als met de kleur van het kleedje rekening moet houden. En dat maakt het lastig omdat je je eigenlijk maar op één ding kan focussen. Maar al met al, het is een supergrappig spelletje, de kinderen vinden het ook heel leuk en je speelt het in 5 minuten weg. Er zit ook nog een variant bij, maar die hebben we nog niet gedaan.

Productinformatie

Titel: Snack Match
Uitgeverij: Blue Orange Games / Geronimo Games
Aantal spelers: 1-9
Leeftijd: 8+
Speelduur: ongeveer 10 minuten

Lees ook: Review: Velonimo | Geronimo Games

Reactie (1)

 • Patrick van Wanrooij| 13 augustus 2023

  Lijkt me een topspel. Wij houden van korte snelle kaartspelletjes. Die spelen we super veel met onze dochters.

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *